Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΩΡΙΩΝ 24»
Αλλη μια ΝΑΤΟικής κοπής πρόβα πολέμου

Αλλη μια ΝΑΤΟικής κοπής πρόβα πολέμου ολοκληρώθηκε χθες στη χώρα, υπό την επίβλεψη Αμερικανών και άλλων ΝΑΤΟικών υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Πρόκειται για την «Ωρίων 24», που ως διεθνής άσκηση Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ), πέραν της συμμετοχής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (συμμετείχαν περί τα χίλια στελέχη σε δραστηριότητες σε όλο τον ελλαδικό χώρο), συγκέντρωσε εδώ και τμήματα από ΗΠΑ, Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρο, Αίγυπτο, Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία (συνολικά περί τα 120 στελέχη), συν την Κροατία με καθεστώς παρατηρητή.

Στο διάστημα 2-12/9 ασκήθηκαν πάνω στην εκτέλεση σεναρίων που μυρίζουν επεμβάσεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη διείσδυση σε εχθρική περιοχή με άλμα ελεύθερης πτώσης, την εκκαθάριση εχθρικής ακτής, την καθοδήγηση πυρών αεροπορίας και πυροβολικού και την καθοδήγηση των πυρών σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support - CAS).

Χθες, εξάλλου, στην Πάχη Μεγάρων έγινε «επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων» υπό τα βλέμματα πρέσβεων και ακολούθων Αμυνας, όπως και άλλων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετεχουσών στην άσκηση χώρων.

Ανάμεσα στα αντικείμενα της επίδειξης ήταν η «παροχή εικόνας από drone/HERON στο παρατηρητήριο», η «εκτέλεση μη Συναινετικής Νηοψίας» (συμμετείχε και η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστόλων του Λιμενικού, σε άλλη μια απόδειξη παραπέρα στρατιωτικοποίησης του Σώματος), η «σύλληψη Στόχου Υψηλής Αξίας», η «υποβρύχια διείσδυση για εξασφάλιση μικρονησίδας», η «αμφίβια ενέργεια εναντίον στόχου επί μικρονησίδας» κ.ά.

Σημειωτέον, η άσκηση πραγματοποιείται για 7η φορά, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα το 2018, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τότε ως εθνική άσκηση, για να εξελιχθεί από το 2020 και μετά σε διακρατική - πολυεθνική, ευθυγραμμιζόμενη με την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την εντατικοποίηση της πολεμικής προπαρασκευής και επιβεβαιώνοντας τον κομβικό ρόλο της χώρας ως ευρωατλαντικού προμαχώνα.

Στο ίδιο φόντο, προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μετέβη στο Fort Carson των ΗΠΑ, όπου στο πλαίσιο διμερούς εκπαίδευσης με Αμερικανούς εκπαιδεύτηκε σε αντικείμενα παραβίασης οικίας και αγώνα εντός της. Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους μιλούν για «άλλη μία ευκαιρία» για τις δύο πλευρές «να ανταλλάξουν τακτικές, να ενισχύσουν τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ