ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ούτε βήμα πίσω! Τσακίζουμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά!

Αύριο συμπληρώνονται 11 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα από τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή | Το απόγευμα της Τετάρτης στις 5.30 μ.μ. η αντιφασιστική συγκέντρωση

Αύριο 18 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 11 χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι. Είχαν προηγηθεί, τη χρονιά εκείνη, οι δολοφονικές επιθέσεις σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, στους Αιγύπτιους αλιεργάτες κ.ά.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στηρίζει τις δράσεις του Συλλόγου Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας» για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού. Καλεί τα σωματεία - μέλη του, τους εργαζόμενους του Πειραιά, τη νεολαία να πάρουν μέρος στην αντιφασιστική συναυλία την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. στα Λιπάσματα Δραπετσώνας (ΣΙΛΟ) και στην αντιφασιστική συγκέντρωση στο Κερατσίνι την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη στις 5.30 μ.μ. στο μνημείο του Παύλου Φύσσα (Π. Φύσσα 60) με πορεία στο Μπλόκο της Κοκκινιάς.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο σημειώνει:

«Σε μια ΕΕ που με την πολιτική της ενισχύει την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού, ο αγώνας ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πάλη που δίνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. Για ΣΣΕ με αυξήσεις, μέτρα κατά της ακρίβειας, για τις συνθήκες εργασίας και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Για δημόσια, δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου που αιματοκυλούν εδώ και έναν χρόνο σχεδόν τον λαό της Παλαιστίνης και συνεχίζουν τη σύγκρουση ΝΑΤΟ, ΕΕ - Ρωσίας στα εδάφη της Ουκρανίας στέλνοντας όπλα και Ενοπλες Δυνάμεις.

Η πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που μας θέλει να πνιγόμαστε τον χειμώνα, να καιγόμαστε το καλοκαίρι. Που στοιβάζει τα παιδιά μας σε ασφυκτικά γεμάτα τμήματα. Που αντιμετωπίζει με βία και καταστολή τους αγώνες εργαζομένων, δασκάλων, μαθητών, φοιτητών. Που πλειστηριάζει τα σπίτια λαϊκών οικογενειών. Είναι η ίδια που οπλίζει τους φασίστες και τους βγάζει από τις τρύπες τους, όποτε τους έχει ανάγκη.

Ο λαός μας όμως ξέρει και έχει πείρα πως τη μάχη με τον φασισμό την κερδίζεις στον δρόμο του αγώνα!

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά όλα αυτά τα χρόνια, μαζί με τα σωματεία - μέλη του και όλο τον λαό του Πειραιά, πλάι στον καθημερινό αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, δίνει και τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, για να ξαναστείλουμε στα λαγούμια τους τα ναζιστικά μορφώματα.

Συνάδελφοι, συμμετέχουμε και δυναμώνουμε τα σωματεία μας! Δυναμώνουμε τον αγώνα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές μας για να μη δημιουργηθούν νέες εστίες εκκόλαψης για το αυγό του φιδιού».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Α' ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενώθηκαν στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση

Πετυχημένη η εκδήλωση το Σάββατο

Πετυχημένη ήταν για άλλη μια φορά η εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Α' Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες με το ΚΚΕ ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», που έγινε το Σάββατο στο Πάρκο Φιξ, επιβεβαιώνοντας τους δεσμούς των κομμουνιστών με τα ταξικά τους αδέλφια.

Στον χώρο του πάρκου συναντήθηκαν πολιτισμοί και παραδόσεις, κοινές αγωνίες για τις δυσκολίες ενώθηκαν στα «πηγαδάκια» μπροστά στα περίπτερα διαφόρων χωρών από όλο τον κόσμο. Πύκνωσαν οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων για τον κοινό αγώνα, ξεχώρισαν τα προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης, οι γεύσεις και τα αρώματα από τα εδέσματα απ' όλες τις γωνιές του κόσμου, και ακολούθησε γλέντι από συγκροτήματα Ελλήνων και μεταναστών από τις Φιλιππίνες, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τα μέλη της ΚΕ Γιώργος Πέρρος και Γιώργος Τάτσης και η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, ενώ λειτουργούσε και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Κεντρικές παρεμβάσεις έγιναν από τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Για την πραγματική διέξοδο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, με τον κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών σε συμπόρευση με το ΚΚΕ», τον Γιώργο Ντούνη, μετανάστη, για τα «Δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων στις δομές Παιδείας - Υγείας στον δήμο της Αθήνας», τον Φεράτ Τουμ, γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στην «Teleperformance», με θέμα «Οι μετανάστες βορά στις ορέξεις της εργοδοσίας, ιδιαίτερα στους κρίσιμους κλάδους της καπιταλιστικής οικονομίας», και την Αλεξάνδρα Λάμπρου, πρόεδρο του Συλλόγου Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφύγων, με θέμα «Η διαρκής απαξίωση των υπηρεσιών Μετανάστευσης, κρίκος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων».

Αναλυτικότερο ρεπορτάζ θα δημοσιευτεί σε επόμενα φύλλα του «Ριζοσπάστη».

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΕΞ
«Κοινή αντίληψη» για πολέμους και νέα βάρη στους λαούς

Με τον Γάλλο ομόλογό του, Στεφάν Σεζουρνέ (τον οποίο, στο μεταξύ, ο Μακρόν πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επίτροπο), συναντήθηκε χθες το απόγευμα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης.

Στις δηλώσεις τους ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε ότι «Ελλάδα και Γαλλία ανέπτυξαν διαχρονικά μια ισχυρή στρατηγική σχέση, η οποία εδράζεται σε κοινές αρχές και αξίες», εξ ου και συνεργάζονται «στενά σε όλα τα επίπεδα» ως «εταίροι στην ΕΕ, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ιδίως σε διμερές επίπεδο», έχοντας «κοινή αντίληψη για τα καίρια θέματα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πολιτικής σκηνής».

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε στην περιλάλητη έκθεση Ντράγκι (που δίνει το «πρόσω ολοταχώς» προς την πολεμική οικονομία και την όξυνση των ανταγωνισμών) λέγοντας ότι «είναι ακόμα μια αφορμή για αναστοχασμό για το μέλλον της Ευρώπης και τις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

Παραπέρα, ισχυρίστηκε ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν «κοινή αντίληψη» και «για τη γεωστρατηγική σημασία και την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Μεσογείου», «την περιφερειακή συνεργασία και τον περιφερειακό διάλογο», μέσω των οποίων δρομολογούνται μοιρασιές σε Ενέργεια και διαμετακόμιση, με τα ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα στον βωμό των διευθετήσεων και τους λαούς στον βωμό του πολέμου.

Συζήτησαν και το Μεταναστευτικό, με τον Γεραπετρίτη να μιλά για «ανάγκη ενός δίκαιου καταμερισμού των βαρών, στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο» και των απάνθρωπων μέτρων που αυτό προβλέπει. «Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εξωτερική διάσταση του Μεταναστευτικού και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, που εκμεταλλεύονται την ανάγκη και τον πόνο των ανθρώπων», πρόσθεσε, προϊδεάζοντας για ακόμα πιο άγριο ανθρωποκυνηγητό στα σύνορα, και ενώ η «εξωτερική διάσταση» είναι οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις των Ευρωατλαντικών.

Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, μίλησαν για την «ανάγκη άμεσης επίτευξης εκεχειρίας, έτσι ώστε να προληφθεί περαιτέρω ανθρωπιστική καταστροφή και να σταματήσει η περαιτέρω διάχυση της κρίσης» ενώ έθρεψαν την ισραηλινή πολεμική μηχανή και τη στηρίζουν και παραπέρα. Σχετικά με το Ουκρανικό ο Γεραπετρίτης καταδίκασε εκ νέου τη ρωσική εισβολή, και καθώς ο Γάλλος νωρίτερα είχε ταξιδέψει στην Αρμενία, τον διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αρμενίας», ρίχνοντας κι άλλο νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα για τις σφαίρες επιρροής. Αλλωστε, ενόψει και της νέας θέσης του Γάλλου στην Κομισιόν, τόνισαν ότι παραμένουν «ένθερμοι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων».

Στο ίδιος μήκος κύματος, ο Γάλλος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη «γαλλο-ελληνική συνεργασία» απαραίτητη, χαιρετίζοντας την «τρίτη επέτειο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης», ως «ένδειξη της αμοιβαίας αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης που έχουμε σε όλους τους τομείς». Εστιάζοντας σε πανάκριβους εξοπλισμούς που γίνονται για ΝΑΤΟ και ΕΕ (αεροσκάφη «Rafale», φρεγάτες «Belhara»), είπε ότι οι δύο κυβερνήσεις «συμβάλλουν από κοινού «στην ευρωπαϊκή άμυνα και ευρωπαϊκή ασφάλεια», ενώ προανήγγειλε ότι «θα συνεχίσουμε την κοινή μας συνεργασία για ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης κατά τους επόμενους μήνες». Επέμεινε άλλωστε, σχετικά με την «στρατηγική ευρωπαϊκή άμυνα», ότι η ΕΕ «πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της σε βασικούς τομείς - στις κρίσιμες πρώτες ύλες, στην ψηφιακή τεχνολογία, στην Ενέργεια».

Ο Σεζουρνέ συναντήθηκε και με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Συζήτησαν το «εξαιρετικό επίπεδο των ελληνογαλλικών σχέσεων» και «ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις προτεραιότητες του νέου ευρωπαϊκού κύκλου, με αιχμή την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα», όπως λένε από το Μαξίμου.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Επεκτείνει την αντιμεταναστευτική πολιτική

Τον Εβρο επισκέφτηκε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστούν η καταστολή και η αντιμεταναστευτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ - στη σκιά των νέων μέτρων με τα κλειστά σύνορα που επέβαλε η Γερμανία - ως δήθεν εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας.

Σε δηλώσεις του από τις Καστανιές Εβρου και το στρατιωτικό φυλάκιο «ΕΦ 1», ο υπουργός αναφέρθηκε στη συνέχιση της επέκτασης του φράχτη και στην πρόσληψη άλλων 150 συνοριοφυλάκων στη Ροδόπη και την Καβάλα, για τον έλεγχο των ελαχιστοποιημένων - όπως ο ίδιος δήλωσε - μεταναστευτικών ροών. Επανέλαβε ότι η αποστολή των Ελλήνων αστυνομικών και συνοριοφυλάκων είναι η προστασία των συνόρων της χώρας αλλά και της Ευρώπης, την οποία υπηρετούν «απαρέγκλιτα» βάσει των ευρωπαϊκών Συνθηκών, όπως η Συνθήκη του Σένγκεν και το Νέο Μεταναστευτικό Σύμφωνο.

Στην πραγματικότητα επανέλαβε την άθλια πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης, επιχειρώντας να εμφανίσει τα μέτρα ως φάρμακο, την ίδια ώρα που είναι «φαρμάκι» τόσο για τους πρόσφυγες - μετανάστες όσο και για τον λαό της περιοχής. Η επέκταση του φράχτη στον Εβρο και η ένταση της καταστολής με τις επαναπροωθήσεις όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το επιδεινώνουν, αφού ανοίγουν τις ορέξεις των διαφόρων διακινητών ώστε να αναζητούν νέα, ακόμα πιο επικίνδυνα δρομολόγια θανάτου, αυξάνοντας την ταρίφα της εκμετάλλευσης των ξεριζωμένων. Τα τροχαία στην Εγνατία Οδό αλλά και στο επαρχιακό δίκτυο είναι το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, με θύματα πρόσφυγες και ανυποψίαστους οδηγούς, στην προσπάθεια των διακινητών να αποφύγουν τις καταδιώξεις και τις συλλήψεις, όπως πρόσφατα στα διόδια Καβάλας.

Η ΕΕ συνεχίζει να ανοιγοκλείνει την «κάνουλα» ανάλογα με τις ανάγκες σε φτηνό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, συμμετέχοντας και στηρίζοντας την «πηγή του κακού», δηλαδή τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους. Γι' αυτό, όσα και να πει περί «ασφάλειας» ο υπουργός, η μόνη «εγγύηση» είναι το δυνάμωμα της αλληλεγγύης, η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς - τη βασική αιτία για τα καραβάνια των ξεριζωμένων - και η απεμπλοκή της χώρας μας από τους σχεδιασμούς αυτούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ