Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΕΞ
«Κοινή αντίληψη» για πολέμους και νέα βάρη στους λαούς

Με τον Γάλλο ομόλογό του, Στεφάν Σεζουρνέ (τον οποίο, στο μεταξύ, ο Μακρόν πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επίτροπο), συναντήθηκε χθες το απόγευμα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης.

Στις δηλώσεις τους ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε ότι «Ελλάδα και Γαλλία ανέπτυξαν διαχρονικά μια ισχυρή στρατηγική σχέση, η οποία εδράζεται σε κοινές αρχές και αξίες», εξ ου και συνεργάζονται «στενά σε όλα τα επίπεδα» ως «εταίροι στην ΕΕ, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ιδίως σε διμερές επίπεδο», έχοντας «κοινή αντίληψη για τα καίρια θέματα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πολιτικής σκηνής».

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε στην περιλάλητη έκθεση Ντράγκι (που δίνει το «πρόσω ολοταχώς» προς την πολεμική οικονομία και την όξυνση των ανταγωνισμών) λέγοντας ότι «είναι ακόμα μια αφορμή για αναστοχασμό για το μέλλον της Ευρώπης και τις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

Παραπέρα, ισχυρίστηκε ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν «κοινή αντίληψη» και «για τη γεωστρατηγική σημασία και την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Μεσογείου», «την περιφερειακή συνεργασία και τον περιφερειακό διάλογο», μέσω των οποίων δρομολογούνται μοιρασιές σε Ενέργεια και διαμετακόμιση, με τα ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα στον βωμό των διευθετήσεων και τους λαούς στον βωμό του πολέμου.

Συζήτησαν και το Μεταναστευτικό, με τον Γεραπετρίτη να μιλά για «ανάγκη ενός δίκαιου καταμερισμού των βαρών, στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο» και των απάνθρωπων μέτρων που αυτό προβλέπει. «Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εξωτερική διάσταση του Μεταναστευτικού και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, που εκμεταλλεύονται την ανάγκη και τον πόνο των ανθρώπων», πρόσθεσε, προϊδεάζοντας για ακόμα πιο άγριο ανθρωποκυνηγητό στα σύνορα, και ενώ η «εξωτερική διάσταση» είναι οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις των Ευρωατλαντικών.

Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, μίλησαν για την «ανάγκη άμεσης επίτευξης εκεχειρίας, έτσι ώστε να προληφθεί περαιτέρω ανθρωπιστική καταστροφή και να σταματήσει η περαιτέρω διάχυση της κρίσης» ενώ έθρεψαν την ισραηλινή πολεμική μηχανή και τη στηρίζουν και παραπέρα. Σχετικά με το Ουκρανικό ο Γεραπετρίτης καταδίκασε εκ νέου τη ρωσική εισβολή, και καθώς ο Γάλλος νωρίτερα είχε ταξιδέψει στην Αρμενία, τον διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αρμενίας», ρίχνοντας κι άλλο νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα για τις σφαίρες επιρροής. Αλλωστε, ενόψει και της νέας θέσης του Γάλλου στην Κομισιόν, τόνισαν ότι παραμένουν «ένθερμοι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων».

Στο ίδιος μήκος κύματος, ο Γάλλος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη «γαλλο-ελληνική συνεργασία» απαραίτητη, χαιρετίζοντας την «τρίτη επέτειο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης», ως «ένδειξη της αμοιβαίας αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης που έχουμε σε όλους τους τομείς». Εστιάζοντας σε πανάκριβους εξοπλισμούς που γίνονται για ΝΑΤΟ και ΕΕ (αεροσκάφη «Rafale», φρεγάτες «Belhara»), είπε ότι οι δύο κυβερνήσεις «συμβάλλουν από κοινού «στην ευρωπαϊκή άμυνα και ευρωπαϊκή ασφάλεια», ενώ προανήγγειλε ότι «θα συνεχίσουμε την κοινή μας συνεργασία για ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης κατά τους επόμενους μήνες». Επέμεινε άλλωστε, σχετικά με την «στρατηγική ευρωπαϊκή άμυνα», ότι η ΕΕ «πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της σε βασικούς τομείς - στις κρίσιμες πρώτες ύλες, στην ψηφιακή τεχνολογία, στην Ενέργεια».

Ο Σεζουρνέ συναντήθηκε και με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Συζήτησαν το «εξαιρετικό επίπεδο των ελληνογαλλικών σχέσεων» και «ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις προτεραιότητες του νέου ευρωπαϊκού κύκλου, με αιχμή την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα», όπως λένε από το Μαξίμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ