ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωση, απαιτούν άμεσα οικονομική ενίσχυση

Πάνω από δύο μήνες χωρίς εισόδημα | Χίλια ευρώ τον μήνα για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται στην ανεργία ζητούν τα σωματεία

Να τους δοθεί άμεσα οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ τον μήνα για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται στην ανεργία και μέχρι να ξεκινήσει η πληρωμή τους από τα προγράμματα απασχόλησης, απαιτούν οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ και το Σωματείο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, που το βράδυ της Παρασκευής 13 Σεπτέμβρη συμμετείχαν μαζικά στη συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τη διεκδίκηση με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Μετά τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ, οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ, συλλογικά, με συσπείρωση στο Σωματείο τους, αλλά και οργή για τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης, συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στο έγκλημα της κυβέρνησης, για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους, την επιβίωση των οικογενειών τους, για να μην ερημώσουν τα χωριά τους.

Η δραματική κατάσταση που βιώνουν οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ, παραμένοντας πάνω από δύο μήνες τώρα χωρίς εισόδημα και αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις βασικές οικονομικές τους υποχρεώσεις, κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου αποφασίστηκε η κλιμάκωση της διεκδίκησης με δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει άμεσα απάντηση από την κυβέρνηση πάνω στο αίτημα για οικονομική ενίσχυση.

Εντονη ανάμεσα στους απολυμένους ήταν και η οργή για την κοροϊδία της κυβέρνησης σχετικά με τα προγράμματα απασχόλησης και τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην ένταξη κυρίως όσων είναι κάτω από 55 ετών, όπως επίσης και για την επικίνδυνη κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι εγκληματικές αποφάσεις της κυβέρνησης και το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ που διαλύει τη ζωή τους και ερημώνει τον τόπο τους.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, ενημέρωσε για τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για τη διεκδίκηση οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ τον μήνα μέχρι να αρχίσουν να πληρώνονται από τα προγράμματα απασχόλησης, καθώς και για να λυθούν ζητήματα που αφορούν την ένταξη στα προγράμματα απασχόλησης και το άνοιγμα θέσεων στην περιοχή της Λοκρίδας.

Ο Παναγιώτης Πολίτης τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ενότητας και της συσπείρωσης, ώστε συλλογικά και αγωνιστικά να διεκδικηθεί διασφάλιση του εισοδήματος για όλους τους εργαζόμενους, να οργανωθεί η αντίσταση απέναντι στις τράπεζες που καραδοκούν για να «κοκκινίσουν» δεκάδες στεγαστικά δάνεια, να μπορέσουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να παραμείνουν στα χωριά και τον τόπο τους, καλώντας παράλληλα σε ετοιμότητα για κλιμάκωση του αγώνα.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δεν φταίει «η κακιά η ώρα» για τους σακατεμένους και νεκρούς εργάτες

Μοτοπορεία στου Ρέντη για τα δύο εργατικά «ατυχήματα»

Μοτοπορεία στου Ρέντη και εξόρμηση στα «Village Cinemas» πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, με αφορμή τα δύο εργατικά «ατυχήματα» που έγιναν την Πέμπτη στην περιοχή, με θύματα νέους εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε σε οικοδομικές εργασίες, και ένας ακόμα τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε από μεγάλο ύψος στα «Village».

Μετά τη μοτοπορεία στις εργατογειτονιές της περιοχής οι ΚΝίτες συζήτησαν με τους εργαζόμενους στα «Village», ενημέρωσαν περαστικούς και κατοίκους, ενώ δυνατά ακούστηκαν τα συνθήματα «Κάθε τρεις μέρες χαμένη μια ζωή, για ένα μεροκάματο να πέφτουμε νεκροί» και «Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα».

«Δεν είναι ούτε "η κακιά η ώρα" ούτε "ατυχήματα" γενικά κι αόριστα. Είναι "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας". Είναι η ασφάλειά μας που κοστίζει. Είναι η πολιτική που αφήνει τους εργοδότες να ξεσαλώνουν και τους εργάτες απροστάτευτους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και προσθέτει:

«Την "κανονικότητα" της τρομοκρατίας και της εντατικοποίησης, των ανύπαρκτων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, της εργοδοτικής ασυδοσίας τού "κι άμα σ' αρέσει", τους την χαρίζουμε. Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ξέρει να παλεύει, να μαθαίνει, να νικά. Κάθε εργάτης που δεν γυρίζει σπίτι του μετά τη δουλειά είναι "ένας από εμάς". Οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες να ξέρουν ότι δεν συνηθίζουμε σε αυτήν τη βαρβαρότητα. Δεν μας παίρνει από κάτω, δεν σκύβουμε το κεφάλι. Οργανωνόμαστε στα σωματεία μας, παλεύουμε για όσα μας αξίζουν.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας. Για ανθρώπινη δουλειά σε ανθρώπινη ζωή, για να δυναμώνουν η ελπίδα και το όραμα της νέας γενιάς ότι μπορούμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της κοινωνίας, να απολαμβάνουμε τον τεράστιο πλούτο που βλέπουμε γύρω μας, να αλλάξουμε τον κόσμο. Κόντρα στο ρεύμα. Σε σύγκρουση με τον ατομισμό και με την απογοήτευση».

ΝΕΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
Στους δρόμους χτες οι δικηγόροι ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές

Με τα δικά τους μπλοκ συμμετείχαν το Σωματείο Μισθωτών και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων

Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον νέο δικαστικό χάρτη και τις δραματικές επιπτώσεις του στις συνθήκες δουλειάς, με καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους, πραγματοποίησαν χτες το πρωί δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι στον χώρο του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Με παρέμβασή τους το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, με διακριτά μπλοκ, ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για τις πραγματικές στοχεύσεις του νέου δικαστικού χάρτη και ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης, της Ολομέλειας και των δικηγορικών συλλόγων που απέδειξαν περίτρανα το προηγούμενο διάστημα ποια συμφέροντα υπερασπίζονται.

Ανέδειξαν μεταξύ άλλων το πώς οι πλειοψηφίες στους συλλόγους υπονομεύουν τον αγώνα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, όπως ενάντια στο φορολογικό έκτρωμα, επίσης ότι ουσιαστικά παζαρεύουν με την κυβέρνηση τις προωθούμενες αλλαγές, π.χ. για τον νέο δικαστικό χάρτη, και «αποφασίζουν μαζί μέσα στα (υπουργικά) γραφεία». Αλλωστε, έχουν βάλει πλάτη, στο πλαίσιο του «θεσμικού τους ρόλου», στην προώθηση όλων των αντιδραστικών αλλαγών στο σύστημα απονομής της αστικής δικαιοσύνης, παρά τις κάλπικες διαμαρτυρίες. Αρνούνται τη μισθωτή εργασία και αποδέχονται το απαράδεκτο καθεστώς της άσκησης, βάζοντας πλάτη στο ξεζούμισμα μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων από τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες.

Σημειωτέον, από την αρχή η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» στο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας αντιτάχτηκε αποφασιστικά στον νέο δικαστικό χάρτη, στη λεγόμενη «ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας», αποκαλύπτοντας ότι θα έχει δυσμενείς συνέπειες στην πρόσβαση του λαού στη Δικαιοσύνη, στην επαγγελματική κατάσταση των μικρών αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων αλλά και δικαστών. Επίσης, ότι η κατάργηση των ειρηνοδικείων θα είναι η αρχή για το «ξήλωμα του πουλόβερ» της δικαστικής διάρθρωσης της χώρας, με βάση τις επιταγές της ΕΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας κ.λπ., όπως προβλέφθηκε και στην Εκθεση Πισσαρίδη.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» αντιτάχτηκε σε μια Δικαιοσύνη βασισμένη στη λογική του κόστους - οφέλους, ταγμένη στη διασφάλιση των στρατηγικών επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων, εχθρική για τον λαό και τους εργαζόμενους στη Δικαιοσύνη. Και αναδεικνύει ότι σε επόμενη φάση στον σχεδιασμό είναι η κατάργηση ή συγχώνευση πρωτοδικείων και εφετείων.

Προειδοποίησε για την τεράστια αναστάτωση, ανασφάλεια και ταλαιπωρία που θα προκαλέσει η εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη, και στην Αττική, στους εργαζόμενους της Δικαιοσύνης και βέβαια στις δικαστικές υποθέσεις του απλού κόσμου, τονίζοντας ότι προϋπόθεση για μια στοιχειώδη έστω βελτίωση προς όφελος του λαού και των εργαζομένων στη Δικαιοσύνη είναι η κάλυψη των τεράστιων κενών σε οργανικές θέσεις υπαλλήλων, η αποφασιστική βελτίωση της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων.

Αυτά, όμως, όπως και όλες οι κοινωνικές δαπάνες για Υγεία, Παιδεία κ.ο.κ., συναντούν το μεγάλο «εμπόδιο»: Τη λογική του κόστους - οφέλους που ακολουθούν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα στο πλαίσιο της στήριξης των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Να τονιστεί ότι από χτες ισχύει ο νέος δικαστικός χάρτης, βάσει του οποίου τα ειρηνοδικεία είτε καταργούνται εντελώς, όπως π.χ. το Ειρηνοδικείο της Αθήνας, είτε μετατρέπονται σε περιφερειακά πρωτοδικεία.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
Συναυλία - αφιέρωμα στον αξέχαστο Δημήτρη Μητροπάνο

Σήμερα Τρίτη στις 8.30 μ.μ. στο Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο

Σε συναυλία - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, με τίτλο «Της ψυχής το παρακάτω», προχωρούν σήμερα Τρίτη στις 8.30 μ.μ., στο Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο, τα σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και Αμαλιάδας και τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Καταστήματα Ηλείας.

Τραγουδούν οι Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Δήμητρα Σταθοπούλου. Συμμετέχει η ορχήστρα του Δ. Μητροπάνου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ
Σε αρχαιρεσίες το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων

Με στόχο να «πατήσει» ακόμη πιο αποφασιστικά στους μεγάλους χώρους δουλειάς και συνολικά στον κλάδο, αυξάνοντας και τη συμμετοχή των εργαζομένων στη δύναμή του, ρίχνεται στη «μάχη» των αρχαιρεσιών το Σωματείο Εργαζομένων στα Τουριστικά Επαγγέλματα Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Οι αρχαιρεσίες ξεκίνησαν με την κάλπη να βρίσκεται σε χώρους δουλειάς και περιοχές, με το εξής πρόγραμμα:

Σήμερα Τρίτη: 8 π.μ. - 12 μ.: Ξενοδοχεία στη Λάσση. 4 μ.μ. - 8 μ.μ.: Εργατικό Κέντρο (Αργοστόλι). Αύριο Τετάρτη: 8 π.μ. - 12 μ.: Ξενοδοχεία στην Κ. Λειβαθώ. 4 μ.μ. - 8 μ.μ.: Εργατικό Κέντρο (Αργοστόλι). Την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη: 8 π.μ. - 12 μ.: Ξενοδοχεία στη Σάμη. 4 μ.μ. - 8 μ.μ.: Αγία Ευφημία. Την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη: 8 π.μ. - 12 μ.: Ξενοδοχεία στο Ληξούρι. 4 μ.μ. - 8 μ.μ.: Καφέ «Ανεμος» - Καφέ «Φαρακλού». Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη: 8 π.μ. - 12 μ.: Ξενοδοχεία στο Φισκάρδο. 4 μ. - 8 μ.μ.: Εστίαση στο Φισκάρδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ