Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΕΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
Στους δρόμους χτες οι δικηγόροι ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές

Με τα δικά τους μπλοκ συμμετείχαν το Σωματείο Μισθωτών και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων

Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον νέο δικαστικό χάρτη και τις δραματικές επιπτώσεις του στις συνθήκες δουλειάς, με καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους, πραγματοποίησαν χτες το πρωί δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι στον χώρο του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Με παρέμβασή τους το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, με διακριτά μπλοκ, ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για τις πραγματικές στοχεύσεις του νέου δικαστικού χάρτη και ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης, της Ολομέλειας και των δικηγορικών συλλόγων που απέδειξαν περίτρανα το προηγούμενο διάστημα ποια συμφέροντα υπερασπίζονται.

Ανέδειξαν μεταξύ άλλων το πώς οι πλειοψηφίες στους συλλόγους υπονομεύουν τον αγώνα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, όπως ενάντια στο φορολογικό έκτρωμα, επίσης ότι ουσιαστικά παζαρεύουν με την κυβέρνηση τις προωθούμενες αλλαγές, π.χ. για τον νέο δικαστικό χάρτη, και «αποφασίζουν μαζί μέσα στα (υπουργικά) γραφεία». Αλλωστε, έχουν βάλει πλάτη, στο πλαίσιο του «θεσμικού τους ρόλου», στην προώθηση όλων των αντιδραστικών αλλαγών στο σύστημα απονομής της αστικής δικαιοσύνης, παρά τις κάλπικες διαμαρτυρίες. Αρνούνται τη μισθωτή εργασία και αποδέχονται το απαράδεκτο καθεστώς της άσκησης, βάζοντας πλάτη στο ξεζούμισμα μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων από τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες.

Σημειωτέον, από την αρχή η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» στο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας αντιτάχτηκε αποφασιστικά στον νέο δικαστικό χάρτη, στη λεγόμενη «ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας», αποκαλύπτοντας ότι θα έχει δυσμενείς συνέπειες στην πρόσβαση του λαού στη Δικαιοσύνη, στην επαγγελματική κατάσταση των μικρών αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων αλλά και δικαστών. Επίσης, ότι η κατάργηση των ειρηνοδικείων θα είναι η αρχή για το «ξήλωμα του πουλόβερ» της δικαστικής διάρθρωσης της χώρας, με βάση τις επιταγές της ΕΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας κ.λπ., όπως προβλέφθηκε και στην Εκθεση Πισσαρίδη.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» αντιτάχτηκε σε μια Δικαιοσύνη βασισμένη στη λογική του κόστους - οφέλους, ταγμένη στη διασφάλιση των στρατηγικών επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων, εχθρική για τον λαό και τους εργαζόμενους στη Δικαιοσύνη. Και αναδεικνύει ότι σε επόμενη φάση στον σχεδιασμό είναι η κατάργηση ή συγχώνευση πρωτοδικείων και εφετείων.

Προειδοποίησε για την τεράστια αναστάτωση, ανασφάλεια και ταλαιπωρία που θα προκαλέσει η εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη, και στην Αττική, στους εργαζόμενους της Δικαιοσύνης και βέβαια στις δικαστικές υποθέσεις του απλού κόσμου, τονίζοντας ότι προϋπόθεση για μια στοιχειώδη έστω βελτίωση προς όφελος του λαού και των εργαζομένων στη Δικαιοσύνη είναι η κάλυψη των τεράστιων κενών σε οργανικές θέσεις υπαλλήλων, η αποφασιστική βελτίωση της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων.

Αυτά, όμως, όπως και όλες οι κοινωνικές δαπάνες για Υγεία, Παιδεία κ.ο.κ., συναντούν το μεγάλο «εμπόδιο»: Τη λογική του κόστους - οφέλους που ακολουθούν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα στο πλαίσιο της στήριξης των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Να τονιστεί ότι από χτες ισχύει ο νέος δικαστικός χάρτης, βάσει του οποίου τα ειρηνοδικεία είτε καταργούνται εντελώς, όπως π.χ. το Ειρηνοδικείο της Αθήνας, είτε μετατρέπονται σε περιφερειακά πρωτοδικεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ