Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εντείνουν τις πρωτοβουλίες τους, προετοιμάζουν την πλατιά σύσκεψη

Σταθμός για την κλιμάκωση του αγώνα: Τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη (6.30 μ.μ.) στο «Τριανόν»

Με συλλογικές διαδικασίες και παρεμβάσεις, εργατικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα εντείνουν τη δράση τους στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, διαμορφώνουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό, αποφασίζουν τα επόμενα βήματα στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Ο κοινός αγωνιστικός βηματισμός έχει προσανατολισμό την απεργιακή κλιμάκωση της πάλης το επόμενο διάστημα.

Μπροστά στην ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, την οποία σηματοδότησαν και οι κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, τα σωματεία δίνουν τη δική τους απάντηση:

Θέτουν στο επίκεντρο της πάλης τις αυξήσεις των μισθών, τις ΣΣΕ, την κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Διεκδικούν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σύγχρονη Υγεία και Παιδεία, κόντρα στην υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση. Παράλληλα, εντείνουν τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Στο πλαίσιο αυτό, πλατύ κάλεσμα σε σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης, την ανάπτυξη αγώνων σε χώρους δουλειάς και κλάδους έχουν απευθύνει κλαδικά συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής. Το κάλεσμα έχει αποδέκτες το σύνολο των Σωματείων και των Εργατικών Κέντρων της Αττικής, αλλά και τις Ομοσπονδίες. Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21).

Τα συνδικάτα που υπογράφουν το κοινό κάλεσμα τονίζουν πως τώρα είναι ώρα «οργάνωσης και μάχης των σωματείων ενάντια σε αυτά που μας φέρνουν καθημερινά σε απόγνωση». Γι' αυτό χρειάζεται τα σωματεία να μπουν με αποφασιστικότητα στη μάχη, με τους εργαζόμενους να συμμετέχουν ενεργά στις μαζικές διαδικασίες τους και να παίρνουν συλλογικές αποφάσεις για να πάρουν πίσω τις ΣΣΕ, να καταργήσουν τις αντεργατικές επιλογές και τους αντεργατικούς νόμους. Σε αυτή τη μάχη έχουν όπλο την πείρα των προηγούμενων αγώνων, που έδειξαν ότι φέρνουν αποτελέσματα, που «χρεοκόπησαν τα κούφια λόγια περί δίκαιης ανάπτυξης», παραμέρισαν «τις θλιβερές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που τα αναπαράγουν» και «τότε μπορέσαμε να κάνουμε κουρελόχαρτο αντιλαϊκά μέτρα και νόμους».

Το κάλεσμα έχουν απευθύνει: Τα Συνδικάτα Εργαζομένων Μετάλλου Ν. Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου Αττικής, Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Οικοδόμων Αθήνας. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», το Σωματείο Εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ) και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο».

Συνελεύσεις σε «Wolt» και «e-food»

Σε Γενική Συνέλευση προχώρησαν οι διανομείς της «Wolt» την περασμένη Κυριακή, με τη στήριξη του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Στη συνέλευση τέθηκε ένα πλαίσιο αιτημάτων, οι εργαζόμενοι έθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς, έγινε συζήτηση για την ανάγκη να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να προετοιμαστούν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Σήμερα, σειρά έχει το Σωματείο εργαζομένων «e-food» Αττικής το οποίο καλεί σε Γενική Συνέλευση, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πρωτομαγιάς στο Πεδίον του Αρεως. Οπως καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του, η εταιρεία διέκοψε τις διαπραγματευτικές συναντήσεις για την υπογραφή Σύμβασης και παράλληλα προχωρά σε αντιδραστικές αλλαγές (εισαγωγή των εργολάβων στην πρόσληψη διανομέων, μείωση της πληρωμής ανά παραγγελία, παράνομη παρακράτηση χρημάτων για τη διάθεση των ΜΑΠ).

Πολύμορφη αγωνιστική δράση

Παράλληλα, μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Αύριο Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη

-- Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου καλεί σε μαζική συμμετοχή σε συγκέντρωση για την Υγεία έξω από το νοσοκομείο (στην Ιπποκράτους), στις 6.30 μ.μ.

Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη

-- Σε Γενική Συνέλευση στις 7 μ.μ. στο Χανδρινού προχωρά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μεσσηνίας.

Κυριακή 22 Σεπτέμβρη

-- Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση καλεί η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Αττικής στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη

-- Σύσκεψη με όλα τα επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής οργανώνει το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Κοδράτου 21 - Μεταξουργείο, Αθήνα, 3ος όροφος) με θέματα συζήτησης: Την υπογραφή κλαδικής και επιχειρησιακών ΣΣΕ, εξελίξεις στον κλάδο, σχεδιασμός δράσης για το επόμενο διάστημα.

Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη

-- Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Ν. Πειραιά - Αττικής και Νήσων, στις 6 το απόγευμα, στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Tο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές συνεδρίασε μαζί με τις Σωματειακές Επιτροπές σε Χαλάνδρι και Ρέντη και έχει διαμορφώσει πρόγραμμα δράσης, με περιοδείες, αίτημα για συνάντηση με την εργοδοσία με θέμα την Υγιεινή και Ασφάλεια στην εργασία, συμμετοχή στη σύσκεψη των Συνδικάτων στην Αττική και εκδήλωση στις 17 Οκτώβρη για τις ΣΣΕ και την Υγεία και την Ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ