ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Μέτρα τώρα για απρόσκοπτη τηλεθέρμανση χωρίς αυξήσεις απαιτούν σωματεία και φορείς

Συλλαλητήριο την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη για το σοβαρό ζήτημα της τηλεθέρμανσης

Από περσινές κινητοποιήσεις για την τηλεθέρμανση
Από περσινές κινητοποιήσεις για την τηλεθέρμανση
Για έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα ετοιμάζονται οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας, που από τώρα κινητοποιούνται για να μην υπάρξει καμία διακοπή στην τηλεθέρμανση, αλλά και για να μη δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης (ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ) πραγματοποιήθηκε χτες μαζική σύσκεψη φορέων και σωματείων, όπου αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα με συλλαλητήριο στις 26 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαΐδας.

Με την ανησυχία στον λαό της πόλης να μεγαλώνει, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «η πολιτική της "πράσινης μετάβασης" και της απολιγνιτοποίησης των κυβερνήσεων είναι υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Μας έχει οδηγήσει στην ερημοποίηση, στην ενεργειακή φτώχεια, στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Δεν αντέχουμε κι άλλο χτύπημα στο εισόδημά μας».

Οπως σημειώνεται στο κάλεσμα των σωματείων, «η Πτολεμαΐδα δεν χρωστάει τίποτα στη ΔΕΗ ΑΕ, αντιθέτως η ΔΕΗ χρωστάει στην περιοχή. Αξιοποίησε για δεκαετίες το υπέδαφος, το εργατικό δυναμικό, τον υδροφόρο ορίζοντα κ.ά. Η ΔΕΗ ΑΕ το τελευταίο διάστημα σπάει το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο. Τελευταία της χαρίστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την κατάργηση της μετεγκατάστασης Ακρινής, από την υποχρέωση αποκατάστασης και επαναπόδοσης των εδαφών κ.λπ. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται σε κλειστές πόρτες από περιφερειακή και δημοτική αρχή, κυβέρνηση και ΔΕΗ ΑΕ. Διαπραγματεύονται πώς θα διαχειριστούν τα "χρέη" και θα τα φορτώσουν μέχρι και στα εγγόνια μας, και πώς θα περάσουν τα σχέδιά τους αναίμακτα».

Τα σωματεία ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα ανεχτούν ούτε σκέψη για διακοπή της παροχής ρεύματος στη ΔΕΤΗΠ από τη ΔΕΗ ΑΕ και απαιτούν την απρόσκοπτη παροχή τηλεθέρμανσης σε όλους τους κατοίκους. Οσο γι' αυτά που το κράτος ονομάζει «χρέη» της ΔΕΤΗΠ, απαιτούν να τα καλύψουν η ΔΕΗ ΑΕ και το ίδιο το κράτος, αφού όπως λένε «δεν τους χρωστάμε, μας χρωστάνε!». Επίσης απαιτούν να μην υπάρξει καμία αύξηση στην τιμή της τηλεθέρμανσης, να επεκταθεί το δίκτυο και σε χωριά του δήμου, να δοθεί επιπλέον επίδομα λόγω καιρικών συνθηκών στους κατοίκους των χωριών, να μην πειραχτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΤΗΠ.

Το κάλεσμα μέχρι στιγμής υπογράφουν οι εξής φορείς, οι οποίοι καλούν σε ακόμα μεγαλύτερη στήριξη και από άλλους φορείς της πόλης: ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ, Σωματείο Καταστημάτων Εστίασης και Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Εορδαίας, Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία ΠΕ Κοζάνης, ΣΕΕΕΝ, ΣΕΥΠΕ, Πρωτοβουλία πολιτών Πτολεμαΐδας - Εορδαίας για την ανάπτυξη, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σύλλογος Γυναικών Πτολεμαΐδας, Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Εορδαίας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τις καταστροφές στη Χίο και την πλήρη αποζημίωση των μαστιχοπαραγωγών και όλων των πληγέντων

Τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν στο νησί της Χίου ύστερα από τη βροχή που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σπίτια και καταστήματα της πόλης πλημμύρισαν. Είναι ενδεικτικό ότι πλημμύρισαν η ανακαινισμένη πτέρυγα του αεροδρομίου, αλλά και κεντρικός δρόμος που μόλις είχε ασφαλτοστρωθεί, ενώ τεράστιες ήταν οι καταστροφές στην καλλιέργεια μαστίχας, που σύμφωνα με τον Συνεταιρισμό των παραγωγών μαστίχας και τις πρώτες εκτιμήσεις φτάνουν το 70%, δηλαδή 160 τόνοι μαστίχας.

Το πλήγμα για τους μαστιχοπαραγωγούς είναι τεράστιο, αφού ήταν περίοδος που γινόταν το μάζεμα της μαστίχας και είχε συλλεχθεί μόνο το 20% της φετινής παραγωγής, γεγονός που θα πλήξει το εισόδημά τους, με δεδομένο ότι η μαστίχα αποτελεί τον βασικό πυλώνα της οικονομίας της περιοχής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, η διοίκηση του δήμου (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) και η Περιφέρεια έχουν μεγάλες ευθύνες, αφού δεν πήραν απολύτως κανένα μέτρο για να θωρακιστεί η πόλη από τις πλημμύρες, ενώ προκλητικά δήλωναν ότι γνώριζαν και ήταν προετοιμασμένοι. Ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός είναι ανύπαρκτος και όλα αυτά τα χρόνια έχει περιοριστεί σε ένα μόνο έργο που ολοκληρώθηκε πέρσι.

Η πολιτική αυτή είναι η εφαρμογή της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ της ΕΕ, που τα αντιπλημμυρικά έργα δεν σχεδιάζονται με βάση τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά με βάση την οικονομική ανταποδοτικότητά τους και το χαμηλό κόστος, με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές, περιουσίες και καλλιέργειες, όπως έχει συμβεί και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

Στο αίτημα για 100% άμεση αποζημίωση στους πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που θα συνυπολογίζει και την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στην καλλιέργεια της μαστίχας; Στο να χρηματοδοτηθούν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές στο νησί που καρκινοβατούν για δεκαετίες, ώστε να μη βρίσκονται οι κάτοικοί του σε διαρκή αγωνία για τη ζωή και το βιος τους, μπροστά σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή;».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωσή τους

Σήμερα η συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας

Να σταματήσει την κοροϊδία και να διασφαλίσει άμεσα το εισόδημα και την επιβίωση των απολυμένων, απαιτούν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, που συνεχίζοντας τον αγώνα και την πίεση προς την κυβέρνηση, σήμερα, Παρασκευή, στις 3 μ.μ., θα έχουν συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους απαιτούν την άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ για κάθε μήνα που παραμένουν χωρίς εισόδημα, για όλους τους απολυμένους. Τονίζουν ότι παραμένουν πάνω από 2 μήνες τώρα χωρίς εισόδημα αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και κάλυψης βασικών αναγκών των οικογενειών τους, την αποπληρωμή δανείων, την κάλυψη των εξόδων των σπουδών των παιδιών τους.

Διεκδικούν επίσης την αντιμετώπιση με νομοθετική ρύθμιση όλων των σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει με την ένταξή τους στα προγράμματα απασχόλησης και ιδιαίτερα για τους απολυμένους κάτω των 55 ετών και τους εργολαβικούς, καθώς και το άνοιγμα θέσεων στην περιοχή της Λοκρίδας.

Παράλληλα, τα Σωματεία συνεχίζουν να διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα για την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος και τη φύλαξη των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, ενώ μετά και τις εξελίξεις με τη ματαίωση των διαγωνισμών εκποίησης, καλούν την κυβέρνηση σε διάλογο για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας με βάση τις προτάσεις που έχουν ήδη καταθέσει.

ΟΒΣΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΒΕ
Οργανώνουν την κοινή αγωνιστική δράση και διεκδίκηση

Σύσκεψη την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ

Σε πλατιά σύσκεψη καλεί τα ΔΣ των ενώσεων, των κλαδικών σωματείων και των εμπορικών συλλόγων της Αττικής η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος).

Η ΟΒΣΑ σημειώνει ότι το φθινόπωρο μπήκε με νέες δυσκολίες και αδιέξοδα για τους επαγγελματίες και όλοι αναρωτιούνται «πώς θα πληρωθούν οι νέες μεγάλες αυξήσεις στην εφορία που έχουν έρθει, μετά την ψήφιση του φορολογικού εκτρώματος». Ακόμα πώς θα πληρωθούν οι αυξημένες εισφορές, «ενώ μας απειλούν ότι όποιος δεν τα καταφέρει θα αποκλειστεί αυτός και η οικογένεια από την πρόσβαση σε παροχές Υγείας», τι θα γίνει με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και με τα συσσωρευμένα χρέη που «μας φέρνουν αντιμέτωπους με την καταστολή του κρατικού μηχανισμού που κλιμακώνει τις κατασχέσεις και εξώσεις ακόμα και από την πρώτη κατοικία».

Τώρα είναι η ώρα, τονίζει, «αυτά τα ερωτήματα να τα φέρουμε στο προσκήνιο. Τώρα η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Τώρα τα σωματεία, οι Ομοσπονδίες στην Αττική να οργανώσουμε την κοινή μας αγωνιστική απάντηση».

Παρέμβαση στην «do Value» στη Θεσσαλονίκη

Παρέμβαση στην «do Value» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οργανώνει σήμερα Παρασκευή, στις 9.30 π.μ., η Επιτροπή των εργατικών σωματείων ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Η κινητοποίηση αφορά σε δύο περιπτώσεις πρώτης κατοικίας:

Στη μία περίπτωση, ενώ ο οφειλέτης έχει υπαχθεί στον «νόμο Κατσέλη» και εξυπηρετεί κανονικά τα δάνεια, ξαφνικά έλαβε από την τράπεζα εξώδικη δήλωση ότι καταγγέλλει τη σύμβαση δανείου. Στην άλλη περίπτωση, το fund έβγαλε την πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό για μικρή οφειλή.

Η Επιτροπή των εργατικών σωματείων ενάντια στους πλειστηριασμούς καλεί σωματεία και φορείς να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, συμμετέχοντας στην παρέμβαση.

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
Καταδικάζει τον αποκλεισμό του «Ριζοσπάστη» και άλλων Μέσων από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Την ανησυχία του για τον αποκλεισμό του «Ριζοσπάστη» και άλλων Μέσων Ενημέρωσης («Αυγή», «Documento», «Δημοκρατία», «Στο Κόκκινο» και ΕΡΤ3) από την υποβολή ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ 8/9/24 στη Θεσσαλονίκη, εκφράζει το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Οπως αναφέρει, «το γεγονός συνιστά παραβίαση των κανόνων της ενημέρωσης των πολιτών και της ελεύθερης άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και αντίκειται στις αρχές λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, πυλώνας του οποίου είναι η ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφίας».

Το Οργανο Δεοντολογίας κάνει αναφορά και στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), όπου σημειώνεται ότι «η στέρηση αυτού του δικαιώματος, οι αποκλεισμοί και οι διακρίσεις στην επιλογή των Μέσων κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην αντικειμενική ενημέρωση, δεν συνάδουν με την ελευθεροτυπία και είναι καταδικαστέοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ