ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Αυτοάμυνα» βαφτίζει τις επιδρομές το Ισραήλ και συνεχίζει
  • Την ένταση των «προληπτικών επιχειρήσεων ακριβείας» αποφάσισε η ισραηλινή ηγεσία, αδιαφορώντας για τις διεθνείς αντιδράσεις
  • Φλέγονται από οργή τα αυτόνομα εδάφη

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, παρευρέθηκαν στις κηδείες των μαχητών της «Χαμάς»

Associated Press

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, παρευρέθηκαν στις κηδείες των μαχητών της «Χαμάς»
ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Ξεχειλίζει η οργή στα παλαιστινιακά εδάφη, μία ημέρα μετά την αιματηρή επιδρομή ισραηλινών ελικοπτέρων σε κτίριο της Ναμπλούς, όπου στεγαζόταν γραφείο της ισλαμιστικής οργάνωσης «Χαμάς». Καταδικαστικές είναι και οι διεθνείς αντιδράσεις για την τακτική των δολοφονιών ακριβείας, την οποία, όμως, υπερασπίστηκε μέχρι τέλους η ισραηλινή ηγεσία που προκλητικά επέμεινε ότι θα συνεχίσει και θα εντείνει τις επιχειρήσεις αυτές.

Η συμμετοχή των Παλαιστινίων στη χτεσινή κηδεία των 8 θυμάτων από την ισραηλινή επιδρομή εκτιμάται ότι ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς υπολογίζεται ότι στην τελετή, που έλαβε χώρα στη Ναμπλούς, συμμετείχαν περισσότερες από 20.000 Παλαιστίνιοι. Ο θρήνος και οργή ήταν περισσότερο από έκδηλη. Το πλήθος κραύγαζε ακατάπαυστα «εκδίκηση», ενώ μέλη της «Χαμάς» πυροβολούσαν στον αέρα. Τα φέρετρα των 6 μελών της «Χαμάς», συμπεριλαμβανομένων των στελεχών Τζαμάλ Μανσούρ και Τζαμάλ Σαλίμ, που φέρονται να ήταν οι στόχοι, ήταν τυλιγμένα με τη σημαία της οργάνωσης ενώ τα δύο μικρά αδελφάκια Μπιλάλ και Ασράφ Κχαντέρ (8 και 5 ετών αντίστοιχα), καλύπτονταν από την παλαιστινιακή.

Η ισλαμιστική οργάνωση φέρεται να κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να εγκαταλείψει την τακτική της αποκλιμάκωσης και να καταφύγει «στη χρήση όπλων, γιατί είναι πλέον απαράδεκτο να δολοφονούνται Παλαιστίνιοι κατά δεκάδες καθημερινά». Την ίδια στιγμή, στη Ναμπλούς ο εκπρόσωπος της «Φατάχ», που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, Ανάν αλ Ατίρι σημείωνε ότι «η παλαιστινιακή εξέγερση δεν πρόκειται να σταματήσει, αλλά οι επόμενες ημέρες θα είναι χειρότερες από κάθε προηγούμενη».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, επισήμως, έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη σφαγή» και επανέλαβε το αίτημα για αποστολή διεθνών παρατηρητών. Ο υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο δήλωνε, μάλιστα, ότι η πολύνεκρη επιδρομή στη Ναμπλούς αποτελεί «έναρξη ανοιχτού πολέμου σε βάρος των Παλαιστινίων, που δεν πρόκειται να καθίσουν με τα χέρια σταυρωμένα».

Ισραηλινή ανησυχία και προκλητική αδιαλλαξία

Ως μία από τις «πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού» χαρακτήρισε την επιδρομή στη Ναμπλούς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Μετά από 5ωρη συνεδρίαση του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοινώθηκε ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει χωρίς καμία παρέκκλιση την πολιτική των πληγμάτων ακριβείας εναντίον των τρομοκρατών που θέτουν σε κίνδυνο την ισραηλινή ασφάλεια». Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ υποστήριξε ότι «η επιχείρηση στη Ναμπλούς μπορεί να έσωσε εκατοντάδες ζωές» ενώ ο Ρον Κίτνεϊ, εκπρόσωπος του αρχηγού του ισραηλινού ΓΕΣ Σαούλ Μοφάζ, δήλωνε, εμφανώς ικανοποιημένος, ότι «το Ισραήλ έχει όλα τα δίκια με το μέρος του, άλλωστε όταν κάποιος έρχεται να σε σκοτώσει, προσπαθείς να τον σκοτώσεις πρώτος».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με εμφανή προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους, ο υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, χαρακτήριζε «αναπόφευκτη και ορθή» την τακτική των προληπτικών δολοφονιών ακριβείας σπεύδοντας, όμως, να συμπληρώσει ότι είναι περισσότερο από αναγκαία η άμεση επανάληψη των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους. Ο Πέρες απέφυγε να σχολιάσει τη διεθνή κατακραυγή, αλλά ο Αριέλ Σαρόν φέρεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος, ακόμη και από τις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορεί για μεροληψία υπέρ των Παλαιστινίων!

Στο μεταξύ, παραμένει σε υψίστη ετοιμότητα ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία καθώς, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, έχουν πολλαπλασιαστεί τα μηνύματα και οι απειλές περί πραγματοποίησης νέας βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας. Αξιωματούχοι της ισραηλινής ασφάλειας τόνιζαν ότι η ένταση έχει επηρεάσει ιδιαιτέρως και τους Ισραηλινούς πολίτες, οι οποίοι κατακλύζουν με τηλεφωνήματα καθημερινά τις αρχές αναφέροντας κάποια ύποπτη κίνηση.

Υπό αυτό το κλίμα έντασης, πανικό προκάλεσε η χθεσινή έκρηξη που σημειώθηκε στο πάρκινγκ του γνωστού μεγάλου ξενοδοχείου «King David» της Δυτικής Ιερουσαλήμ. Εντούτοις, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μικρής ισχύος και προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

Εξαιρετικά τεταμένη παρέμενε η κατάσταση και στα αυτόνομα εδάφη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, άγνωστοι ένοπλοι έπληξαν αυτοκίνητα εποίκων έξω από τη Ραμάλα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 έποικοι, ενώ ο ισραηλινός στρατός απάντησε με βολές τεθωρακισμένων. Ανάλογη κατάσταση επικρατούσε, μέχρι τις πρωινές ώρες, και στην περίμετρο του εποικισμού Γκίλο, λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί 1 έποικος και να καταστραφεί ολοσχερώς ένα παλαιστινιακό σπίτι, στη γειτονική αραβική πόλη Μπέιτ Τζάλα.

Στη Χεβρώνα σφοδρή μάχη ξέσπασε ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς στρατιώτες, που φρουρούν τον τοπικό εποικισμό, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του 1 Παλαιστίνιος και να τραυματιστούν άλλοι 2, συμπεριλαμβανομένου ενός τρίχρονου παιδιού. Σύμφωνα, τέλος, με παλαιστινιακές πηγές, ισραηλινά ελικόπτερα έπλητταν θέσεις της παλαιστινιακής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην Κχαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να διευκρινίζεται αν υπάρχουν θύματα.

Εντονες διεθνείς και αραβικές αντιδράσεις

Την έντονη καταδίκη από μέρους της αμερικανικής ηγεσίας για την τακτική των δολοφονιών ακριβείας του Ισραήλ εξέφρασε, χθες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τσαρλς Χάντερ, ο οποίος χαρακτήρισε την επιδρομή στη Ναμπλούς «επικίνδυνη κλιμάκωση και πρόκληση που καθιστά πολύ δυσκολότερες τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης». Τον αποτροπιασμό τους και την καταδίκη των δολοφονιών ακριβείας εξέφρασαν τα υπουργεία Εξωτερικών της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Κύπρου και της Ρωσίας.

Ολοι μιλούν για «ισραηλινή πρόκληση», ενώ η Μόσχα αποστέλνει επειγόντως στην περιοχή, και πάλι, τον ειδικό απεσταλμένο της Αντρέι Βντοβίν. Την έκπληξή της για την κατάφωρη ισραηλινή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασε η Μέρι Ρόμπινσον, επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ο Τερζ Ρόεντ Λάρσεν εκτίμησε ότι «τέτοιες πράξεις οδηγούν με βεβαιότητα σε κλιμάκωση».

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Γιάσερ Αραφάτ που μετέβη στην Ιταλία, προειδοποιούσε ότι «αρχίζει ένας νέος κύκλος βίας με βαρύ τίμημα και για τις δύο πλευρές». Ο Μουμπάρακ φέρεται, πάντως, να απέρριψε το ενδεχόμενο σύγκλησης άμεσης αραβικής συνόδου. Μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στα λιβανικά προσφυγικά στρατόπεδα, όπου παραδόθηκε και διαμαρτυρία στα γραφεία του ΟΗΕ και στην Ιορδανία.

ΠΓΔΜ
«Πρόοδος» εν μέσω παραβιάσεων της «εκεχειρίας»...

Σλαβομακεδόνες χωρικοί προσπερνούν τα αποκαΐδια σπιτιού στην περιφέρεια του Τέτοβο αναζητώντας ασφαλέστερο καταφύγιο...

Associated Press

Σλαβομακεδόνες χωρικοί προσπερνούν τα αποκαΐδια σπιτιού στην περιφέρεια του Τέτοβο αναζητώντας ασφαλέστερο καταφύγιο...
ΣΚΟΠΙΑ.-

Νέα περιστατικά διωγμού Σλαβομακεδόνων χωρικών από Αλβανούς αυτονομιστές σε περιοχές της περιφέρειας του Τέτοβο αναφέρθηκαν χτες, ενώ νωρίτερα οι αστυνομικές αρχές των Σκοπίων συνέλαβαν τον Αλβανό διοικητή της αστυνομίας του Τέτοβο Χαρούμ Μπεαντίμι επειδή «άφηνε ελεύθερους κρατούμενους, οι οποίοι κατηγορούνταν για τρομοκρατία».

Μέσα στο ίδιο 24ωρο, η διάτρητη «συμφωνία εκεχειρίας» παραβιάστηκε από τους αυτονομιστές τουλάχιστον 12 φορές, καθώς προέβησαν σε επιθέσεις με ολμοπυροβόλα κατά θέσεων της αστυνομίας και του στρατού των Σκοπίων, προκαλώντας μάλιστα και το θάνατο νεαρού αστυνομικού. Μέσα σ' αυτό το παρατεταμένο, εδώ και μήνες, κλίμα βίας και σποραδικών συγκρούσεων, ο πρεσβευτής του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, Χάρτζοργκ Εΐφ «εκτίμησε», μιλώντας σε γερμανικό ραδιοσταθμό, πως «καμία συμφωνία ειρήνης δε θα έχει διάρκεια εάν δε δοθεί αμνηστία στους Αλβανούς αυτονομιστές του «UCK»!

Πρόοδος στις συνομιλίες...

Σ' αυτές τις συνθήκες και πιέσεις, οι πολιτικοί αρχηγοί της ΠΓΔΜ συνέχισαν και χτες τις συνομιλίες τους στην Οχρίδα, με τις πληροφορίες να βγαίνουν με το σταγονόμετρο...

Ανακοινώθηκε, για παράδειγμα, πως χτες επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία μετά από ένα βελτιωμένο σχέδιο που παρουσίασαν στους πολιτικούς ηγέτες της ΠΓΔΜ οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και ΕΕ, Τζέιμς Πάρντιου και Φρανσουά Λεοτάρ. Οι κατά καιρούς δηλώσεις ανώνυμων Δυτικών διπλωματών, που προβλέπουν πως η «ειρηνευτική συμφωνία» μεταξύ των πολιτικών ηγετών στην Οχρίδα θα επιτευχθεί «οσονούπω», είδαν το φως της δημοσιότητας και χτες. Σύμφωνα μ' αυτές τις πληροφορίες, πρόοδος έχει επιτευχθεί σε θέματα όπως η αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την ανώτερη εκπαίδευση στην αλβανική γλώσσα, καθώς και στον αριθμό των ελάχιστων δυνατόν ψήφων που πρέπει να φέρει οποιοδήποτε νομοσχέδιο τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Σκοπίων εφ' όσον αυτό σχετίζεται με θέματα της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ. Μεταξύ των ανυπέρβλητων, για την ώρα, εμποδίων, παραμένει το ζήτημα δημόσιας χρήσης της αλβανικής γλώσσας.

Πάντως, αργότερα χτες βράδυ, δυτική διπλωματική πηγή και πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι, που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι «απέχει ελάχιστα η συμφωνία» της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με τα αλβανικά κόμματα. Οι δύο πλευρές «βρίσκονται πάρα πολύ κοντά» σε μία συνολική συμφωνία στη μεταξύ τους διένεξη, είπαν και οι δύο αξιωματούχοι... Εάν αυτό επιβεβαιωθεί τότε δεν αποκλείεται μέχρι τέλος της βδομάδας να έχει υπογραφεί η συμφωνία και να αρχίσει η άφιξη των στρατιωτών της δύναμης του ΝΑΤΟ, που υποτίθεται πως θα έχει στόχο τον «αφοπλισμό» των Αλβανών αυτονομιστών.

Εντούτοις νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως οι συνομιλίες στην πόλη Οχρίδα αναμένεται σήμερα να διακοπούν λόγω της εθνικής επετείου της 2ας Αυγούστου στην ΠΓΔΜ και να συνεχιστούν αύριο (Παρασκευή) στη θερινή κατοικία του προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι...

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
«Σεισμός μεγατόνων» από τις διαδηλώσεις

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, συνταξιούχοι, φοιτητές, αλλά και τα παιδιά των ανέργων βγήκαν στους δρόμους και πάλι, αντιδρώντας στην προώθηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, που προβλέπει την περικοπή κατά 13% των μισθών και των συντάξεων, καθώς και γιγάντιες περικοπές σε όλες τις κοινωνικές δαπάνες, προκειμένου «να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση της χώρας».

Για άλλη μία φορά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αντιμέτωπη με τις σφοδρές λαϊκές αντιδράσεις βρίσκεται η «κεντροαριστερή» κυβέρνηση της Αργεντινής, του Φερνάντο ντε λα Ρούα, μετά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Μπουένος Αϊρες, καθώς και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ενώ οι μαζικές αντιδράσεις των εργαζομένων αναμένεται να κλιμακωθούν την ερχόμενη βδομάδα.

Τα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων έως και 13%, ενώ τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι θα πληγούν ακόμη περισσότερο τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, σε μια χώρα όπου το 1/3 του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν πολλούς δρόμους από τα βόρεια σύνορα με τη Βολιβία έως τη Γη του Πυρός, ενώ γυναίκες με τα παιδιά τους κατέλαβαν για λίγη ώρα μια τράπεζα στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Αργεντινής.

Πάντως, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα μέτρα που ανακοίνωσε και ο Πρόεδρος, Φερνάντο ντε Λα Ρούα, μάλλον νιώθει ικανός να αντιμετωπίσει ή ακόμη και να πατάξει διά ροπάλου την κοινωνική εξέγερση - γιατί έτσι εξελίσσεται - κατά των μέτρων της κυβέρνησής του, καθώς έχει στο πλευρό του όλους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τις μεγάλες Δυνάμεις. Οι οποίες, μάλιστα, τον επικροτούν για το «δρόμο του εκσυγχρονισμού που επέλεξε», δηλαδή το ξεπούλημα της χώρας. Τι και εάν πεθαίνει ο κόσμος από την πείνα; Οι επιχειρήσεις πρέπει να ζήσουν!

Associated Press

Μια τρελή, τρελή πτήση

Ο 50χρονος Μίλο Τζον Ρις πρωταγωνίστησε σε ένα μάλλον παράξενο επεισόδιο χτες, όταν με ένα αεροπλάνο τύπου «Τσέσνα 172», στο οποίο μάθαινε να πιλοτάρει, απογειώθηκε από το Μαϊάμι Κιζ των ΗΠΑ και προσγειώθηκε στην... παραλία Κοχιμάρ της Κούβας! Οι αρχές τον μετέφεραν προληπτικά σε νοσοκομείο, ωστόσο ο Ρις δεν είχε τραυματιστεί, αν κι είχε πάθει κάποιο «σοκ». Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρία του αεροσκάφους, «Παραντάις Αβιέισον», ο Ρις, που πέταγε για πρώτη φορά χωρίς συνοδεία εκπαιδευτή στο πιλοτήριο, πανικοβλήθηκε στη διάρκεια της διαδικασίας προσγείωσης και έφυγε προς νότο, στην κατεύθυνση της Κούβας. Η διπλωματία των ΗΠΑ παραδέχτηκε το περιστατικό, όπως και το ότι αμερικανικό μαχητικό προσπάθησε να επικοινωνήσει - χωρίς επιτυχία - με τον Ρις για να τον πείσει να αλλάξει πορεία. Τελικά το «Τσέσνα» έκανε αναγκαστική προσγείωση στην παραλία Κοχιμάρ, που βρίσκεται μόλις 7 χιλιόμετρα από την Αβάνα. Και το πράγμα έδειξε να τελειώνει χωρίς άλλα παρατράγουδα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ