Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
«Σεισμός μεγατόνων» από τις διαδηλώσεις

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, συνταξιούχοι, φοιτητές, αλλά και τα παιδιά των ανέργων βγήκαν στους δρόμους και πάλι, αντιδρώντας στην προώθηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, που προβλέπει την περικοπή κατά 13% των μισθών και των συντάξεων, καθώς και γιγάντιες περικοπές σε όλες τις κοινωνικές δαπάνες, προκειμένου «να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση της χώρας».

Για άλλη μία φορά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αντιμέτωπη με τις σφοδρές λαϊκές αντιδράσεις βρίσκεται η «κεντροαριστερή» κυβέρνηση της Αργεντινής, του Φερνάντο ντε λα Ρούα, μετά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Μπουένος Αϊρες, καθώς και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ενώ οι μαζικές αντιδράσεις των εργαζομένων αναμένεται να κλιμακωθούν την ερχόμενη βδομάδα.

Τα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων έως και 13%, ενώ τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι θα πληγούν ακόμη περισσότερο τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, σε μια χώρα όπου το 1/3 του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν πολλούς δρόμους από τα βόρεια σύνορα με τη Βολιβία έως τη Γη του Πυρός, ενώ γυναίκες με τα παιδιά τους κατέλαβαν για λίγη ώρα μια τράπεζα στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Αργεντινής.

Πάντως, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα μέτρα που ανακοίνωσε και ο Πρόεδρος, Φερνάντο ντε Λα Ρούα, μάλλον νιώθει ικανός να αντιμετωπίσει ή ακόμη και να πατάξει διά ροπάλου την κοινωνική εξέγερση - γιατί έτσι εξελίσσεται - κατά των μέτρων της κυβέρνησής του, καθώς έχει στο πλευρό του όλους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τις μεγάλες Δυνάμεις. Οι οποίες, μάλιστα, τον επικροτούν για το «δρόμο του εκσυγχρονισμού που επέλεξε», δηλαδή το ξεπούλημα της χώρας. Τι και εάν πεθαίνει ο κόσμος από την πείνα; Οι επιχειρήσεις πρέπει να ζήσουν!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ