Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
«Πρόοδος» εν μέσω παραβιάσεων της «εκεχειρίας»...

Σλαβομακεδόνες χωρικοί προσπερνούν τα αποκαΐδια σπιτιού στην περιφέρεια του Τέτοβο αναζητώντας ασφαλέστερο καταφύγιο...

Associated Press

Σλαβομακεδόνες χωρικοί προσπερνούν τα αποκαΐδια σπιτιού στην περιφέρεια του Τέτοβο αναζητώντας ασφαλέστερο καταφύγιο...
ΣΚΟΠΙΑ.-

Νέα περιστατικά διωγμού Σλαβομακεδόνων χωρικών από Αλβανούς αυτονομιστές σε περιοχές της περιφέρειας του Τέτοβο αναφέρθηκαν χτες, ενώ νωρίτερα οι αστυνομικές αρχές των Σκοπίων συνέλαβαν τον Αλβανό διοικητή της αστυνομίας του Τέτοβο Χαρούμ Μπεαντίμι επειδή «άφηνε ελεύθερους κρατούμενους, οι οποίοι κατηγορούνταν για τρομοκρατία».

Μέσα στο ίδιο 24ωρο, η διάτρητη «συμφωνία εκεχειρίας» παραβιάστηκε από τους αυτονομιστές τουλάχιστον 12 φορές, καθώς προέβησαν σε επιθέσεις με ολμοπυροβόλα κατά θέσεων της αστυνομίας και του στρατού των Σκοπίων, προκαλώντας μάλιστα και το θάνατο νεαρού αστυνομικού. Μέσα σ' αυτό το παρατεταμένο, εδώ και μήνες, κλίμα βίας και σποραδικών συγκρούσεων, ο πρεσβευτής του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, Χάρτζοργκ Εΐφ «εκτίμησε», μιλώντας σε γερμανικό ραδιοσταθμό, πως «καμία συμφωνία ειρήνης δε θα έχει διάρκεια εάν δε δοθεί αμνηστία στους Αλβανούς αυτονομιστές του «UCK»!

Πρόοδος στις συνομιλίες...

Σ' αυτές τις συνθήκες και πιέσεις, οι πολιτικοί αρχηγοί της ΠΓΔΜ συνέχισαν και χτες τις συνομιλίες τους στην Οχρίδα, με τις πληροφορίες να βγαίνουν με το σταγονόμετρο...

Ανακοινώθηκε, για παράδειγμα, πως χτες επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία μετά από ένα βελτιωμένο σχέδιο που παρουσίασαν στους πολιτικούς ηγέτες της ΠΓΔΜ οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και ΕΕ, Τζέιμς Πάρντιου και Φρανσουά Λεοτάρ. Οι κατά καιρούς δηλώσεις ανώνυμων Δυτικών διπλωματών, που προβλέπουν πως η «ειρηνευτική συμφωνία» μεταξύ των πολιτικών ηγετών στην Οχρίδα θα επιτευχθεί «οσονούπω», είδαν το φως της δημοσιότητας και χτες. Σύμφωνα μ' αυτές τις πληροφορίες, πρόοδος έχει επιτευχθεί σε θέματα όπως η αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την ανώτερη εκπαίδευση στην αλβανική γλώσσα, καθώς και στον αριθμό των ελάχιστων δυνατόν ψήφων που πρέπει να φέρει οποιοδήποτε νομοσχέδιο τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Σκοπίων εφ' όσον αυτό σχετίζεται με θέματα της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ. Μεταξύ των ανυπέρβλητων, για την ώρα, εμποδίων, παραμένει το ζήτημα δημόσιας χρήσης της αλβανικής γλώσσας.

Πάντως, αργότερα χτες βράδυ, δυτική διπλωματική πηγή και πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι, που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι «απέχει ελάχιστα η συμφωνία» της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με τα αλβανικά κόμματα. Οι δύο πλευρές «βρίσκονται πάρα πολύ κοντά» σε μία συνολική συμφωνία στη μεταξύ τους διένεξη, είπαν και οι δύο αξιωματούχοι... Εάν αυτό επιβεβαιωθεί τότε δεν αποκλείεται μέχρι τέλος της βδομάδας να έχει υπογραφεί η συμφωνία και να αρχίσει η άφιξη των στρατιωτών της δύναμης του ΝΑΤΟ, που υποτίθεται πως θα έχει στόχο τον «αφοπλισμό» των Αλβανών αυτονομιστών.

Εντούτοις νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως οι συνομιλίες στην πόλη Οχρίδα αναμένεται σήμερα να διακοπούν λόγω της εθνικής επετείου της 2ας Αυγούστου στην ΠΓΔΜ και να συνεχιστούν αύριο (Παρασκευή) στη θερινή κατοικία του προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται η κρίση εν μέσω σφοδρών μαχών... (2001-08-10 00:00:00.0)
Με κλιμάκωση των συγκρούσεων η «ειρηνευτική συμφωνία» (2001-08-09 00:00:00.0)
Νέες προτάσεις Σλαβομακεδόνων μετά τη δήθεν συμφωνία... (2001-08-07 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι ανησυχητικές ενδείξεις (2001-07-28 00:00:00.0)
Εύθραυστες συνομιλίες και εκεχειρία (2001-06-19 00:00:00.0)
«Ακροβατικά» σχέδια, ενώ οι συγκρούσεις επεκτείνονται... (2001-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ