Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
(Μυστική) Διπλωματία στα σκαριά;

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου από την πρωτεύουσα του Πακιστάν αναφέρουν ότι επίκειται «συνάντηση υψηλού διπλωματικού επιπέδου» μεταξύ των ΗΠΑ και του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, που προέρχονται από την αφγανική αντιπροσωπεία στη χώρα, η Κριστίνα Ρόκα, Αμερικανίδα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τη Νότια Ασία, θα συναντηθεί με τον Αφγανό πρεσβευτή στο Πακιστάν Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ.

Η αμερικανική πλευρά δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τις πληροφορίες. Πάντως έχει ενδιαφέρον η «προσφορά» των Ταλιμπάν προς τις ΗΠΑ να «δικάσουν» τον Οσάμα Μπιν Λάντεν σε δικαστήριό τους, που αναφέρει σε δημοσίευμα της Παρασκευής η εφημερίδα «Φροντίερ Ποστ». Η αμερικανική πλευρά, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα απορρίψει το ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι ο ΟΗΕ θα «σκληρύνει» τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει σε βάρος του Αφγανιστάν, και αφορούν το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Ο ΟΗΕ διόρισε 15 ειδικούς παρατηρητές και κάλεσε όλες τις γειτνιάζουσες με το Αφγανιστάν χώρες να συνεργαστούν για την επίβλεψη του εμπάργκο - προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των Ταλιμπάν, επικυρίαρχων του 95% του αφγανικού εδάφους. Ανακοίνωση του φονταμενταλιστικού ισλαμικού καθεστώτος αναφέρει ότι ο ηγέτης του, μουλάς Μουχαμάντ Ομάρ, διέταξε οι παρατηρητές να αντιμετωπιστούν «ως εχθροί της χώρας». Οι Ταλιμπάν θεωρούν ότι πρόκειται για μια συνδυασμένη... συνωμοσία κατά του καθεστώτος από Ρωσία και ΗΠΑ, χώρες που αποκαλούν «ορκισμένους εχθρούς» τους (!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ