Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προσπάθειες νεκρανάστασης της ειρήνευσης

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Την ώρα που κηδευόταν ο 18χρονος Προτεστάντης, Γκάβιν Μπρετ, ο οποίος δολοφονήθηκε άνανδρα από παραστρατιωτικούς ομοθρήσκους του, εξαιτίας... του «θανάσιμου αμαρτήματός» του να συχνωτίζεται με συμμαθητές του Καθολικούς και μάλιστα να συχνάζει και στα ίδια μέρη, οι δύο άμεσα εμπλεκόμενες με το βορειοϊρλανδικό κυβερνήσεις, της Βρετανίας και της Ιρλανδίας έδωσαν στη δημοσιότητα τις προτάσεις τους για τη διάσωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

Βρετανία και Ιρλανδία ανακοίνωσαν χτες τις προτάσεις τους για επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Ιρλανδία, υποσχόμενες μια νέα θεώρηση στα θέματα του αφοπλισμού, των μεταρρυθμίσεων στην αστυνομία και της ασφάλειας, με άλλα λόγια την αποστρατιωτικοποίηση, αφού συμπεριλαμβάνεται και η μείωση του αριθμού των Βρετανών στρατιωτών, ένα ακόμη αγκάθι για την «εύθραυστη ειρήνευση» ανάλογου μεγέθους με αυτό του αφοπλισμού.

Οι δύο κυβερνήσεις με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι το πακέτο αυτό των προτάσεων είναι «δίκαιο, ισορροπημένο και με στέρεες βάσεις» και εκφράζουν την πεποίθηση ότι «θα βοηθήσει στην πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής 1998».

Ομως, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις προτάσεις δεν αναλύονται με λεπτομέρειες και είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο κυβερνήσεις υποστηρίζουν πως τα μέτρα αυτά θα λειτουργήσουν μόνο αν εφαρμοστούν πλήρως. «Ενώ καθένα από τα θέματα αυτά -αστυνομία, αφοπλισμός, εξομάλυνση και σταθερότητα των θεσμών- είναι καλύτερα να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά και όχι να θεωρείται το ένα ως προϋπόθεση για το άλλο, η συμφωνία μπορεί να πετύχει μόνο αν τα μέτρα για όλα τα θέματα που αναφέρονται σε αυτήν εφαρμοστούν ταυτόχρονα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση επίσης διευκρινίζεται πως οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας επαναλαμβάνουν την άποψή τους ότι ο αφοπλισμός των ανταρτών είναι «απαραίτητο κομμάτι» της ειρηνευτικής συμφωνίας, κάτι που επανέλαβε και χθες ο πρώην πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης και αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος των Προτεσταντών (UUP), Ντέιβιντ Τριμπλ, που σύμφωνα με το βρετανικό BBC, τόνισε ότι εάν δεν προχωρήσει ο αφοπλισμός και μάλιστα άμεσα τα πάντα είναι χαμένα. Ομως, στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται η ημερομηνία για την αρχή ή την ολοκλήρωση της διαδικασίας του αφοπλισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από «αδιέξοδο» σε «αδιέξοδο» (2004-09-21 00:00:00.0)
Ταραχώδες τοπίο (2001-07-13 00:00:00.0)
Κυβέρνηση ... για δεύτερη φορά (2000-05-31 00:00:00.0)
Οι αιώνια «αντιμαχόμενες» κοινότητες (2000-02-27 00:00:00.0)
Δυναμική επανεμφάνιση ΙΡΑ σε ένα πολύ εύθραυστο σκηνικό (1999-07-23 00:00:00.0)
Με αποχώρηση απειλούν οι προτεστάντες (1997-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ