Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Από «αδιέξοδο» σε «αδιέξοδο»

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Ακαρπες για άλλη μία φορά έληξαν οι διαπραγματεύσεις για την ανασυγκρότηση της συναινετικής κυβέρνησης των δύο πλευρών - καθολικών και προτεσταντών - στη Βόρεια Ιρλανδία. Παραταύτα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος σε ζητήματα όπως ο αφοπλισμός των παραστρατιωτικών...

Τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός, όσο και ο Ιρλανδός ομόλογός του, Μπέρτι Αχερν, τόνισαν ότι τίποτα δεν πρέπει να διαταράξει τη «θεμελιώδη ισορροπία» της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κεντ, οι δύο κυβερνήσεις προώθησαν ένα έγγραφο, το οποίο θεωρούν ως «αποδεκτό συμβιβασμό» στα αιτήματα που διατύπωσε το κόμμα των Ενωτικών Προτεσταντών για αλλαγές στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Κατά το BBC, το έγγραφο περιλάμβανε ως όρο τον τερματισμό της δραστηριότητας του IRA και την ολοκλήρωση του αφοπλισμού των παραστρατιωτικών έως τα Χριστούγεννα.

Οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών - στις οποίες το Σιν Φέιν εκπροσωπείται από τον Τζέρι Ανταμς και οι Ενωτικοί Προτεστάντες (DUP) από τον Ιαν Πέισλι - πρόκειται να συνεχιστούν την επόμενη βδομάδα σε επίπεδο υπουργών με τη συμμετοχή του υπουργού Β. Ιρλανδίας, Πολ Μέρφι και του Ιρλανδού υπουργού Εξωτερικών, Μπράιαν Κόουεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ