Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνήθεις «επιθέσεις ακριβείας»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Νέα ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε, χθες, αμέσως μετά τη δύση του ηλίου, το κέντρο της πόλης της Γάζας. Μικρό αυτοκίνητο που έφερε πινακίδες της Παλαιστινιακής Αρχής καταστράφηκε εντελώς και από τα συντρίμμια του ανασύρθηκαν νεκρά 2 μέλη της «Χαμάς», ενώ άλλοι 8 περαστικοί τραυματίστηκαν. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για νέα ισραηλινή επίθεση, αν και μέχρι το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός δεν είχε κάνει σχόλιο.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε με ρουκέτα το αυτοκίνητο ενός ακόμη μαχητή της «Χαμάς», σκοτώνοντας τον ίδιο και τραυματίζοντας άλλους 6 Παλαιστινίους. Η οργάνωση ορκίστηκε εκδίκηση για τις δολοφονίες των μελών της. Χθες το πρωί, μια ρουκέτα τύπου Κασάμ έπληξε την ισραηλινή πόλη Σντερότ, χωρίς, όμως, να υπάρξουν θύματα.

Την ίδια ώρα, στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, μασκοφόροι ένοπλοι των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» εκτέλεσαν δημοσίως σε πλατεία της πόλης έναν Παλαιστίνιο που είχαν απαγάγει πριν από 2 βδομάδες και θεωρούνταν ένοχος για συνεργασία με τις ισραηλινές δυνάμεις. Σε περιοχή δίπλα στην πόλη, βρέθηκε το πτώμα ενός ακόμη Παλαιστινίου που είχε απαχθεί με τις ίδιες κατηγορίες.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή ηγεσία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, επανέλαβε, την Κυριακή, τις απειλές περί «απομάκρυνσης του Γιάσερ Αραφάτ». Ο Σαλόμ υποστήριξε ότι «η απομάκρυνση του Αραφάτ είναι αναπόφευκτη. Εντούτοις, δε μιλάμε για εξόντωση, παρά το γεγονός ότι είναι αναμεμειγμένος στην τρομοκρατία». Ο Σαλόμ κατέληξε ότι η πλειοψηφία της διεθνούς κοινής γνώμης έχει, πλέον, αντιληφθεί την ορθότητα της άποψης του Ισραήλ ότι ο «Αραφάτ είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης».

Χθες, πάντως, δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το παλαιστινιακό Πανεπιστήμιο Μπιρ Ζάιτ αποδείκνυε ότι η ισραηλινή ηγεσία δεν είναι εύκολο να «ξεφορτωθεί» τον Γιάσερ Αραφάτ, αφού ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει την ίδια άποψη. Συμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές του 2005, το 46,2% των Παλαιστινίων προτίθεται να ψηφίσει για Πρόεδρο και πάλι τον Αραφάτ, ενώ κυριαρχεί, πολιτικά, πάλι η παράταξή του «Φατάχ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ