Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
«Η φτώχεια είναι το καταστρεπτικότερο όπλο μαζικής καταστροφής»

Επίκεντρο συναντήσεων και ανταλλαγής απόψεων δεκάδων ηγετών χωρών είναι απ' το περασμένο 24ωρο η έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ενόψει της προγραμματισμένης για σήμερα έναρξης των εργασιών της 54ης Γενικής Συνέλευσης.

Τα φώτα της δημοσιότητας χτες εστιάστηκαν στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους οι Πρόεδροι Βραζιλίας Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

«Το πιο καταστρεπτικό όπλο μαζικής καταστροφής είναι η φτώχεια... Η αξιοπρεπής εργασία, όπως και η μάχη κατά της πείνας, δεν μπορούν να περιμένουν» επισήμανε ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, προσθέτοντας (σύμφωνα με ανταπόκριση του «Ασοσιέιτεντ Πρες») πως «η σωστή παγκοσμιοποίηση πρέπει να αρχίζει με το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην εργασία»...

Ο Σιράκ είπε πως αποφάσισαν με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του να προτείνουν «νέα προσέγγιση» όσον αφορά στην εξεύρεση πόρων για την εξάλειψη της φτώχειας, προκειμένου «να εξασφαλιστεί πώς ο πλούτος της υφηλίου θα γίνει όχημα για την (καπιταλιστική) ολοκλήρωση και όχι για τον αποκλεισμό των μη προνομιούχων»... Σε άλλο σημείο ο Σιράκ πρόσθεσε πως «εναπόκειται σε μας να δώσουμε... συνείδηση στην παγκοσμιοποίηση» και κατέληξε λέγοντας πως «δεν έχει μέλλον μία παγκοσμιοποίηση που ανέχεται τη ληστρική συμπεριφορά και συσσωρεύει τα κέρδη μιας μειοψηφίας πίσω απ' το τείχος»...

Οι Πρόεδροι Φινλανδίας και Τανζανίας (Τάρια Χάλοεν και Μπέντζαμιν Μκάπα αντιστοίχως) δήλωσαν μετά τη συνάντησή τους στον ΟΗΕ πως η παγκοσμιοποίηση «είναι σήμερα ηθικώς εσφαλμένη και πολιτικώς μη βιώσιμη»...

Οι εργασίες της 59ης Γενικής Συνόδου θα αρχίσουν με την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και θα ακολουθήσουν οι ομιλίες ηγετών από δεκάδες χώρες.

Στην ετήσια υπουργική συνάντηση μελών - χωρών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι αξιωματούχοι αναμένεται να εστιάσουν, μεταξύ άλλων, τις προσπάθειές τους στην εξεύρεση πόρων (ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων ετησίως) για την ανακούφιση ενός δισ. ανθρώπων που δεινοπαθούν απ' τη μάστιγα της απόλυτης ένδειας... Θα κάνουν αποτίμηση των έως τώρα προσπαθειών για την επίτευξη στόχων που τέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για τη νέα χιλιετία (δηλαδή αντιμετώπιση της φτώχειας έως το 2015 μέσω της αύξησης του αριθμού των ανθρώπων με πρόσβαση σε βασική εκπαίδευση, πόσιμο νερό και περίθαλψη).

Οι εργασίες, στις οποίες συγκαταλέγεται και η εκλογή νέων μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (θέση που φιλοδοξεί να καταλάβει και η Ελλάδα), προβλέπεται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ