Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνεται η ένταση επιμένει ο Αλάουι

Περίεργες δολοφονίες δύο επιφανών σουνιτών ηγετών, μελών της Επιτροπής Μουσουλμάνων Ουλεμάδων σε σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, σε λιγότερο από ένα 24ωρο

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Τον επόμενο μήνα, η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ θα είναι πολύ καλύτερη», διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ο δοτός Ιρακινός πρωθυπουργός, μετά από συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ, στο Λονδίνο. Την ίδια ώρα, οι επιθέσεις, οι συγκρούσεις και οι απαγωγές κλιμακώνονταν, ενώ οι δολοφονίες 2 μελών της ισχυρής Επιτροπής Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο, έθεταν πλήθος ερωτημάτων.

Βέβαιος ότι «στο Ιράκ θα υπάρξει εμφανής πρόοδος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», εμφανίστηκε ο Ιγιάντ Αλάουι, επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το Γενάρη και κατηγορώντας τον ΟΗΕ ότι δε βοηθά αρκετά. Στο πλευρό του, ο Τόνι Μπλερ καλούσε ολόκληρη τη «διεθνή κοινότητα, να ξεπεράσει τις διαφωνίες για τον πόλεμο και να επιδείξει ενότητα, υποστηρίζοντας την ιρακινή κυβέρνηση, γιατί το διακύβευμα είναι η καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας».

Στο μεταξύ, το Ιράκ φλεγόταν. Από το Σάββατο τα ξημερώματα μέχρι το βράδυ της Κυριακής, περισσότεροι από 93 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας. Η πλέον πολύνεκρη επίθεση έγινε, το Σάββατο, στο Κιρκούκ με παγιδευμένο αυτοκίνητο, όπου σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, ενώ την ίδια μέρα, στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν, πάλι από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, 2 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 8. Την Κυριακή, στη Σαμάρα, με τον ίδιο τρόπο, σκοτώθηκε 1 Ιρακινός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 3 Αμερικανοί.

Κατοχική αυτοκινητοπομπή έχει δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Κατοχική αυτοκινητοπομπή έχει δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση
Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και χθες. Στη Μοσούλη, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί. Στη Φαλούτζα, όπου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από αμερικανικές επιδρομές σκοτώθηκαν 7 Ιρακινοί και 14 τραυματίες, επαναλήφθηκαν, χθες, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, προσθέτοντας άλλους 3 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Οι κατοχικές δυνάμεις μίλησαν για πλήγμα σε «βαρύ εξοπλισμό τρομοκρατών», αλλά νοσοκομειακές πηγές τόνισαν ότι οι νεκροί ήταν δημοτικοί εργάτες.

Στη Λατιφίγια, 3 αξιωματικοί της ιρακινής εθνοφρουράς σκοτώθηκαν από επίθεση με ρουκέτα. Στο Κιρκούκ, η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε την εξάρθρωση 2 «δικτύων απαγωγέων», ενώ οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν τον συνταγματάρχη των τοπικών ιρακινών δυνάμεων με την κατηγορία της συνεργασίας με τους αντάρτες.

Περίεργες δολοφονίες, συνέχεια στις απαγωγές

Νεκρός έπεσε από αγνώστους ενόπλους σε σιιτική συνοικία της δυτικής Βαγδάτης, χθες το μεσημέρι, ο Σεΐκ Μουχάμαντ Τζαντούα αλ Τζανάμπι, μέλος της Επιτροπής Μουσουλμάνων Ουλεμάδων. Λίγο νωρίτερα, βρέθηκε στη σιιτική Σαντρ Σίτι η σορός του Χάζεμ αλ Ζαΐντι, μέλους της ίδιας επιτροπής και αρμόδιου για τις επαφές του ανώτατου αυτού οργάνου εκπροσώπησης των σουνιτών Ιρακινών με όλα τα υπόλοιπα δόγματα.

Η Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων έχει αναδειχτεί σε ισχυρό παράγοντα στην εσωτερική ζωή του Ιράκ, έχοντας ταχθεί ενάντια στην αμερικανική κατοχή και έχοντας πολλάκις διαμεσολαβήσει για την απελευθέρωση ομήρων. Οι δολοφονίες των δύο σουνιτών ηγετών, που έγιναν σε σιιτικές συνοικίες, δημιουργούν την εντύπωση ότι ευθύνονται σιίτες μαχητές, αν και δεν υπάρχει καμία ανάληψη ευθύνης, και η Επιτροπή είναι σεβαστός συνομιλητής ακόμη και για τους πλέον ριζοσπάστες σιίτες ηγέτες.

Την ίδια ώρα, ελεύθεροι αφήνονταν μετά από ολιγόωρη κράτηση, 18 Ιρακινοί εθνοφρουροί που είχαν απαχθεί από οργάνωση που διεκδικούσε την απελευθέρωση στενού συνεργάτη του Μουκτάντα Σαντρ που συνελήφθη, χθες το πρωί. Οι απαγωγείς υποστήριξαν ότι έλαβαν εντολή απελευθέρωσης από τον ίδιο τον Σαντρ. Αντίθετα, επιβεβαιώθηκε η απαγωγή 10 Τούρκων εργαζομένων.

Αργά χθες έληξε η διορία που είχε δοθεί για την απελευθέρωση όλων των γυναικών κρατουμένων από τις φυλακές Αμπού Γράιμπ και Ουμ Κασρ, από τους απαγωγείς 2 Αμερικανών και 1 Βρετανού, την περασμένη Πέμπτη στη Βαγδάτη. Ο αμερικανικός στρατός επιμένει ότι δεν κρατούνται γυναίκες στις συγκεκριμένες φυλακές. Τέλος, η γαλλική κυβέρνηση δήλωνε άγνοια για τη συμφωνία, που φέρονται, με βάση ανακοίνωση των απαγωγέων τους, να έκαναν οι 2 Γάλλοι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με την οποία κέρδισαν την ελευθερία τους με αντάλλαγμα την κάλυψη της δράσης των Ιρακινών ανταρτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ