Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντιδράσεις για τον Μπουντάνοφ

Σοβαρές αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η απόφαση της Επιτροπής Εξέτασης των Αμνηστιών, να αποδεχτεί την αίτηση του πρώην συνταγματάρχη Γιούρι Μπουντάνοφ και να προωθήσει τη σχετική αίτησή του στον Πρόεδρο της Ρωσίας, που θα πάρει και την οριστική απόφαση αμνήστευσης. Να θυμίσουμε πως το 2003 ο συγκεκριμένος αξιωματικός του ρωσικού στρατού είχε καταδικαστεί σε δέκα χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία της 18χρονης Τσετσένας Ελζας Κουνγκάεβα, το καλοκαίρι του 2000.

Οπως ήταν αναμενόμενο, σάλο έχει ξεσηκώσει η απόφαση στην ίδια την Τσετσενία. Μάλιστα, όπως δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Ηχώ της Μόσχας» ο Ζιάντ Σαμπσάμπι, αντιπρόεδρος κι εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Τσετσενίας, η κυβέρνηση της Τσετσενίας θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, να απορρίψει τη σχετική αίτηση αμνήστευσης του Μπουντάνοφ. «Ο Μπουντάνοφ είναι μια τέτοια φιγούρα, που και μόνο στο άκουσμα του ονόματός του εξαγριώνεται όλος ο τσετσενικός λαός. Ο Μπουντάνοφ διέπραξε έγκλημα και πρέπει να πληρώσει. Εάν αμνηστευτεί, θα εμφανιστούν σοβαρά ηθικο-ψυχολογικά προβλήματα στην κυβέρνηση της Τσετσενικής Δημοκρατίας, εφόσον ο λαός θα ζητήσει να απελευθερωθούν όλοι οι ένοπλοι που έχουν συλληφθεί και βρίσκονται σε ρωσικές φυλακές. Θα είναι ένα φυσιολογικό αίτημα των γονιών των ενόπλων, που είναι επίσης δολοφόνοι, όπως ο Μπουντάνοφ», είπε ο Σαμπσάμπι.

Πιο λακωνικός ο Α` αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, που χαρακτήρισε την απόφαση αμνήστευσης του Μπουντάνοφ «ως φτύσιμο της ψυχής του πολύπαθου τσετσενικού λαού», προσθέτοντας πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει μια τέτοια απόφαση.

Πάντως, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας χαρακτήρισε ήδη «προβληματική» την αίτηση αμνήστευσης του Μπουντάνοφ, επισημαίνοντας διάφορα «κενά», που φέρεται να υπάρχουν στην αίτηση.

Επίθεση νεοναζί

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, που έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την τραγωδία στην πόλη της Μπεσλάν, είναι χαρακτηριστική για την ένταση που επικρατεί στις διεθνικές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς, στο περιβάλλον του ρωσικού καπιταλισμού. Δεν είναι τυχαίο που στις μεγάλες ρωσικές πόλεις όλο και συχνότερα κάνουν την εμφάνισή τους ομάδες νεοναζί. Ετσι, στις 18/9 το βράδυ, στο σταθμό «Ντιναμό» του μετρό της Μόσχας, έγινε επίθεση μεγάλης ομάδας νεοναζί σε βάρος 3 ανθρώπων, που δεν είχαν «σλαβική φυσιογνωμία». Αποτέλεσμα ήταν ο σοβαρός τραυματισμός τους, εκ των οποίων ο ένας πολύ σοβαρά. Η αστυνομία της Μόσχας συνέλαβε 4 νεαρούς, που πιστεύεται ότι έχουν σχέση με την επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ