Τετάρτη 23 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Με αποχώρηση απειλούν οι προτεστάντες

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Σε τέλμα φαίνεται ότι οδηγούνται οι προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για την επίλυση του βορειο-ιρλανδικού ζητήματος, μετά τη "σκλήρυνση" της στάσης των φιλοβρετανικών προτεσταντικών κομμάτων, που απείλησαν με "απόσυρση" από τις διαπραγματεύσεις, προτού καν αυτές αρχίσουν.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην ουσία σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις - σε περίπτωση που τα προτεσταντικά κόμματα δεν αναθεωρήσουν τη στάση τους - μετά από την κήρυξη εκεχειρίας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ), που προώθησε το ζήτημα των διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των μερών και την προοπτική που διαφάνηκε για μία πιθανή επίλυση και ειρήνευση.

Οι προσπάθειες, που έχουν ενταθεί από πλευράς της βρετανικής κυβέρνησης των "Νέων Εργατικών", προσέκρουσαν στη χτεσινή απόφαση της ηγεσίας του "Τάγματος της Οράγγης", μία από τις πλέον ισχυρές και πολυπληθείς αδελφότητες των Προτεσταντών στο Ολστερ, να μην πάρουν μέρος σε κανένα είδος διαπραγματεύσεων όπου μπορούν να συμμετάσχουν οι "τρομοκράτες" του ΙΡΑ. Η εν λόγω απόφαση πάρθηκε μετά από τις συνομιλίες που είχαν οι ηγέτες από είκοσι στοές της οργάνωσης στην περιοχή του Μπέλφαστ, με το αιτιολογικό ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι "ψευδώνυμες" και των οποίων "η σκοπιμότητα και ο στόχος δεν είναι άλλος παρά να ικανοποιηθούν οι αχόρταγες "απαιτήσεις" της καθολικής πτέρυγας". Τονίζοντας, επίσης, ότι "εφόσον οι κρατούσες προτάσεις προβλέπουν τον παράλληλο, και όχι τον εκ των προτέρων αφοπλισμό, κατά τις διαπραγματεύσεις με το Σιν Φέιν, τότε τα συμφέροντα των προτεσταντών και η παραμονή της περιοχής στη Βρετανία θα "εξυπηρετηθούν επαρκέστερα" μόνο διά της αποχωρήσεως των κομμάτων αυτών από τις διαπραγματεύσεις".

Η στάση αυτή του "Τάγματος της Οράγγης" δεν είναι η μοναδική περίπτωση προτεσταντικού κόμματος που εναντιώνεται στη συμμετοχή του Σιν Φέιν (πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ) στις διαπραγματεύσεις. Το "Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας" (DUP), το δεύτερο μεγαλύτερο προτεσταντικό κόμμα, μετά από δήλωση του ηγέτη του, Ιαν Πέισλι, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, θεωρεί ότι η συμμετοχή του Σιν Φέιν είναι "πράξη προδοσίας", υπονοώντας με αρκετά σαφή τρόπο ότι θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις. Η απόσυρση ή όχι θα αποφασιστεί, όπως ο ίδιος δήλωσε μετά το πέρας της χτεσινής συνάντησης με το Βρετανό πρωθυπουργό, κατόπιν ψηφοφορίας που θα διενεργηθεί σήμερα σχετικά με τον αφοπλισμό των ανταρτών. Ενα ακόμα μικρότερο κόμμα, "Οι Ενωτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου", αποχώρησαν και αυτοί από τις συνομιλίες.

Ο Βρετανός ηγέτης θα έχει ακόμα μία συνάντηση σήμερα και με τον Ντέιβιντ Τριμπλ, ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος "Ενωτικοί του Ολστερ" που εξετάζει τη θέση του, παρότι ο ηγέτης του εν λόγω κόμματος φαίνεται εξίσου δυσαρεστημένος από τις προτάσεις περί αφοπλισμού. Τα προβλήματα για την επίτευξη μιας κοινής βάσης και ατζέντας για τις διαπραγματεύσεις, που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 15 του Σεπτέμβρη, είναι πολλά και δύσκολα από ό,τι φαίνεται μπορούν να ξεπεραστούν μετά από την αρνητική στάση των προτεσταντικών κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ