Τετάρτη 23 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Αντιπαραθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Παρά τις βαριές και συχνές καταγγελίες ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, η κροατική κυβέρνηση έκρινε πρόσφατα ικανοποιητική την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, σκοπεύοντας ενδεχομένως στον κατευνασμό των διεθνών αντιδράσεων για τις ευθύνες που φέρει στην κακομεταχείριση Σέρβων στο έδαφός της...

Ετσι, ελάχιστα μετά τη δήλωση - "υπενθύμιση" του Αμερικανού πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη, Μπιλ Ρίτσαρντσον, ότι η ένταξη της Κροατίας στους δυτικοευρωπαϊκούς θεσμούς και οργανισμούς θα εξαρτηθεί άμεσα από τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυβερνητική υπηρεσία στο Ζάγκρεμπ εκτίμησε ως "ικανοποιητική" την κατάσταση σ' αυτόν τον τομέα, με επιχείρημα μία έκθεση έκτασης 300 σελίδων που παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης, Λτζέρκα Μίντας - Χόντακ.

Σύμφωνα με τον Μίντας - Χόντακ ο αριθμός των ανθρωποκτονιών το περασμένο έτος αυξήθηκε δραματικά και οι εγκληματικές επιθέσεις με στόχο την ξένη περιουσία παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο. "Η κυβέρνηση θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος" είπε ο αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης, προσθέτοντας με στόμφο ότι δεδομένης της μεταπολεμικής κατάστασης στην Κροατία, τα στοιχεία της παραπάνω έκθεσης θέτουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε "ικανοποιητικό" επίπεδο.

Ωστόσο, η έκθεση της κροατικής κυβέρνησης είχε την... "ατυχία" να συμπέσει χρονικά με την έκδοση σχετικής αναφοράς από την ανθρωπιστική οργάνωση "Επιτροπή του Ελσίνκι", που υποστήριξε ότι μόνον από τον περασμένο Απρίλη μέχρι τον Ιούνη σημειώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις φόνοι και δεκάδες περιπτώσεις κακοποίησης Σέρβων που ζουν στην Κροατία... Η Επιτροπή του Ελσίνκι εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την "ανικανότητα των κροατικών αστυνομικών δυνάμεων, αλλά και της σιγής που τηρούν οι αρχές έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων που δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας και έχουν ως στόχο Σέρβους".

Το μόνο που βρήκε να πει ο αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης σχετικά με τη χτεσινή αναφορά της "Επιτροπής του Ελσίνκι" ήταν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να "μιλήσει για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 1997"!

  • Ενας Ρουμάνος έχασε προχτές τη ζωή του από νάρκη σε σερβοκατοικούμενη επαρχία της Κροατίας κοντά στο Ντζελετόβτσι (250 χλμ ανατολικά του Ζάγκρεμπ).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ