Τετάρτη 23 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Περίεργη" βομβιστική επίθεση

ΤΙΡΑΝΑ. -

Η βομβιστική επίθεση που συγκλόνισε, ξημερώματα χτες, το κέντρο των Τιράνων, με τις καταστροφές σε καταστήματα, το θρυμματισμό τζαμιών, τη δημιουργία ενός μεγάλου κρατήρα και τους τραυματισμούς τριών ανθρώπων, κατά αστυνομικές πηγές "δε φαίνεται να έχει πολιτικά κίνητρα".

Αρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι η επίθεση είχε "πάρα πολύ" πολιτικά κίνητρα: Σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", η βόμβα τοποθετήθηκε πολύ κοντά στα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας, περίπου στις 3: 00 το πρωί, κρατούσης της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Και η ισχύς της ήταν αρκετά μεγάλη - κατέστρεψε ολοκληρωτικά ένα καφενείο και ένα εστιατόριο που ανήκαν σε Ελληνες επιχειρηματίες και προκάλεσε ζημιές σε κτίρια σε αρκετά μεγάλη ακτίνα.

Ομως αργότερα ένας αστυνομικός επιθεωρητής, ο Λαζάρ Ντόμι, έδειξε να υιοθετεί την εκδοχή του "ξεκαθαρίσματος λογαριασμών" περισσότερο, υποβαθμίζοντας την πιθανότητα η επίθεση να είχε πολιτικά κίνητρα. Ο Ντόμι δήλωσε, όπως μετέδωσαν το Γαλλικό και το Γερμανικό Πρακτορείο, ότι "ορισμένες φορές οι ξένοι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε διένεξη με τους Αλβανούς υπαλλήλους τους".

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αστυνομικές αρχές "εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό" για τη σύλληψη των δραστών.

Είναι τουλάχιστον ενδιαφέρων, πάντως, ο συσχετισμός - από τον ανταποκριτή του "Ασοσιέιτεντ Πρες - της βίας που συνεχίζεται στην Αλβανία (τις τελευταίες 48 ώρες σε ολόκληρη τη χώρα 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν) με την αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης από αυτήν.

Στο Αργυρόκαστρο, αναφέρθηκε η κλοπή από στρατιωτικές αποθήκες βαρέως οπλισμού, μεταξύ άλλων και αντιαρματικών πυραύλων, από αγνώστους που χρησιμοποίησαν οξυγόνο για να διαρρήξουν την είσοδο.

Στο μεταξύ η αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης, η οποία άρχισε την 18η Ιουλίου, συνεχίζεται. Χτες αποχώρησαν 338 Ισπανοί από τη Σκόδρα και ορισμένοι Ελληνες (η σχετική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού δε διευκρίνισε τον αριθμό τους), ενώ σήμερα αναμένεται να αποχωρήσουν και οι Αυστριακοί. Η "απόσυρση" της δύναμης των περίπου 7.000 ανδρών τύποις προβλέπεται να ολοκληρωθεί την 12η Αυγούστου..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ