Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Οι βουλευτές του ΚΚΡΟ και της Αγροτοβιομηχανικής Ομάδας στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) έκαναν προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας για παράβαση του νόμου κατά τη διαδικασία υιοθέτησης του Κώδικα για τη Γη, ανακοίνωσε την Τρίτη, 31 Ιούλη, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Μεταξύ των κατάφωρων παραβιάσεων κατά τη συζήτηση στην Κάτω Βουλή του Κώδικα για τη Γη ανέφερε ότι αγνοήθηκε η θέση «35 περιοχών που παράγουν το 90% των σιτηρών», οι οποίες τάχθηκαν κατά της υιοθέτησης του Κώδικα για τη Γη».

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ αναφέρθηκε και στη σημαντική νίκη στην εκλογή κυβερνήτη στην περιοχή Νίζνι Νόβγκοροντ του στελέχους του ΚΚΡΟ Γκενάντι Χοντίρεφ, που προκάλεσε αρκετό θόρυβο και λόγω της ανακοίνωσής του ότι παύει να είναι μέλος του κόμματος όσο καιρό θα είναι κυβερνήτης. «Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο, κατακτώντας τους μοχλούς της εκτελεστικής εξουσίας στις περιοχές-κλειδί, μπορούμε να δείξουμε στους πολίτες ότι και στις σημερινές συνθήκες είναι απόλυτα εφικτό να διορθωθεί η κατάσταση. Πολλοί συνάδελφοί μας στο ΚΚΡΟ και στη Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας έχουν ήδη κατορθώσει να ανταποκριθούν σ' αυτό το καθήκον. Είναι πολύ ενδεικτικό το παράδειγμα των περιοχών Βλαντίμιρ και Τούλας, Κρασνοντάρ και Αλτάι και άλλων περιοχών της "πατριωτικής ζώνης"», τόνισε ο Ζιουγκάνοφ και πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές στις διαθέσεις των κατοίκων της περιοχής Νίζνι Νόβγκοροντ είναι χειροπιαστές, έχει αυξηθεί σημαντικά η υποστήριξη του ΚΚΡΟ και των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων».

Απαντώντας στην ερώτηση πώς οι κυβερνήτες περιοχών του ΚΚΡΟ μπορούν να συνδυάζουν την υποστήριξη της φιλελεύθερης πολιτικής της σημερινής εκτελεστικής εξουσίας και την αφοσίωση στις θέσεις του κοινωνικοοικονομικού προγράμματος του ΚΚΡΟ και των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων, ο Ζιουγκάνοφ υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της εξουσίας θα συμβάλει ακριβώς στο ότι οι κυβερνήτες, που εκπροσωπούν τις λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις, με γνώμονα τα συμφέροντα και τις εντολές των ψηφοφόρων, θα αποδείξουν το απαράδεκτο της καταστροφικής φιλελεύθερης πολιτικής.

Σε σχέση με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στις 30 Ιούλη για δήθεν «διάσπαση στο ΚΚΡΟ» μετά τη δήλωση του Χόντιρεφ ότι παύει να είναι μέλος του ΚΚΡΟ, ο Ζιουγκάνοφ επισήμανε: «Ησυχάστε! Ο Χόντιρεφ δεν έφυγε και δε σκοπεύει να φύγει από το ΚΚΡΟ. Θα ακολουθήσει υπεύθυνη πολιτική προς το συμφέρον των ψηφοφόρων, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων. Σε μας υπήρχε ήδη προηγούμενο προσωρινής αναστολής της ιδιότητας του μέλους του κόμματος για τους καθοδηγητές που αναλαμβάνουν θέση στην εκτελεστική εξουσία. Για παράδειγμα, μπαίνοντας στη μοναδική την τελευταία δεκαετία κυβέρνηση συνασπισμού του Πριμακόφ, η οποία έβγαλε τη χώρα από το χείλος του γκρεμού μετά τον Αύγουστο του 1998, οι κομμουνιστές υπουργοί Χοντίρεφ και Μασλιουκόφ είχαν πάψει προσωρινά να είναι μέλη του κόμματος. Ο κάθε πολιτικός αποδείχνει την αφοσίωσή του στις άλφα ή βήτα ιδέες και αξίες πριν απ' όλα με το πεπρωμένο της ζωής του, με τη δράση και τα συγκεκριμένα έργα του. Θέλω να υπενθυμίσω ότι η απόφαση για την αναστολή της ιδιότητας του ενός ή του άλλου μέλους του ΚΚΡΟ λαμβάνεται από το αντίστοιχο συλλογικό όργανο. Συζητήσαμε πολλές φορές αυτό το πρόβλημα με τον Γκ. Χοντίρεφ και την κομματική οργάνωση περιοχής και συμφωνήσαμε ότι θα πάρουν επίσημα αυτή την απόφαση, έχοντας σα γνώμονα την πραγματική κατάσταση στην περιοχή. Ναι, σήμερα είναι πάρα πολύ πολιτικοποιημένη. Είμαι πεπεισμένος ότι ο Γκενάντι Μαξίμοβιτς μαζί με την Επιτροπή Περιοχής του ΚΚΡΟ μετά την ανάληψη της θέσης θα λάβουν την κατάλληλη για την κατάσταση απόφαση», κατέληξε ο Ζιουγκάνοφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ