ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Παραιτήθηκε για την αποτυχημένη επιχείρηση

Από μπλόκο της αστυνομίας στο Ν. Κόσμο, διέφυγε ο καταζητούμενος Κ. Πάσσαρης

Κλυδωνισμούς προκαλεί στην ΕΛ.ΑΣ η αποτυχημένη επιχείρησή της, που έγινε προχτές αργά το βράδυ στο Ν. Κόσμο. Αστυνομικοί είχαν στήσει ενέδρα στον καταζητούμενο, δραπέτη των φυλακών Κορυδαλλού, Κώστα Πάσσαρη, ο οποίος κατόρθωσε να τους ξεφύγει. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες των αρχών, ακόμα παραμένει ασύλληπτος. Το αστυνομικό φιάσκο προκάλεσε την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, που έγινε αμέσως δεκτή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Με χτεσινές του δηλώσεις, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Ι. Γεωργακόπουλος, παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη κατά την εκτέλεση της επιχείρησης σύλληψης του Κ. Πάσσαρη. Ανέφερε ότι η επιχείρηση οργανώθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν θύματα και ότι τώρα δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών. Ομως, το βάρος της αποτυχίας τον οδήγησε στην παραίτηση. Αξίζει να θυμίσουμε ότι έγινε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ μετά το τραγικό περιστατικό της οδού Νιόβης, όταν ο Σορίν Ματέι, απασφαλίζοντας χειροβομβίδα, προκάλεσε το θάνατό του, το θανάσιμο τραυματισμό μιας ομήρου και αστυνομικών. Ανάμεσά τους ήταν και ο τότε αττικάρχης Ι. Γεωργακόπουλος που συμμετείχε στην επιχείρηση. Τότε είχαν αποστρατευθεί ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, επειδή θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για το φιάσκο. Ομως, ο αττικάρχης διασώθηκε και ...προωθήθηκε στη θέση του αρχηγού.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το απόγευμα της Τρίτης αστυνομικοί συνέλαβαν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, που βρίσκεται στο δεύτερο όροφο στην οδό Ιππάρχου 52-54, τον 24χρονο Δημήτρη Πολυδωρόπουλο. Σε αυτό βρέθηκαν ένα τουφέκι, χειροβομβίδες, τρία πιστόλια, ασύρματοι και υπολείμματα ναρκωτικών ουσιών. Στο διαμέρισμα έμεναν και άλλα άτομα, που εκείνη τη στιγμή απουσίαζαν. Ο δράστης αποκάλυψε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας ότι μεταξύ των επισκεπτών του διαμερίσματος ήταν και Κ. Πάσσαρης, που τον περασμένο Φλεβάρη είχε δραπετεύσει, σκοτώνοντας δυο αστυνομικούς και τραυματίζοντας έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, σε συμπλοκή στο Γενικό Κρατικό.

Τρεις αστυνομικοί της ΕΚΑΜ ενέδρευσαν μέσα στο διαμέρισμα, ενώ άλλοι ακροβολίστηκαν σε απόσταση 40 μέτρων από την πολυκατοικία για να μη γίνουν αντιληπτοί. Γύρω στις έντεκα το βράδυ, ένας νεαρός άνδρας ανέβηκε στο διαμέρισμα. Μόλις ξεκλείδωσε και μπήκε μέσα, οι αστυνομικοί του ζήτησαν να παραδοθεί. Αυτός έστρεψε το όπλο του εναντίον τους. Ενας αστυνομικός πυροβόλησε και τον τραυμάτισε ελαφρά στο χέρι. Οι αστυνομικοί καθυστέρησαν να τον καταδιώξουν και άργησαν να ειδοποιήσουν τους συναδέλφους τους, που ήταν κοντά στην πολυκατοικία. Ακολούθησαν έρευνες, που δεν απέδωσαν τίποτα. Ο δράστης είχε γίνει άφαντος και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτιμάται ότι ήταν ο Κ. Πάσσαρης.

Αμφιβολίες για την εξέταση του DNA

Για άλλη μια φορά, επανέρχεται στην επικαιρότητα η αξιοπιστία της εξέτασης του DNA και αποδεικνύεται ότι δεν αποτελεί πανάκεια στις περιπτώσεις πειστηρίου της ταυτότητας του κατηγορουμένου. Η εξέταση του DNA δεν αποκαλύπτει με σιγουριά την ταυτότητα του δράστη ενός εγκλήματος. Αυτό προκύπτει και μετά τη χτεσινή έφεση που άσκησε η Εισαγγελία Εφετών κατά της αθωωτικής απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, το οποίο με ψήφους 4-3 έκρινε αθώα την 37χρονη αλλοδαπή Σάμπρα Φατμέ από το Λίβανο, η οποία κατηγορούνταν για τη δολοφονία της φίλης της Ρελόξ Λαλέν από τις Φιλιππίνες στις 9 Ιουλίου 1999. Η Εισαγγελία Εφετών ζητάει να επανεξεταστεί η υπόθεση, επειδή δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη η δικαστική απόφαση.

Η Σάμπρα Φατμέ κατηγορούνταν ότι στραγγάλισε με βρόχο τη Φιλιππινέζα Ρελόξ Λαλέν στην Κυψέλη και το πτώμα αποκαλύφθηκε πέντε μέρες μετά. Οι διωκτικές και ανακριτικές αρχές, ανάμεσα στο άλλο αποδεικτικό υλικό, έλαβαν υπόψη και πέντε σταγόνες αίματος που βρέθηκαν σ' ένα μαξιλάρι στο σπίτι της Φιλιππινέζας, αφού έγινε εξέταση του DNA.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις καταθέσεις των επιστημόνων του εργαστηρίου ανάλυσης DNA του τμήματος Χημείου της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ασφάλειας Αττικής κατά τη διάρκεια της δίκης, o άνθρωπος στον οποίο ανήκουν οι πέντε σταγόνες έχει το ίδιο γενετικό «προφίλ» με αυτό της κατηγορούμενης. Οι πιθανότητες, όμως, να μην ανήκει το αίμα στη Φατμέ είναι μια στα οκτώ εκατομμύρια, με βάση το στατιστικό μοντέλο γονιδιακής συχνότητας του πληθυσμού στην Ελλάδα. Αντίθετα, σύμφωνα με το μοντέλο του Λιβάνου, η πιθανότητα να έχει κάποιος άλλος την ίδια γονιδιακή ταυτότητα μειώνεται και γίνεται μία στις 67.000.

Εκτός, όμως, από τις προηγούμενες αμφιβολίες ένα άλλο τρωτό είναι ότι σε περιπτώσεις που το υλικό, το οποίο λαμβάνεται ως αποδεικτικό στοιχείο δεν είναι φρέσκο, το DNA μπορεί να αλλοιωθεί.

Στη Δικαιοσύνη η «δορυφορική απάτη» σε βάρος της ΕΡΤ

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε προχτεσινό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας για απόπειρα απάτης σε βάρος της ΕΡΤ, με πρωταγωνιστή Ελληνα παραγωγό της κρατικής τηλεόρασης και με θύματα ομογενείς επιχειρηματίες από τη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι. Σακελλάκος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα του δημοσιεύματος και αν έχουν διαπραχθεί οι πράξεις που αναφέρονται στο δημοσίευμα. Η υπόθεση ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Τσούλκα.

Η υπόθεση αυτή δημιουργεί σοβαρότατες υπόνοιες για απόπειρα εξαπάτησης ομογενών από τη Γερμανία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ελληνας παραγωγός της ΕΡΤ εμφανίστηκε σε ομογενείς επιχειρηματίες της Γερμανίας και τους πήρε προκαταβολή μέχρι δύο εκατ. δραχμών για να γυρίσει φιλμάκια προβολής των επιχειρήσεών τους, τα οποία θα προβάλονταν από το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ είχε αποφασίσει να προβάλει ολιγόλεπτα φιλμάκια με παιδιά ομογενών, προκειμένου να καλύψει κάποια κενά του δορυφορικού της προγράμματος. Ωστόσο, ο παραγωγός, εν αγνοία της διοίκησης της ΕΡΤ, προχώρησε - με το αζημίωτο - σε συμφωνίες με τους ομογενείς επιχειρηματίες.

Η υπόθεση περιήλθε σε γνώση της ΕΡΤ, όταν οι υπεύθυνοι της κρατικής τηλεόρασης θέλησαν να προβάλουν τα φιλμάκια με τα παιδιά και διαπίστωσαν ότι υπήρχαν και διαφημιστικά φιλμ ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ το σκάνδαλο ξέσπασε από τις συνεχείς οχλήσεις των ομογενών της Γερμανίας για προβολή των επιχειρήσεών τους.

Πάντως, η διοίκηση της ΕΡΤ ασχολήθηκε με αυτό το ζήτημα για αρκετό χρονικό διάστημα και πριν τρεις ημέρες εκδόθηκε πόρισμα για να αρχειοθετηθεί η υπόθεση, επειδή δεν ενεπλάκη η διοίκησή της, ενδεικτικό και αυτό της νοοτροπίας που υπάρχει στους διοικούντες την κρατική τηλεόραση. Το λόγο τώρα έχει η Δικαιοσύνη.

Ανεμοστρόβιλος στον Πλαταμώνα

Ανεμοστρόβιλος εντάσεως 9 μποφόρ έπληξε την περιοχή του Πλαταμώνα και σε συνδυασμό με ισχυρή νεροποντή προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές. Από τον ανεμοστρόβιλο βούλιαξαν βάρκες στο λιμάνι, καΐκια έπαθαν μεγάλες ζημιές, δέντρα ξεριζώθηκαν, υπήρξαν διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος και βλάβες στο δίκτυο του ΟΤΕ. Ευτυχώς, δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές.

Αναγκαία επανόρθωση

Υπάλληλος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και όχι των ΕΛΤΑ όπως εκ παραδρομής γράφτηκε στο χτεσινό φύλλο του «Ρ», είναι η κατηγορούμενη Ελ. Κυρλή, εναντίον της οποίας ο ανακριτής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης. Φέρεται να πλαστογράφησε αποδείξεις των ΕΛΤΑ, με αποτέλεσμα να υπεξαιρέσει τουλάχιστον 165 εκατ. δραχμές από το Ιδρυμα.

Θανατηφόρο ατύχημα

Νεκρός από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαινε, ανασύρθηκε ο 21χρονος Ηρακλής Κιλιγκαρίδης, μετά από τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο 25ο χιλιόμετρο του δρόμου Αμφίπολης - Καβάλας. Το ατύχημα συνέβη, όταν δύο ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα συγκρούστηκαν, βγήκαν εκτός πορείας και ανατράπηκαν. Τραυματίστηκαν οι οδηγοί των δύο αυτοκινήτων και άλλοι τρεις επιβάτες.

Λεία 13 εκατ. δραχμών

Με λεία 13 εκατ. δραχμές, έφυγε άγνωστος άνδρας, μετά από ένοπλη ληστεία που πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, άγνωστος, φορώντας κράνος και με την απειλή όπλου, μπήκε μέσα στο ανταλλακτήριο, ιδιοκτησίας των Γεωργίου και Κωνσταντίνου Κασαπίδη, και απέσπασε από την 27χρονη υπάλληλο Μ. Ανδριώτη 13 εκατ. δραχμές. Στη συνέχεια, διέφυγε με μοτοσικλέτα προς άγνωστη κατεύθυνση. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Δημοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ