ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δρομολογούνται τα επόμενα βήματα των ΝΑΤΟικών διευθετήσεων

Eurokinissi

Τα επόμενα βήματα για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού απεργάζονται οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Αγκυρα, βυθίζοντας ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα στη δίνη επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Θυμίζουμε ότι στη συνάντησή τους την προηγούμενη βδομάδα στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Μητσοτάκης και Ερντογάν αποφάσισαν τα επόμενα βήματα του λεγόμενου «Οδικού Χάρτη» για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού. Συγκεκριμένα, το Μαξίμου διαχέει ότι ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών «να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», με ορίζοντα τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα τον Γενάρη του 2025, «στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών».

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προγραμματίζεται να επισκεφθεί την Αθήνα πριν από το τέλος του χρόνου, οπότε και αναμένεται να συζητήσουν το «γενικό πλαίσιο του διαλόγου», τις «πτυχές» του περιλάλητου διεθνούς δικαίου επί του οποίου θα γίνει η συζήτηση (το οποίο διεθνές δίκαιο γίνεται βέβαια λάστιχο όποτε είναι να υπηρετηθούν σχέδια ιμπεριαλιστικών ενώσεων τύπου ΝΑΤΟ και του κεφαλαίου), το χρονικό πλαίσιο του διαλόγου, αλλά και το διεθνές δικαστήριο στο οποίο θα παραπεμφθεί η διαφορά εάν διαπιστωθεί ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να καταλήξουν μόνες τους σε κάποιον συμβιβασμό (Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας, στο Αμβούργο).

Στο επόμενο βήμα και μετά τις επαφές των δύο υπουργών Γ. Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν (βασικά των υφυπουργών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Μεμέτ Κεμάλ Μποζάι, που παρακολουθούν την υπόθεση από κοντά), Μητσοτάκης και Ερντογάν θα αποφασίσουν εάν θα δώσουν εντολή οι συζητήσεις να περάσουν στη δεύτερη φάση, οπότε στο «τραπέζι» θα μπουν συγκεκριμένες πτυχές πιθανής οριοθέτησης και χάρτες, με τη δουλειά να ανατίθεται σε «εμπειρογνώμονες» και διπλωμάτες.

Εξάλλου, οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν και στο περιλάλητο συνυποσχετικό για την παραπομπή των προς επίλυση διαφορών στο όποιο Διεθνές Δικαστήριο. Η ελληνική κυβέρνηση διατείνεται ότι συζητά (άρα δέχεται να μπει στο συνυποσχετικό ως θέμα προς διευθέτηση) μόνο τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ωστόσο η Αγκυρα βάζει και ζητήματα κυριαρχίας σε μια σειρά από νησιά και νησίδες, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατ. Αιγαίου κ.λπ.

Στο μεταξύ, ήδη γίνονται κινήσεις που προϊδεάζουν για επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο. Θυμίζουμε, για παράδειγμα, πως στις εξαγγελίες της κυβέρνησης τον Απρίλη για θαλάσσια πάρκα περιβαλλοντικής προστασίας σε Ιόνιο και Αιγαίο, η Αγκυρα αντέδρασε βάζοντας θέμα ότι δεν θα ανεχτεί «μονομερείς ενέργειες» στην περιοχή και ότι χρειάζεται «συνεργασία» και για περιβαλλοντικά ζητήματα, άρα συνδιαχείριση.

Σε αυτό το φόντο, τα «ΝΕΑ» έγραψαν χτες ότι η ελληνική πλευρά έχει σχεδόν έτοιμη τη σχετική μελέτη τεκμηρίωσης για το περιλάλητο θαλάσσιο πάρκο στο Νότιο Αιγαίο, που όμως δεν προβλέπει έναν ενιαίο χώρο προστασίας αλλά κατακερματισμό ζωνών (17 στον αριθμό), ασφυκτικά περιορισμένων στα 6 ν.μ. πέριξ νησιών και νησίδων, με συνολική έκταση 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αντίθετα, το Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου απλώνεται σε ενιαία έκταση, καταλαμβάνοντας 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εντός και εκεί των ελληνικών χωρικών υδάτων, που στην περιοχή έχουν οριστεί στα 12 ν.μ.

ΚΥΠΡΟΣ
Παράταση στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων

«Συνάντηση της μορφής "4+1" με τη συμμετοχή των "μητέρων πατρίδων"» ζήτησε ο Τατάρ από τον Γκουτέρες

Ο ρόλος που τα ευρωατλαντικά επιτελεία επιφυλάσσουν για την Κύπρο επιβεβαιώθηκε και από νέα απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παρατείνει από 1η Οκτώβρη την άρση του εμπάργκο όπλων που είχε τεθεί σε εφαρμογή απέναντι στην Κύπρο, τη δεκαετία του 1980.

Η νέα παράταση - με διακηρυγμένη την πρόθεση της Ουάσιγκτον σύντομα να οριστικοποιήσει τη σχετική της απόφαση ώστε να μη χρειάζονται διαρκείς ανανεώσεις - επιστεγάζει και τον νέο Οδικό Χάρτη για την ενίσχυση της διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας 2024 - 2029, που τα υπουργεία Αμυνας ΗΠΑ και Κύπρου υπέγραψαν στις 9 Σεπτέμβρη 2024, χαράζοντας νέες κοινές δράσεις και διακηρύσσοντας ότι «η στρατηγική μας σύμπραξη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει υπάρξει ποτέ». Ενώ από τη Ν. Υόρκη ο Κύπριος Πρόεδρος έλεγε ότι έρχονται και νέες ανακοινώσεις για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, από τη νέα χρονιά.

Αντιδρώντας και στη νέα ανανέωση της άρσης, το τουρκικό ΥΠΕΞ μίλησε για «σοβαρό λάθος» που «θα βλάψει τις ευαίσθητες ισορροπίες στην περιοχή» και εκφράζοντας την πεποίθηση (ουσιαστικά προτρέποντας) ότι «απέναντι στις εξοπλιστικές δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής διοίκησης νότιας Κύπρου, η "ΤΔΒΚ" θα λάβει κάθε είδους μέτρα για να αυξήσει τις αμυντικές και αποτρεπτικές της δυνατότητες».

Στο μεταξύ «συνάντηση της μορφής "4+1" με τη συμμετοχή των "μητέρων πατρίδων" για να συζητήσουμε τι μπορεί να γίνει για το μέλλον της Κύπρου, εκτός από την αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης», είπε ότι ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ. Μιλώντας στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιπρίς», ο Τατάρ επεσήμανε πως «δεν θέλουμε να συμμετάσχει το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτό το στάδιο» και μίλησε για ένα «άτυπο δείπνο» που θα μπορούσε να γίνει για «να συζητήσουμε το θέμα των φυσικών πόρων, το υδατικό έργο, το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης, την παράτυπη μετανάστευση ή τους υδρογονάνθρακες στη βάση της ισότητας. Θα μιλήσουμε με την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει στη βάση της ισότητας».

Επέμεινε δε ότι «οι διαπραγματεύσεις μπορούν να επαναληφθούν εάν αρθούν τα "εμπάργκο" και οι "απομονώσεις" που έχουν επιβληθεί στον τουρκοκυπριακό λαό» αλλά και ότι «εάν συζητηθούν έργα που θα ωφελήσουν τις δύο πλευρές στην Κύπρο, όπως το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, είμαστε πάντα έτοιμοι να τα υλοποιήσουμε. Δεν είμαστε ποτέ μακριά από τον διάλογο και την επικοινωνία».

Ακόμα, επανήλθε και στα σχέδια για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την περιφέρεια προς την Ευρώπη, επαναλαμβάνοντας ότι «τόσο η οικονομική όσο και η πιο ορθολογική προσέγγιση είναι η υλοποίηση του έργου διασύνδεσης μέσω καλωδίου από την Τουρκία. Αυτό είναι το καλύτερο μοντέλο λύσης τόσο για την τουρκοκυπριακή όσο και για την ελληνοκυπριακή πλευρά». Κατά τα άλλα, υποστήριξε ότι «μπορούμε να κάνουμε το νησί της Κύπρου φάρο ειρήνης σε αυτή την περιοχή. Ο δρόμος για να επιτευχθεί αυτό είναι όχι με το να επιμείνουμε σε άκυρες διαπραγματεύσεις που έχουν εξαντληθεί, αλλά στη δυνατότητα να σκεφτόμαστε "έξω από το κουτί"».

Μεταξύ άλλων, είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «επιδεικνύει αυτή τη στιγμή καταπιεστική συμπεριφορά, συλλαμβάνει επενδυτές, προσπαθεί να δυσφημήσει τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εμποδίζει τους τουριστικούς οργανισμούς να οργανώσουν εκδρομές στην "ΤΔΒΚ"».

Από την πλευρά του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σύγκλησης τριμερούς συνάντησης για το Κυπριακό, είπε ότι «οι μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις της άλλης πλευράς είναι έντονα αρνητικές», αλλά «φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει ένα ενδεχόμενο μέσα στον Οκτώβριο για μια τριμερή συνάντηση, αλλά βεβαιότητες δεν μπορούν να υπάρχουν».

Υπάρχει «ρήτρα τελικού χρήστη», θυμίζει ο Λαβρόφ

Μέσα σε όλα αυτά, ενδιαφέρον έχει παρέμβαση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τα «σενάρια» για διαπραγμάτευση Τουρκίας - ΗΠΑ σχετικά με το «αγκάθι» της αγοράς και χρήσης των ρωσικών «S-400».

Θυμίζουμε ότι στα τέλη της περασμένης βδομάδας δημοσιεύματα εμφάνισαν τις δύο πλευρές να εξετάζουν τη μεταφορά των ρωσικών συστημάτων που η Αγκυρα έχει προμηθευτεί στην αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ, τα οποία η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να διαψεύσει.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ξεκαθάρισε ότι «οι συμβάσεις όπλων περιέχουν μια παράγραφο σχετικά με την πιστοποίηση του τελικού χρήστη» και «προκειμένου να γίνει οτιδήποτε άλλο με προϊόντα που παραδίδονται βάσει ενός τέτοιου πιστοποιητικού, το οποίο αναφέρει τη χώρα που παραλαμβάνει τα όπλα αυτά ως τελικό χρήστη, απαιτείται η συγκατάθεση της χώρας που πωλεί τα όπλα αυτά».

Προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα να σχολιάσουμε» κατέληξε ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας έμπειρος πολιτικός άνδρας. Αποφασίζει τα πάντα προς το συμφέρον του λαού του και της χώρας του».

ΕΔΥΕΘ
Βραβείο «ειρήνης» για ΝΑΤΟικές υπηρεσίες!

Μέγιστη πρόκληση χαρακτηρίζει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) το να απονέμεται στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημαιοφόρο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, ένα βραβείο που φέρει το όνομα του Νίκου Νικηφορίδη.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τι σχέση μπορεί να έχει η περήφανη και ηρωική στάση του Νίκου Νικηφορίδη, μπροστά στους αμερικανόδουλους εκτελεστές του, με τη στάση ενός υπηρέτη του κεφαλαίου, "μεντεσέ" του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ; Ενός πρωθυπουργού που κέρδισε τα εύσημα των ΗΠΑ και της ΕΕ για τις "ανεκτίμητες υπηρεσίες" που τους πρόσφερε;

Ο Νίκος Νικηφορίδης σε ηλικία μόλις 23 ετών, και αφού είχε "θητεύσει" στο κολαστήριο της Μακρονήσου, εκτελέστηκε στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης από το μετεμφυλιακό κράτος με την ...κατηγορία της "συλλογής υπογραφών διά την ειρήνη" και με αυτόν τον τρόπο πέρασε στο πάνθεον των ηρώων του λαού μας και των αγώνων του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, άνοιξε τον δρόμο για την εγκαθίδρυση της "στρατηγικής συνεργασίας" Ελλάδας - ΗΠΑ σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, προώθησε με τον Νετανιάχου τη στενή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Αυτήν τη συμφωνία ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, για να σφαγιάζεται σήμερα ο Παλαιστινιακός λαός και όχι μόνο. Η δική του κυβέρνηση δεν αναγνώρισε το Παλαιστινιακό κράτος, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια και την ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015 και, βέβαια, τη θέληση της τεράστιας πλειοψηφίας του λαού μας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ άνοιξε τον δρόμο για να δημιουργηθούν δεκάδες νέες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, για την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας από όπου εφορμούν οι ΝΑΤΟικοί εγκληματίες στοχεύοντας γειτονικούς λαούς. Ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε τη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών, που όπως έδειξε η ίδια η ζωή, μόνο την ειρήνη και την ασφάλεια δεν έφερε στους λαούς της περιοχής».

Τονίζει επίσης ότι «τέτοιου είδους βραβεύσεις πάνε να κρύψουν την άθλια πολιτική τους, που για τους λαούς είναι το ίδιο βάρβαρη είτε στις "ειρηνικές" τους περιόδους είτε στους εξοντωτικούς τους πολέμους». Και θυμίζει ότι το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε σε αρκετές «προσωπικότητες» αυτού του είδους, όπως ο Χένρι Κίσινγκερ, ο στρατηγός Τζορτζ Μάρσαλ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και οι Πρόεδροι Κλίντον και Ομπάμα, που τα χέρια τους είναι βουτηγμένα στο αίμα των λαών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ