Τρίτη 1 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δρομολογούνται τα επόμενα βήματα των ΝΑΤΟικών διευθετήσεων

Eurokinissi

Τα επόμενα βήματα για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού απεργάζονται οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Αγκυρα, βυθίζοντας ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα στη δίνη επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Θυμίζουμε ότι στη συνάντησή τους την προηγούμενη βδομάδα στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Μητσοτάκης και Ερντογάν αποφάσισαν τα επόμενα βήματα του λεγόμενου «Οδικού Χάρτη» για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού. Συγκεκριμένα, το Μαξίμου διαχέει ότι ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών «να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», με ορίζοντα τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα τον Γενάρη του 2025, «στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών».

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προγραμματίζεται να επισκεφθεί την Αθήνα πριν από το τέλος του χρόνου, οπότε και αναμένεται να συζητήσουν το «γενικό πλαίσιο του διαλόγου», τις «πτυχές» του περιλάλητου διεθνούς δικαίου επί του οποίου θα γίνει η συζήτηση (το οποίο διεθνές δίκαιο γίνεται βέβαια λάστιχο όποτε είναι να υπηρετηθούν σχέδια ιμπεριαλιστικών ενώσεων τύπου ΝΑΤΟ και του κεφαλαίου), το χρονικό πλαίσιο του διαλόγου, αλλά και το διεθνές δικαστήριο στο οποίο θα παραπεμφθεί η διαφορά εάν διαπιστωθεί ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να καταλήξουν μόνες τους σε κάποιον συμβιβασμό (Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας, στο Αμβούργο).

Στο επόμενο βήμα και μετά τις επαφές των δύο υπουργών Γ. Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν (βασικά των υφυπουργών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Μεμέτ Κεμάλ Μποζάι, που παρακολουθούν την υπόθεση από κοντά), Μητσοτάκης και Ερντογάν θα αποφασίσουν εάν θα δώσουν εντολή οι συζητήσεις να περάσουν στη δεύτερη φάση, οπότε στο «τραπέζι» θα μπουν συγκεκριμένες πτυχές πιθανής οριοθέτησης και χάρτες, με τη δουλειά να ανατίθεται σε «εμπειρογνώμονες» και διπλωμάτες.

Εξάλλου, οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν και στο περιλάλητο συνυποσχετικό για την παραπομπή των προς επίλυση διαφορών στο όποιο Διεθνές Δικαστήριο. Η ελληνική κυβέρνηση διατείνεται ότι συζητά (άρα δέχεται να μπει στο συνυποσχετικό ως θέμα προς διευθέτηση) μόνο τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ωστόσο η Αγκυρα βάζει και ζητήματα κυριαρχίας σε μια σειρά από νησιά και νησίδες, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατ. Αιγαίου κ.λπ.

Στο μεταξύ, ήδη γίνονται κινήσεις που προϊδεάζουν για επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο. Θυμίζουμε, για παράδειγμα, πως στις εξαγγελίες της κυβέρνησης τον Απρίλη για θαλάσσια πάρκα περιβαλλοντικής προστασίας σε Ιόνιο και Αιγαίο, η Αγκυρα αντέδρασε βάζοντας θέμα ότι δεν θα ανεχτεί «μονομερείς ενέργειες» στην περιοχή και ότι χρειάζεται «συνεργασία» και για περιβαλλοντικά ζητήματα, άρα συνδιαχείριση.

Σε αυτό το φόντο, τα «ΝΕΑ» έγραψαν χτες ότι η ελληνική πλευρά έχει σχεδόν έτοιμη τη σχετική μελέτη τεκμηρίωσης για το περιλάλητο θαλάσσιο πάρκο στο Νότιο Αιγαίο, που όμως δεν προβλέπει έναν ενιαίο χώρο προστασίας αλλά κατακερματισμό ζωνών (17 στον αριθμό), ασφυκτικά περιορισμένων στα 6 ν.μ. πέριξ νησιών και νησίδων, με συνολική έκταση 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αντίθετα, το Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου απλώνεται σε ενιαία έκταση, καταλαμβάνοντας 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εντός και εκεί των ελληνικών χωρικών υδάτων, που στην περιοχή έχουν οριστεί στα 12 ν.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ