Τρίτη 1 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Αυστηροποίηση ποινών αντί για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους

ΚΚΕ: Αντί για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των παιδιών με όλες τις αναγκαίες δομές και προσωπικό, η κυβέρνηση «φωτογραφίζει» τις οικογένειες

Με αυστηροποίηση ποινών και μέτρα καταστολής πάει η κυβέρνηση να απαντήσει στο θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων, όπως φάνηκε από τις χτεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός «φωτογράφισε» ως κύριους υπεύθυνους για το φαινόμενο τις οικογένειες των ανηλίκων και ανακοίνωσε αυστηροποίηση των ποινών για τα ζητήματα που αφορούν την παραμέληση των ανηλίκων. Σε μια κοινωνία που τα σχολεία απαξιώνονται, που τσακίζεται η ζωή των εργαζομένων και των παιδιών τους, που από τα σπάργανα διδάσκει τους νέους να «πατάνε επί πτωμάτων», ο πρωθυπουργός κυνικά ρίχνει τη βασική ευθύνη στις οικογένειες, χωρίς να ανακοινώνει ουσιαστικά κανένα μέτρο στήριξής τους, χωρίς να έχουν καν ψυχολόγους όλα τα σχολεία κ.λπ.

Ακόμα ανακοίνωσε την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση της οπλοκατοχής, ειδικά στους νέους, τη φυλάκιση πλέον όσων υποπίπτουν στην ίδια, επαναλαμβανόμενη αξιόποινη πράξη και, τέλος, το να μην απαλλάσσονται οι κατηγορούμενοι για ληστεία όταν αυτοί επιστρέφουν κλοπιμαία, αλλά η επιστροφή να λειτουργεί ως ελαφρυντικό.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε γενικά και αόριστα ότι «θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον (...) ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων», ενώ προανήγγειλε ακόμα ένα panic button, σε μορφή εφαρμογής που θα ονομαστεί «safe youth».

Στο μεταξύ, χτες, αναφορικά με την υπόθεση ξυλοδαρμού της 14χρονης στη Γλυφάδα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα για διάφορα βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και παραβιάζουν τις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων, ενώ παράλληλα έχουν περιεχόμενο που ενθαρρύνει πράξεις βίας. Για το ίδιο θέμα προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διερευνώντας τα πλημμελήματα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων (ΠΚ άρθρο 184).

ΚΚΕ: Το πιο αυστηρό κατασταλτικό πλαίσιο δεν χτυπά τις βαθύτερες αιτίες

Για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σε σχέση με την αντιμετώπιση της «ανήλικης παραβατικότητας», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του σημειώνει:

«Αντί η κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της τεράστιες ευθύνες, παίρνοντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους με όλες τις αναγκαίες κρατικές δομές και προσωπικό, επιμένει πάλι να φωτογραφίζει - και σχεδόν αποκλειστικά - τις οικογένειες. Οσο δε για την εξαγγελία νέων ποινών και πιο αυστηρού κατασταλτικού πλαισίου, η ίδια η πείρα έχει δείξει ότι ούτε τις βαθύτερες αιτίες χτυπούν, ενώ ταυτόχρονα ταυτίζουν επικίνδυνα (με τον νόμο για τη δήθεν αντιμετώπιση του bullying) την παραβατικότητα με τις δίκαιες διεκδικήσεις των μαθητών.

Την ίδια στιγμή που τα υπαρκτά φαινόμενα ανήλικης παραβατικότητας συνειδητά υπερπροβάλλονται, "θάβονται" τα θετικά παραδείγματα δράσης μαθητών και εκπαιδευτικών που ορθώνουν συλλογικό τείχος αλληλεγγύης και δημιουργούν αντισώματα αξιών και στάσης ζωής.

Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να στηριχτούν οι διεκδικήσεις μέτρων προστασίας απέναντι στην κακοποίηση και στη φτώχεια αλλά και για να φουντώσει η δίκαιη πάλη για ένα σχολείο που δεν θα είναι αρένα ανταγωνισμού αλλά χώρος δημιουργίας, για μια κοινωνία όπου "κανείς κανέναν δεν θα υποβαθμίζει, κανείς ελπίδα δεν κλέβει κανενός"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ