Τρίτη 1 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Ανανεώνουν διαπιστευτήρια οι υποψήφιοι για τους προεδρικούς θώκους

Το αφήγημα με το οποίο θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζονται τα επιτελεία των υποψηφίων, μπροστά και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, μετά την οποία το κόμμα μπαίνει στην τελική ευθεία για το συνέδριο και την προεδρική εκλογή. Ολα δείχνουν ότι είναι θέμα ωρών η κατάθεση της υποψηφιότητας και του Στ. Κασσελάκη, που θα πλαισιώσει αυτές των Π. Πολάκη και Σ. Φάμελλου.

«Δεν έχει σημασία μόνο ποιος θα βγει, αλλά και με ποιον αριθμό ψήφων θα βγει», δήλωσε απ' τα Χανιά ο Π. Πολάκης, προτρέποντας σε συμμετοχή στη διαδικασία. Και υποσχέθηκε, θυμίζοντας άλλες εποχές που κορόιδευαν ξεδιάντροπα τον λαό, ότι αν εκλεγεί θα καταργήσει μέρος των μνημονιακών νόμων και μέρος των νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και τα λέει αυτά όταν ήδη στους μνημονιακούς νόμους που έφερε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει προστεθεί και το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, με το οποίο συμφωνούν όλοι.

Το δικό του σχέδιο για την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά αναμένεται να αναπτύξει στην ΚΕ ο Σ. Φάμελλος, που μιλώντας χτες στο «Mega» επιτέθηκε στον Στ. Κασσελάκη, λέγοντας πως «αποδείχθηκε ότι τα περιθώρια τα οποία δώσαμε απαξιώθηκαν, υποτιμήθηκαν, κάτι που αφήνει μια πολύ πικρή αίσθηση. Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, απάντησε: «Η Νέα Αριστερά είναι άλλο κόμμα. Μπορεί να βρούμε ένα κοινό έδαφος συνεργασίας, όπως και με το ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, ο Στ. Κασσελάκης με άρθρο του στο «Documentο» υποστηρίζει ότι επήλθε η ...βίαιη ωρίμανσή του μετά την έκπτωσή του, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα προσβάλει νομικά την καθαίρεσή του, αλλά ούτε θα κάνει άλλο κόμμα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ με την ιστορία του έχει παρακαταθήκη ικανή να τον προστατεύσει απ' το να γίνει μιας χρήσης όπως άλλα κόμματα στο παρελθόν, και να τον καταστήσει ξανά δεύτερο πόλο στο αστικό πολιτικό σύστημα. Ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, υπερασπίζεται τον Αλ. Τσίπρα και ξεχνώντας τα περί διαφθοράς και μαύρων ταμείων, τον χαρακτηρίζει «χαρισματικό» και υπερασπίζεται τις επιλογές του που έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ «κυβερνητική εναλλακτική για τον τόπο». Χαϊδεύει έτσι τα αυτιά και των υποστηρικτών του πρώην προέδρου, την ψήφο των οποίων έχει ανάγκη, αλλά κυρίως της αστικής τάξης, ομνύοντας στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε για λογαριασμό της τα κάστανα απ' τη φωτιά, ενώ «έτρεξε» κρίσιμες για τα συμφέροντά της διευθετήσεις όπως η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ηγγικεν η ώρα της κάλπης στο ΠΑΣΟΚ

Στο άλλο μισό της σοσιαλδημοκρατίας, μία βδομάδα απομένει για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και οι υποψήφιοι για την προεδρία αυξάνουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους, ανανεώνοντας και αυτοί τα διαπιστευτήριά τους στην αστική τάξη για τις ικανότητές τους να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα συμφέροντά της.

Απ' την Κρήτη, ο Ν. Ανδρουλάκης διεκδίκησε τα εύσημα, στην κάλπη, για τις πρωτοβουλίες του να μείνει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο. «Εκανα ό,τι περνούσε από τα χέρια μου να είμαστε ενωμένοι, ακόμη και όταν έβλεπα συμπεριφορές να μπαίνουν εμπόδιο στη συλλογική προσπάθεια», ανέφερε και υποσχέθηκε ανανέωση και πολιτική αυτονομία «που σημαίνει γκρεμίζω τις γέφυρες από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε, τοποθετώντας τον εαυτό του απέναντι από υποψηφίους που κατηγορούνται ότι είναι στις προθέσεις τους η προσέγγιση με άλλα κόμματα.

Ο Χ. Δούκας απ' την Πάτρα παρομοίασε την επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές με «ευκαιρία να σηκώσουμε ανάστημα» και υποσχέθηκε να αλλάξει «την κατεύθυνση της χώρας». Σε συνέντευξή του στο «Βήμα» δήλωσε πως ο μεγάλος του στόχος είναι «να κάνει το κόμμα ξανά κίνημα, να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ, για να αλλάξουμε την Ελλάδα» και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ έχει «την ιστορική ευθύνη να βάλουμε ανάχωμα στο αποτυχημένο σύστημα διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη», αφήνοντας απέξω την κοινή τους στρατηγική.

«Το ερώτημα "γιατί ΠΑΣΟΚ;" δεν έχει απαντηθεί ακόμα. Και για να το απαντήσουμε, κατέθεσα το σχέδιό μου για τη χώρα, την αναγέννηση, η οποία λέει ότι αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο στη χώρα και να τον μοιράσουμε δίκαια, θα πρέπει να σπάσουμε το απόστημα που λέγεται Μαξίμου», υποστήριξε στο «ΕΡΤ News» ο Π. Γερουλάνος, επαναλαμβάνοντας τα χρεοκοπημένα περί «ανάπτυξης για όλους».

Η Αννα Διαμαντοπούλου από τα Γιάννενα, αναφερόμενη πολλές φορές στη «σοσιαλδημοκρατία», επιχείρησε να διαχωρίσει τη θέση της απ' τη «δεξιά», αποτινάσσοντας όσα της προσάπτουν για τις σχέσεις με τη ΝΔ και τους επαίνους στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το 2020 να την προτείνει για τη θέση του γγ του ΟΟΣΑ.

Αιχμές κατά των συνυποψηφίων του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άφησε ο Μ. Κατρίνης, αναφέροντας στον «ΣΚΑΪ» πως το κόμμα «πρέπει με σαφήνεια να οριοθετηθεί έναντι της ΝΔ». Την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να γυρίσει σελίδα επισήμανε και η Νάντια Γιαννακοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ