Τρίτη 1 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες των παιδιών στην εκπαίδευση και στη ζωή»

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στα πολύπλευρα προβλήματα και τις ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή

Ανυποχώρητα στη διεκδίκηση Ειδικής Αγωγής στο ύψος των τεράστιων αναγκών και αντίστοιχα τεράστιων δυνατοτήτων της εποχής, για τα δικαιώματα στην εκπαίδευση και στη ζωή. Συντονισμένα στη βάση της κοινής απαίτησης να πάψουν τα κέρδη να μπαίνουν πάνω από τις ζωές. Ετσι δήλωσαν πως συνεχίζουν τον αγώνα μια σειρά φορείς της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, του αναπηρικού κινήματος, των εργαζομένων και άλλοι, κατά την παρέμβαση που πραγματοποίησαν το Σάββατο στο υπουργείο Παιδείας. Η κινητοποίηση είχε πανελλαδικό χαρακτήρα, καθώς συλλογικοί φορείς από διάφορες περιοχές της χώρας συμμετείχαν και στήριζαν την πρωτοβουλία. Εγινε βήμα καταγγελίας της απαράδεκτης κατάστασης που εκδηλώνεται με ακατάλληλες υποδομές, υποστελέχωση, αβάσταχτα βάρη στις οικογένειες, προβλήματα στις μεταφορές, απαράδεκτα εμπόδια που μπαίνουν στην παροχή Ειδικής Αγωγής με σύγχρονους όρους.

Εκπρόσωποι Συλλόγων και Ενώσεων Γονέων, ΕΛΜΕ και Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, φορέων εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή πήραν τον λόγο καταθέτοντας την εμπειρία από εικόνες υποβάθμισης. Μειωμένο προσωπικό στα ΚΕΔΑΣΥ στα οποία αποδίδεται καθοριστικός ρόλος, με ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες. Εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης, βοηθητικό προσωπικό, σχολικοί νοσηλευτές σε αναμονή πρόσληψης, τη στιγμή που παιδιά μένουν αβοήθητα. Συμπτύξεις 12 τμημάτων στο ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου Αττικής. Στέγαση του ΕΝΕΕΓΥΛ Ιλίου σε κτίριο που δεν προορίζεται για σχολείο με ελλείψεις σε αίθουσες, διδακτικό προσωπικό και καταπονημένες εγκαταστάσεις. Σχολεία σε κοντέινερ σε διάφορες περιοχές, παιδιά που μένουν σπίτι λόγω προβλημάτων στη μεταφορά, ανάμεσα στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν.

Κατήγγειλαν την πολιτική που διαχρονικά αντιμετωπίζει σαν πολυτέλεια όσα θα έπρεπε να παρέχονται καθολικά, με σύγχρονους όρους, που υποβαθμίζει ολοένα και περισσότερο τις δομές Ειδικής Αγωγής, αντί αυτές να καλυτερεύουν κάθε χρόνο και να συμβαδίζουν με τις τεράστιες σημερινές δυνατότητες. Μεταξύ άλλων, χαιρετισμοί στη συγκέντρωση έγιναν από την πρόεδρο της ΟΓΕ Χρ. Σκαλούμπακα και την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η οποία έχει δηλώσει «παρών» στον αγώνα για την Ειδική Αγωγή.

«Τους πιο θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς του ΚΚΕ» εξέφρασε η βουλευτής του Κόμματος Β. Δάγκα. Αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, τονίζοντας πως το 2024 δεν είναι πολυτέλεια η πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, η ύπαρξη αποκλειστικά δημόσιων δωρεάν δομών για τη δημιουργική απασχόληση, το να μην αγωνιά καθημερινά ο γονιός για το παιδί του. Ανέδειξε μεταξύ άλλων τις μεγάλες ευθύνες όσων στηρίζουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και στην Ειδική Αγωγή, της κυβέρνησης που την ίδια στιγμή που υπάρχουν τόσες ανάγκες, επιλέγει να ενισχύει με πολλαπλούς τρόπους τις επικίνδυνες διευθετήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο, εμπλέκοντας τον λαό μας στους ανελέητους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. «Αξίζει να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τις σύγχρονες αγωνιστικές διεκδικήσεις, να αγκαλιαστούν από ακόμα περισσότερους, γιατί μπορούμε και πρέπει να παλέψουμε για το σχολείο που έχουμε ανάγκη», τόνισε. Σημειώνεται πως το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή συνολικά για τα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής.

Στη συγκέντρωση καταγγέλθηκε κατηγορηματικά το ότι η πολιτική ηγεσία δεν βρισκόταν στο υπουργείο, αν και είχε ειδοποιηθεί, για να ακούσει και κυρίως να δώσει δεσμεύσεις για επίλυση των ζητημάτων για τα οποία φέρει ευθύνη. Μετά από πίεση, αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με παράγοντες του υπουργείου, παίρνοντας δέσμευση για ορισμό συνάντησης με την ηγεσία του.

Το ραντεβού ανανεώθηκε σε νέες κινητοποιήσεις, με τους φορείς να ξεκαθαρίζουν πως δεν διαπραγματεύονται τις ανάγκες, ότι θα αποτελέσουν ασπίδα προστασίας σε κάθε παιδί, σε κάθε οικογένεια, ότι ο μαζικός οργανωμένος αγώνας είναι αυτός που θα οδηγήσει σε πραγματικές λύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ