Τρίτη 1 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ - ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «RAMSTEIN FLAG»
Στα τσακίδια να πάνε οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι - να κλείσουν οι βάσεις τους!
  • Μαχητική πρώτη απάντηση απέναντι στη μετατροπή της περιοχής σε πολεμικό ορμητήριο
  • Κλιμάκωση με νέα συλλαλητήρια το Σάββατο 5 Οκτώβρη σε Πάτρα και Αμαλιάδα

Μαχητική απάντηση στη μετατροπή της Δυτικής Ελλάδας και της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο για τους δολοφονικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεων των χωρών - μελών του έδωσαν με συγκέντρωση στο στρατόπεδο της Ανδραβίδας, χτες το απόγευμα, τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αμαλιάδας, καθώς και οι Επιτροπές Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας και Ηλείας, απαιτώντας να σταματήσει η γιγαντιαία ΝΑΤΟική αεροπορική άσκηση «Ramstein Flag 24», που ξεκίνησε από χτες με έδρα την 117 ΠΜ της Πολεμικής Αεροπορίας, διαρκώντας έως τις 11 Οκτώβρη. Στην άσκηση συμμετέχουν 13 χώρες της λυκοσυμμαχίας με 140 πολεμικά αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς, σε μια γενικευμένη πρόβα πολέμου, που στήνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Με κεντρικό σύνθημα «Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ - ΝΑΤΟ killers go home», που υψώθηκε επί της Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, στον δρόμο που οδηγεί μπροστά από την κεντρική πύλη του αεροδρομίου της 117 ΠΜ, οι διοργανωτές κάλεσαν σε συνεχή δράση για να πάνε στα τσακίδια οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι, να κλείσουν οι βάσεις τους.

Στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκαν συνδικάτα, λαϊκοί και νεολαιίστικοι φορείς και σύλλογοι της Ηλείας όπως η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, αλλά και λαϊκοί φορείς της Αχαΐας. Συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου.

Στην είσοδο της βάσης
Στην είσοδο της βάσης
Ολοι μαζί έδωσαν μια πρώτη απάντηση, μπροστά και στη συνέχεια της δράσης όλη τη βδομάδα, αλλά και τα συλλαλητήρια σε Πάτρα και Αμαλιάδα το Σάββατο 5 Οκτώβρη (11 π.μ.), στις πλατείες Τριών Συμμάχων και Αγίου Αθανασίου, αντίστοιχα.

Είχε προηγηθεί το ανοιχτό κάλεσμα των δύο συνδικαλιστικών φορέων και των Επιτροπών Ειρήνης, καλώντας να ακυρωθεί η άσκηση - πρόβα πολέμου που εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα στους βρώμικους - δολοφονικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο δύο πολεμικών συγκρούσεων, με την ένταση των χτυπημάτων του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, αλλά και την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Μάλιστα, στη διασταύρωση της Ανδραβίδας με την Κυλλήνη, επί της Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου στήθηκε και περίπτερο ενημέρωσης από τους διοργανωτές της χτεσινής συγκέντρωσης, με τα Εργατικά Κέντρα και τις δυο Επιτροπές να πρωταγωνιστούν για όλο το επόμενο διάστημα, ώστε να ενημερωθεί κάθε εργαζόμενος, λαϊκός άνθρωπος, η νεολαία για τους γενικευμένους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης άσκησης (και μάλιστα για πρώτη φορά στην Ελλάδα), να απαιτηθεί αυτή να σταματήσει και ταυτόχρονα να πάνε στα τσακίδια οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι, να κλείσουν οι βάσεις - ορμητήριά τους σε όλη τη χώρα.

«Καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή, έξω απ' την Ελλάδα οι ΝΑΤΟικοί», και «σύννεφα πολέμου και στη γειτονιά μας, συναγερμός παντού για μας και τα παιδιά μας», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά στη συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε έξω από το αεροδρόμιο, όπου ανέμισαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και παλαιστινιακές σημαίες. Την ίδια ώρα ακούγονταν και τα συνθήματα, «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», αλλά και «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, που με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων αστικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α.) εμπλέκει όλο και περισσότερο στους δολοφονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό τους με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, απαιτήθηκε επιπλέον όλος ο λαός να αγωνιστεί για τη «μη εμπλοκή των ελληνικών αεροπορικών βάσεων της Δ. Ελλάδας (Ακτιο, Αραξος, Ανδραβίδα, Καλαμάτα), αλλά και όλης της χώρας σήμερα στο πολυεθνικό θέατρο δοκιμών των εγκληματικών σχεδίων τους, αύριο στο αιματοκύλισμα άλλων λαών».

Επίσης να απαιτήσει: «Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Κανένας αξιωματικός, στρατιώτης, ναύτης έξω από τα σύνορα. Να επιστρέψουν όλες οι αποστολές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων. Καμία φρεγάτα στη Μέση Ανατολή. Να σταματήσει η αποστολή στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα. Ποτέ ξανά πυρηνικά στον Αραξο. Λευτεριά στην Παλαιστίνη, ο παλαιστινιακός λαός να αποκτήσει τη δική του πατρίδα».

Συγκέντρωση στην πύλη της βάσης

«Να φύγουνε τα ΜΑΤ και η αστυνομία, πάλη ενάντια στα σφαγεία», τόνισαν οι συγκεντρωμένοι και κάτω από την πίεσή τους οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν τον δρόμο και στήθηκε συγκέντρωση μπροστά από την πύλη της βάσης. Στη συνέχεια κατατέθηκε ψήφισμα καταδίκης της άσκησης στον αξιωματικό μονάδας. Παράλληλα, με κόκκινα γράμματα γράφτηκε το σύνθημα - μήνυμα «NATO killers go home!» στον δρόμο μπροστά από την πύλη.

«Οι άθλιοι ΝΑΤΟικοί με τους κυβερνήτες μας μαζεύτηκαν για να εξασκηθούν στο πώς θα μακελέψουν τους λαούς», είπε μεταξύ άλλων η Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας εκ μέρους των διοργανωτών. Σημείωσε ότι ο αγώνας ενάντια στην ανεργία και τη φτώχεια για δουλειές με δικαιώματα είναι δεμένος με την πάλη να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου.

«Οι φονιάδες είναι αδίστακτοι, για τα συμφέροντά τους δεν αφήνουν ούτε τα παιδιά να δουν τον ήλιο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, καλώντας σε συνεχή πάλη. «Εχουμε τη δύναμη να τους ανατρέψουμε», κατέληξε καλώντας να μην υπάρξει καμιά ανοχή απέναντι στον δολοφονικό οργανισμό.

Ο Γιώργος Μοσχονάς, εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Ηλείας, εστίασε στους κινδύνους που δημιουργούνται για τον ελληνικό λαό γενικότερα αλλά και στην περιοχή και με αφορμή τη γιγαντιαία άσκηση του ΝΑΤΟ. «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή», κατέληξε.

Ο Νίκος Κουφαλάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας, απαίτησε να φύγουν τα ΝΑΤΟικά κοράκια και σε αυτόν τον δρόμο κάλεσε σε πάλη εργαζόμενους και νεολαία. Αναφερόμενος στις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για την εμπλοκή, αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά. που της κάνουν «πλάτες», απαίτησε μεταξύ άλλων να επιστρέψουν όλες οι αποστολές των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων. Θύμισε ότι την ώρα που καταρρέουν Υγεία, Παιδεία και άλλες δομές, καθημερινά 500 χιλιάδες ευρώ δαπανώνται για την αποστολή φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα, απαιτώντας την άμεση επιστροφή της «ΣΠΕΤΣΑΙ» που βρίσκεται τώρα στην περιοχή.

Στη συγκέντρωση - κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Επίσης παραβρέθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Αχαΐας, όπως και αντιπροσωπεία του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Το «παρών» έδωσε και πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.

«Ούτε γη ούτε νερό στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες των λαών!»

«Ούτε γη ούτε νερό στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες των λαών!», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, με αφορμή τη συγκεκριμένη άσκηση, καλώντας εργαζόμενους και τον λαό να εκφράσουν την αντίθεσή τους μέσα από τους μαζικούς φορείς τους.

Ολο το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις και περιοδείες με τον «Ριζοσπάστη» και την ανακοίνωση της ΕΠ. Ιδιαίτερα περιοδείες κλιμακίων των ΤΕ Αχαΐας και Ηλείας έγιναν σε Κάτω Αχαγιά και Ανδραβίδα αντίστοιχα, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο.

Πρόκειται για αγωνιστικές πρωτοβουλίες που συνεχίζεται, ενώ μεθαύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν δράσεις από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους νομούς. Συγκεκριμένα στην Αχαΐα σε κάθε γειτονιά της Πάτρας και την Κ. Αχαγιά, στην Ηλεία το απόγευμα σε Πύργο, Αμαλιάδα, Λεχαινά, Ανδραβίδα, Κυλλήνη, Βαρθολομιό, Γαστούνη, Τραγανό, στην Αιτωλοακαρνανία (7 μ.μ.) στις κεντρικές πλατείες Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αμφιλοχίας, στη Ζάκυνθο (7 μ.μ.), στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας (παλιά Νομαρχία).

Με το τέλος της άσκησης στις 11 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί παγκινητοποίηση στην έδρα της 117 ΠΜ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ