ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απέργησαν μαζικά για μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα

Και για να σταματήσει η σφαγή από Ισραήλ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη Μ. Ανατολή

Πάνω από 180 απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία είχαν προγραμματιστεί χτες, μετά από κάλεσμα κλαδικών και εδαφικών συνδικαλιστικών οργανώσεων που προκήρυξαν 24ωρη απεργία σε τομείς όλου του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Στο Παρίσι η διαδήλωση ξεκίνησε το μεσημέρι, από την πλατεία Denfert-Rochereau του 14ου Διαμερίσματος, από όπου οι απεργοί κατευθύνθηκαν στη πλατεία Βαστίλης, στο 12ο Διαμέρισμα.

Μαζική ήταν η διαδήλωση σε πολλές μεγαλουπόλεις, όπως τη Μασσαλία, όπου το στίγμα της απεργιακής διαδήλωσης δόθηκε στην Πύλη της Aix.

Στα συνθήματα κυριάρχησαν αιτήματα για ουσιαστική αύξηση των μισθών, αλλά και των συντάξεων, για δουλειά με δικαιώματα, αλλά και συνθήματα ενάντια στην κλιμάκωση της σφαγής στη Μέση Ανατολή, που το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ βυθίζει στον θάνατο, με την ανοιχτή και πολύπλευρη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ειδικά κρατών όπως η Γαλλία, που διατηρεί στενή συνεργασία μαζί του, σε πολλά πεδία.

Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν μια πρώτη αγωνιστική απάντηση και στην κυβέρνηση Μπαρνιέ, που όπως φάνηκε και κατά την έναρξη της συζήτησης του νέου σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή, καταρτίζει τα επόμενα αντιλαϊκά σχέδια. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης, χαρακτήρισε «δαμόκλειο σπάθη» που κρέμεται πάνω από τη χώρα τα «κολοσσιαία» και αυξανόμενα χρέη της, προσθέτοντας ότι «αν δεν προσέξουμε, θα οδηγήσουμε τη Γαλλία στο χείλος του γκρεμού» και τονίζοντας ότι «πρέπει να αρκεστούμε σε λίγα».

Οι διαδηλώσεις ήταν δυναμικές, ακόμα και σε πόλεις όπου έβρεχε
Οι διαδηλώσεις ήταν δυναμικές, ακόμα και σε πόλεις όπου έβρεχε
Από τη μεριά τους, οι απεργοί προέταξαν την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Στην «Airbus» έγινε απεργιακή διαδήλωση με αιχμή την απόσυρση του νέου σχεδίου με το οποίο η εργοδοσία (LEAD) σχεδιάζει νέες «οικονομίες» σε βάρος των εργαζομένων.

Στο Pont-de-Claix (νοτιοανατολικά), η απεργιακή διαδήλωση εστίασε ενάντια στο «λουκέτο» που σχεδιάζει ο κολοσσός της χημικής βιομηχανίας «Vencorex», απειλώντας να αφήσει χωρίς μεροκάματο συνολικά 6.000 εργαζόμενους.

Στη Ρεν, οι διαδηλωτές πλημμύρισαν τη λεωφόρο Ελευθερίας.

Στην Μπορντό, στη διαδήλωση ξεχώρισαν σημαίες της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, που κυμάτιζαν απεργοί σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους λαούς που ματοκυλούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Μέση Ανατολή.

Στο Μονπελιέ (νότια), στην κεφαλή μιας μαζικής πορείας τέθηκαν οι εργαζόμενοι σε κοινωνικές υπηρεσίες, στην Παιδεία και στους σιδηρόδρομους.

Στη Σαμπερί, απεργοί διαδήλωσαν με πανό που έγραφαν «C' est tous ensemble, qu'il faut lutter, car c'est tous ensemble qu'on va gagner!» (Ολοι μαζί πρέπει να παλέψουμε, γιατί όλοι μαζί θα κερδίσουμε!)

Την αλληλεγγύη του στην πάλη των Γάλλων εργατών έχει εκφράσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Παρέλυσαν δεκάδες λιμάνια στα ανατολικά μετά από 47 χρόνια!

Οι εργοδότες τάζουν ψίχουλα στους εργάτες, ενώ τα ναύλα για τη μεταφορά κοντέινερ εκτοξεύονται διαρκώς

Χιλιάδες λιμενεργάτες βγήκαν στον δρόμο του αγώνα

2024 The Associated Press. All

Χιλιάδες λιμενεργάτες βγήκαν στον δρόμο του αγώνα
Απεργιακή κινητοποίηση για ουσιαστικές βελτιώσεις στους μισθούς τους άρχισαν χτες οι λιμενεργάτες στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, μετά από ναυάγιο στο οποίο οδήγησαν οι εργοδότες του κλάδου (όπως ο όμιλος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk και η εταιρεία του APM Terminals North America) τις διαπραγματεύσεις με την κλαδική συνδικαλιστική οργάνωση International Longshoremen's Association (ILA).

H απεργία επηρεάζει 36 λιμάνια από το Μέιν μέχρι και νότια τον Κόλπο του Μεξικό, τα οποία είναι «κρίκοι» στη μεταφορά εμπορευμάτων κάθε είδους, από μπανάνες μέχρι ενδύματα και αυτοκίνητα.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση μπορεί να κοστίσει στους επιχειρηματίες του κλάδου δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα, ενώ το Reuters μετέδωσε πως η απεργία μπορεί να επηρεάσει «τη ροή περίπου της μισής θαλάσσιας ναυτιλίας της χώρας».

Ο επικεφαλής του ILA, Χάρολντ Ντάγκετβ, δήλωσε ότι οι εργοδότες του κλάδου δεν προσέφεραν κατάλληλες μισθολογικές αυξήσεις και δεν συμφώνησαν σε αιτήματα για την προστασία θέσεων εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του για τη διαπραγμάτευση με την εργοδοτική ένωση United States Maritime Alliance (USMX), η ILA τόνισε ότι οι εργοδότες «θέλουν να απολαμβάνουν πλούσια κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποκομίζουν το 2024, ενώ προσφέρουν στους ILA Longshore Workers ένα απαράδεκτο πακέτο μισθών που εμείς απορρίπτουμε (...) Τα μέλη της ILA longshore αξίζουν να αποζημιωθούν για τη σημαντική δουλειά που κάνουν, διατηρώντας το αμερικανικό εμπόριο σε κίνηση και ανάπτυξη. Είναι επαίσχυντο το γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές τις ξένες ναυτιλιακές εταιρείες εμπλέκονται σε μια επιχείρηση "Make and Take": Θέλουν να πραγματοποιήσουν τα κέρδη τους δισεκατομμυρίων δολαρίων στα λιμάνια των Ηνωμένων Πολιτειών και πίσω από την πλάτη των Αμερικανών εργαζομένων στην ILA longshore και να πάρουν αυτά τα κέρδη έξω από αυτή τη χώρα και στις τσέπες ξένων ομίλων ετερογενών δραστηριοτήτων.

Στο μεταξύ, οι αφοσιωμένοι εργαζόμενοι στην ILA συνεχίζουν να ακρωτηριάζονται από τον πληθωρισμό λόγω των άδικων μισθολογικών πακέτων της USMX (...)

Επιπλέον, οι ναυλωτές εξοργίζουν τους πελάτες τους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο κόστος για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Τώρα χρεώνουν 30.000 δολάρια για ένα πλήρες κοντέινερ, μια τεράστια αύξηση από τα 6.000 δολάρια ανά κοντέινερ (όπως ήταν η τιμή) μόλις πριν από λίγες βδομάδες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, πήγαν από 6.000 σε 18.000, μετά 24.000 και τώρα 30.000 δολάρια...».

Πρόκειται για την πρώτη απεργία του ILA από το 1977.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε από τη μεριά του ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Χάρις παρακολουθούν πολύ στενά την απεργία στα λιμάνια της ανατολικής ακτής και του Κόλπου του Μεξικού».

Στο μεταξύ, στην τρίτη βδομάδα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μπήκαν και οι εργαζόμενοι στον κολοσσό της αεροναυπηγικής βιομηχανίας «Βoeing», παλεύοντας ενάντια στα ψίχουλα που η εργοδοσία θέλησε να εμφανίσει ως αυξήσεις στους μισθούς, επειδή τα στελέχη της αγωνιούν για την κατάταξή του στη λίστα των δισεκατομμυριούχων και όσων κοντράρονται για τον έλεγχο του κρίσιμου αυτού κλάδου...

ΚΙΝΑ
«Απειλή για την ειρήνη» η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Κατηγορίες σε βάρος των ΗΠΑ για «συνεννόηση και υποστήριξη» στις «αυτονομιστικές κινήσεις για "ανεξαρτησία της Ταϊβάν"» απηύθυνε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Λιν Ζιάν, αντιδρώντας έντονα στη νέα στρατιωτική βοήθεια που η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε για την Ταϊπέι.

Ο Ζιάν μίλησε μάλιστα για «συνεννόηση και υποστήριξη για τέτοιες κινήσεις από εξωτερικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ», που συνιστούν τη «μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν η ειρήνη και η σταθερότητα στα Στενά (σ.σ. της Ταϊβάν) και προκαλούν τη μεγαλύτερη αναστάτωση στο πραγματικό καθεστώς στα Στενά της Ταϊβάν», υποστηρίζοντας ότι «ο αυτονομισμός περί "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν" αποτελεί ένα αδιέξοδο και αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν την προσπάθεια "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν", εξοπλίζοντάς την, μόνο σε μπούμερανγκ μπορεί να εξελιχθεί».

Είχε προηγηθεί, την περασμένη Παρασκευή, ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σύμφωνα με την οποία ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας αξίας 567 εκατ. δολαρίων στην Ταϊβάν. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξουσιοδότησε τον ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, να κατευθύνει τη διάθεση στρατιωτικών ειδών και υπηρεσιών αξίας 567 εκατ. δολαρίων προς το υπουργείο Αμυνας στην Ταϊβάν, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο Ζιάν κάλεσε τις ΗΠΑ «να σεβαστούν ειλικρινά την αρχή της "μίας Κίνας" και τα τρία κοινά ανακοινωθέντα Κίνας - ΗΠΑ, και να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν με οποιαδήποτε μορφή», καταλήγοντας ότι «ανεξάρτητα από το πόσα όπλα παρέχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή της Ταϊβάν, ποτέ δεν θα αποδυναμώσουν τη σταθερή μας βούληση να εναντιωθούμε στην "ανεξαρτησία της Ταϊβάν" και να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας».

Εκτός συνόρων για πρώτη φορά δυνάμεις της Νότιας Κορέας

Στο μεταξύ, ενδεικτική των διεργασιών στις οποίες πρωτοστατούν ισχυρές δυνάμεις του Ειρηνικού είναι η ανακοίνωση της Νότιας Κορέας ότι για πρώτη φορά θα αναπτύξει άρματα μάχης και δυνάμεις του πυροβολικού της, για μια υπερπόντια άσκηση όπου θα συμμετάσχει συνδυασμένα με το Κατάρ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Γιονάπ», η Σεούλ θα στείλει 100 στρατιώτες, 4 άρματα μάχης «K2 Black Panther» και τέσσερις οβίδες «K9A1 Thunder» στις ασκήσεις, που ξεκινούν στις 14 Οκτώβρη. Αυτές θα διαρκέσουν δυο βδομάδες και θα γίνουν στο εκπαιδευτικό κέντρο «Al Qalayel» (Κατάρ).

Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν με πραγματικά πυρά και περιλαμβάνουν και εκπαίδευση σε συντήρηση εξοπλισμού, αναφέρει η έκθεση, ενώ στόχος τους είναι η εξάσκηση του στρατού στην ανάπτυξη σε άγνωστο περιβάλλον.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 200

Τα 209 έφταναν χτες τα θύματα που μόνο επίσημα είχαν καταγραφεί στο Νεπάλ, μετά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έπληξαν μεγάλο μέρος της ανατολικής και κεντρικής χώρας. Οι καταστροφές που σημειώθηκαν από το Σαββατοκύριακο, έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα και στην πρωτεύουσα, Κατμαντού, όπου ολόκληρες συνοικίες χτυπήθηκαν από χείμαρρους λάσπης και συντριμμιών, υπερχείλισε και ο ποταμός Μπαγκμάτι.

Οι αγνοούμενοι εξακολουθούσαν να είναι δεκάδες. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται από αέρος επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων για τη διάσωση αρρώστων.

Ο στρατός ανακοίνωσε πως προχώρησε στην εσπευσμένη απομάκρυνση 4.000 και πλέον ανθρώπων, πολλών με ελικόπτερα, μηχανοκίνητα πλεούμενα και κανό.

Πολλοί δρόμοι που συνδέουν την Κατμαντού με την υπόλοιπη χώρα παρέμεναν και χτες κλειστοί, καλυμμένοι από τόνους λάσπης.

Σταθμός στο αεροδρόμιο της Κατμαντού κατέγραψε 240 χιλιοστά κατακρήμνισης, το υψηλότερο επίπεδο από το 2002, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από τον Ιούνη ως τον Σεπτέμβρη την περιοχή πλήττουν μουσώνες, ωστόσο ο πληθυσμός μένει αθωράκιστος ουσιαστικά - οι ελλείψεις σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κ.τ.λ. είναι απερίγραπτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ