ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2024
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!»: 5 οι νεκροί εργάτες μέσα σε 6 μέρες

-- Συνδικάτα σε όλη τη χώρα: Ανεβάζουν ρυθμούς για τις κλαδικές απεργίες με κορύφωση την πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη.

-- Ξεσηκώνονται οι υγειονομικοί μπροστά στην πανυγειονομική απεργία, στα σκουπίδια οι απειλές και η τρομοκρατία από κυβέρνηση και διοικήσεις

-- Το ΠΑΜΕ για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό: Απεργιακός ξεσηκωμός για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων!

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ
Μέσα σε έξι μέρες έξι νεκροί σε ισάριθμα εγκλήματα σε χώρους δουλειάς

Κέρκυρα: Από τον 5ο όροφο τσακίστηκε χθες ο εργάτης
Κέρκυρα: Από τον 5ο όροφο τσακίστηκε χθες ο εργάτης
Τέλος δεν έχει ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώνει η εργατική τάξη στους χώρους δουλειάς, που έχουν μετατραπεί σε αρένες θανάτου, σε μία ακόμα βάρβαρη όψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που γνωρίζουν ρεκόρ πάνω στα ρεκόρ τους.

Χθες, δύο ακόμα εργατικά δυστυχήματα ήρθαν να προστεθούν στη μακριά λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων.

Το ένα σημειώθηκε σε ξενοδοχείο στις Μπενίτσες Κέρκυρας, όπου γίνονται εργασίες ανακαίνισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις εργάτες που δούλευαν σε υπεργολαβία εκτελούσαν εργασίες σε αναβατόριο στον 5ο όροφο του ξενοδοχείου, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες ανατράπηκε το καλάθι, με αποτέλεσμα ο ένας εκ των τριών να βρεθεί στο κενό. Από την πτώση ο 31χρονος εργάτης τραυματίστηκε θανάσιμα.

Το δεύτερο σημειώθηκε στο Ρέθυμνο, όταν μετανάστης εργάτης ινδικής καταγωγής έπεσε από σκαλωσιά σε μάνδρα οικοδομικών υλικών στην περιοχή Πρίνος και σκοτώθηκε.

Τέσσερις νεκροί στην Κέρκυρα από τον περασμένο Ιούνη!

Υπενθυμίζεται ότι είναι το τέταρτο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στην Κέρκυρα από τις αρχές του καλοκαιριού, με την Επιθεώρηση Εργασίας του νησιού να μη διαθέτει αρμόδιο Τμήμα Υγείας και Ασφάλειας, λόγω υποστελέχωσης. Οπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, οι αρμόδιες κρατικές αρχές ελέγχουν τους τόπους των εργοδοτικών εγκλημάτων μετά από μέρες, αφού το αρμόδιο Τμήμα εδρεύει στα Ιωάννινα.

Στον χώρο του εργατικού δυστυχήματος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, αποτελούμενη από τον Σταμάτη Πελάη και την Μυρσίνη Χαραλάμπους.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας υπογραμμίζει ότι «η απουσία των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, η εντατικοποίηση και η πίεση "να βγει η δουλειά" γρήγορα και σε μεγάλο όγκο, οδηγούν συχνά - πυκνά σε εργατικά "ατυχήματα", άλλοτε με τραυματισμούς και άλλοτε θανατηφόρα». Και καλεί την εργατική τάξη του νησιού, εκτός από τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αύξηση του εισοδήματός της, να παλέψει για την προστασία της ζωής στους χώρους δουλειάς και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Εξι εγκλήματα μέσα σε έξι μέρες!

Τα νέα τραγικά περιστατικά προστίθενται σε όσα συνέβησαν μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα, αφού από την περασμένη Παρασκευή έχουν χαθεί στο μεροκάματο άλλοι τέσσερις εργάτες.

Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής 4 Οκτώβρη διανομέας έπεσε νεκρός στο Μενίδι μετά από θανατηφόρα σύγκρουση του δικύκλου του με διερχόμενο φορτηγό. Ενα ακόμα θύμα ανάμεσα στους αμέτρητους ντελιβεράδες που παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα, κυνηγώντας τις παραγγελίες. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι με την ακρίβεια και τον τρόπο που οι πλατφόρμες αμείβουν τους διανομείς, για να έχουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο αναγκάζονται να είναι στο τιμόνι 12 και 13 ώρες τη μέρα, μέσα σε κακοκαιρίες και καύσωνες, σε μια διαρκή αναμέτρηση με τον θάνατο. Γι' αυτό άλλωστε και οι διανομείς στις πλατφόρμες κατεβαίνουν αύριο Παρασκευή σε απεργία, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις αλλά και μέτρα προστασίας.

Μία μέρα μετά, το περασμένο Σάββατο, 54χρονος φύλακας σε εργοτάξιο παραγωγής ασφαλτομίγματος στη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια της πλημμύρας που έπληξε την περιοχή. Ο εργαζόμενος βρέθηκε μάλιστα νεκρός σε απόσταση 6 χλμ. μακριά από την επιχείρηση, αφού είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά τα ξημερώματα, την ώρα που έκανε τη βάρδιά του, με το Εργατικό Κέντρο να καταγγέλλει ότι το εργοτάξιο βρίσκεται σε ακατάλληλο σημείο, μέσα σε ρέμα, και ότι δεν πληρούνται τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Την ίδια μέρα σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία 36χρονος εργαζόμενος σε τυροκομείο στην Αχαΐα, αφότου κεραυνοβολήθηκε από επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια, σε ένα ακόμα περιστατικό που φέρνει στην επιφάνεια τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και τους κάθε λογής κινδύνους που απειλούν το προσωπικό.

Και τη Δευτέρα, σε ένα φριχτό δυστύχημα σε εκκοκκιστήριο στη Λάρισα 25χρονη εργάτρια βρήκε τραγικό θάνατο όταν εγκλωβίστηκε σε πρέσα βαμβακιού, η οποία φαίνεται ότι δεν είχε μηχανισμό ασφαλείας. «Με ευθύνη της εργοδοσίας έπρεπε να υπάρχει μηχανισμός διακοπής λειτουργίας σε όλα τα μηχανήματα της εγκατάστασης. Το γεγονός ότι η πρέσα μπορούσε να λειτουργήσει με ανοιχτή θυρίδα έθετε καθημερινά τη ζωή των εργαζομένων σε κίνδυνο, με τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο της 25χρονης», τόνισε χαρακτηριστικά το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα.

Πόσο «κοστίζει» η ζωή του εργάτη;

Εντατικοποίηση, ατέλειωτες ώρες δουλειάς, γενίκευση της εργολαβοποίησης, διαρκής πίεση από την εργοδοσία για αύξηση της παραγωγικότητας. Μέτρα υγείας και ασφάλειας που θεωρούνται «κόστος», ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό στην Επιθεώρηση Εργασίας που λειτουργούν ως «πράσινο φως» για την εργοδοτική ασυδοσία.

Τα παραπάνω είναι μερικά από όσα έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε «αρένες θανάτου», με τους εργαζόμενους να ξεκινούν από το σπίτι για το μεροκάματο και να μην ξέρουν αν θα επιστρέψουν όρθιοι και αρτιμελείς.

Είναι όλα αυτά που την ίδια στιγμή αποτελούν εργαλεία θωράκισης της κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, επιβεβαιώνοντας στην πράξη το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Τα στοιχεία σοκάρουν: Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας (Εκθεση Απολογισμού), το 2023 αναγγέλθηκαν σχεδόν 15.000 εργατικά «ατυχήματα» (για την ακρίβεια 14.920), σημειώνοντας νέο ρεκόρ, από το 2000, το πρώτο έτος που έγινε ολοκληρωμένη καταγραφή.

Από το σύνολο των εργατικών «ατυχημάτων» το 2023, τα 108 ήταν θανατηφόρα. Μιλάμε δηλαδή για έναν νεκρό εργάτη ανά τρεις εργάσιμες μέρες περίπου, χωρίς σ' αυτά τα στοιχεία να περιλαμβάνονται τα εργατικά «ατυχήματα» στα ορυχεία και στον κλάδο των ναυτεργατών.

Σύμφωνα δε με τη Eurostat, στη χώρα μας καταγράφεται μόλις το 30% - 40% των εργατικών «ατυχημάτων». Συνεπώς για κάθε εργατικό «ατύχημα» που καταγράφεται, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δύο που παραμένουν στα «αζήτητα», ενώ την ίδια στιγμή δεν καταγράφονται καν οι επαγγελματικές ασθένειες και όσα περιστατικά σχετίζονται με αυτές.

Αποδεκατισμένες οι ελεγκτικές υπηρεσίες

Συστηματική είναι και η απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας, με την υπονόμευση του έργου των εργαζομένων σε αυτήν να αποτελεί κοινό στοιχείο της πολιτικής της ΕΕ και όλων των αστικών κομμάτων που κυβερνούν ή έχουν κυβερνήσει.

Η απαξίωση εκφράζεται με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και αναγκαίες υλικοτεχνικές υποδομές.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μετατρέψει το πρώην Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε «Ανεξάρτητη Αρχή», σε μια προσπάθεια να μην λογοδοτεί πουθενά για πράξεις ή παραλείψεις, να μένει στο απυρόβλητο η πολιτική που εφαρμόζει.

Χαρακτηριστικό της κατεύθυνσης που δίνει η κυβέρνηση για τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς, είναι ότι για πρώτη φορά σε Εκθεση Πεπραγμένων (2023) αναφέρεται ότι δεν διερευνήθηκαν ως προς τα αίτιά τους περίπου το 48% των εργατικών «ατυχημάτων», γιατί έχουν «παθολογική ή τροχαία αιτιολογία»! Με αυτήν τη «λογική», τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» που οφείλονται σε παθολογικά αίτια δεν είναι εργατικά και δεν διερευνώνται!

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό της Επιθεώρησης: Το 2000 υπηρετούσαν περίπου 440 επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας, ενώ σήμερα μετά βίας φτάνουν τους 243, με μέσο όρο ηλικίας μάλιστα τα 55 περίπου έτη.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», το 2023 υπήρχαν, μαζί με τα παραρτήματά τους, τουλάχιστον 348.582 επιχειρήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ήταν τουλάχιστον 2.419.220. Αυτό σημαίνει ότι στον καθέναν από τους 243 επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας αναλογούν να ελέγξει 1.434 επιχειρήσεις και 9.995 εργαζόμενους!

Οι διεκδικήσεις των συνδικάτων κόντρα στα εργοδοτικά εγκλήματα

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβρη, το ΠΑΜΕ, παρουσιάζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης στη ΔΕΘ, ειδικά για το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, έθεσε τα εξής:

  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, με ευθύνη της εργοδοσίας και ουσιαστικό, ολοκληρωμένο έλεγχο από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (ΣΕΠΕ).
  • Η Επιθεώρηση Εργασίας να λειτουργεί αναβαθμισμένη ως κρατική υπηρεσία και όχι με τον μανδύα της δήθεν Ανεξάρτητης Αρχής, με την εκάστοτε κυβέρνηση να είναι υπόλογη στους εργαζόμενους για τις πράξεις και τις παραλείψεις της.
  • Αποφασιστική ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, με προσλήψεις επιθεωρητών (εργασιακών σχέσεων, Υγείας) για κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Ενίσχυση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής των μηχανισμών ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, για ουσιαστικό έλεγχο σε όλη την έκταση των παραγόντων που δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) με ένταξη κλάδων και ειδικοτήτων (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες. Αμεση επανένταξη στα Βαρέα όσων κλάδων εξαιρέθηκαν το 2012.
  • Πλήρης κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και επιβάρυνση του κεφαλαίου.
  • Πλήρης καταγραφή και διερεύνηση εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, συστηματική διενέργεια προληπτικών ελέγχων.
  • Πλήρης, δωρεάν κάλυψη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας. Πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα ο εργαζόμενος λείπει από την εργασία του λόγω ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας.
  • Δημιουργία κρατικού Σώματος Τεχνικών Ασφάλειας και Γιατρών Εργασίας καθώς και υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ), ενταγμένων αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της ΥΑΕ.
  • Σταθερή λειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνδικάτων, με δυνατότητα ελέγχου σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ