ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2024
Σελ. /24
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ
Στον αγώνα οι εργαζόμενοι παρά τις αθλιότητες της κυβέρνησης και την ποινικοποίηση

«Παράνομη και καταχρηστική» κρίθηκε η απεργία του Σωματείου | «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», κανονικά η απεργία με απόφαση της Ομοσπονδίας

Από τις 7 το πρωί θα είναι συγκεντρωμένοι, σήμερα, στην πύλη του ΨΝΑ Δαφνί, οι απεργοί εργαζόμενοι του νοσοκομείου, έχοντας στο πλευρό τους σωματεία και φορείς και δίνοντας τη μάχη ενάντια στον νόμο για τη διάλυση και εμπορευματοποίηση της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης.

Ενας αγώνας που χτες επιχειρήθηκε να ποινικοποιηθεί, αφού η κυβέρνηση με αίτημα να κηρυχθεί παράνομη η απεργία έσυρε στα δικαστήρια το Σωματείο του νοσοκομείου που είχε πάρει τη σχετική απόφαση. «Αίτημα» που (τι έκπληξη;) το δικαστήριο έσπευσε να ικανοποιήσει, κηρύσσοντας την απεργία «παράνομη και καταχρηστική» και απειλώντας με πρόστιμα και άλλες ποινές το Σωματείο και τους εργαζόμενους.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!», είναι η μαχητική και περήφανη απάντηση που δίνουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, καλώντας σήμερα σε απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη από τις 7 π.μ., αφού απεργία για το ΨΝΑ προκήρυξε χτες η ΠΟΕΔΗΝ. Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους φορείς «που συναντηθήκαμε στους αγώνες ενάντια στον νόμο - ταφόπλακα της δημόσιας Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία, στις 7 το πρωί, στην πύλη του νοσοκομείου. Καλούμε τους ασθενείς μας, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους να σταθούν στο πλευρό μας, δίνοντας για ακόμα μια φορά ενωμένοι αυτήν τη μάχη».

Υπενθυμίζεται ότι στο επίκεντρο της σημερινής κινητοποίησης διαμαρτυρίας είναι το κλείσιμο των δύο από τα τρία εναπομείναντα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, η κατάργηση των «στεγνών» εγκεκριμένων προγραμμάτων απεξάρτησης και η παράδοση των πολύτιμων υπηρεσιών σε ιδιώτες, ΜΚΟ κ.ά., όσα δηλαδή προβλέπονται στον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Την ...παραγγελιά για την ποινικοποίηση της απεργιακής μάχης είχε δώσει άλλωστε νωρίς χτες, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, ο οποίος επιτέθηκε στον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων, επιστρατεύοντας τις παρόλες περί «σωματείου που "πρόσκειται" στο ΚΚΕ». Με νταηλίκι μάλιστα ο Αδ. Γεωργιάδης προειδοποίησε τους εργαζόμενους να μη διανοηθούν να οργανώσουν κινητοποίηση στην είσοδο του νοσοκομείου.

«Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να ακούσουν το ΚΚΕ. Αποφασίζουν μόνοι τους. Και είναι προσβολή απέναντι στους εργαζόμενους να το λέτε αυτό. Οι απειλές και η τρομοκρατία δεν περνάνε», ήταν η πληρωμένη απάντηση που έδωσε στον υπουργό ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, σχολιάζοντας τις απαράδεκτες τοποθετήσεις του.

Οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ Δαφνί και με τη σημερινή απεργία απαιτούν:

  • ΟΧΙ στη διάλυση και στο κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης. ΟΧΙ στην κατάργηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, να συνεχίσει η λειτουργία του ως νοσοκομείου στο ΕΣΥ. Κάτω τα χέρια από το «18 ΑΝΩ»!
  • Ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων ως κύριας μορφής θεραπείας. Να συνεχίσει και να ενισχυθεί η λειτουργία των προγραμμάτων απεξάρτησης από τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο, καθώς και των προγραμμάτων για τις διατροφικές διαταραχές.
  • Τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας να ενισχυθούν και να αποτελέσουν τον πυρήνα διασύνδεσης στην πρωτογενή πρόληψη και προαγωγή της Ψυχικής Υγείας, στην ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκατάσταση στην κοινότητα.
  • ΟΧΙ στις απολύσεις και στην εργασιακή ομηρία των χιλιάδων συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Αμεση μονιμοποίησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, με βάση τις ανάγκες. Πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και επιστημονικά δικαιώματα για όλους.
  • Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της Υγείας. Εξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Να μην τολμήσουν να φέρουν τα «μπλοκάκια» παροχής υπηρεσιών.
  • Διασφάλιση όλων των εργασιακών σχέσεων. Να μην πειράξουν ούτε έναν εργαζόμενο. Να περάσει άμεσα η τροπολογία που θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους ΙΔΑΧ/ΙΔΟΧ των προγραμμάτων απεξάρτησης στα νοσοκομεία.
  • Ενίσχυση εδώ και τώρα των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.
  • Να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων (άδειες, ρεπό, συμβάσεις εργασίας).
ΣΕ ΝΤΕΛΙΡΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ρωτήθηκε για τις ψυχιατρικές μονάδες και απάντησε για τα ... «Δεκεμβριανά»!

Προκλητικός κατά πάντων και ως συνήθως ...εκτός θέματος, αποφεύγοντας να απαντήσει, εμφανίστηκε και χτες ο υπουργός Υγείας, στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος για τους εργαζόμενους στις ψυχιατρικές μονάδες.

Κατά την πάγια τακτική του και σε μια προσπάθεια να «κουκουλώσει» τα οξυμένα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας, εμβαθύνοντας όλο και περισσότερο την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα, ο Αδ. Γεωργιάδης επιδόθηκε για άλλη μια φορά σε ένα ντελίριο αντικομμουνισμού.

Ενώ η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης έθετε την ανάγκη να συνεχίσουν να λειτουργούν οι υπηρεσίες και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας σε δομές που αναμένεται να ενταχθούν στον ΕΟΠΑΕ, ο Αδ. Γεωργιάδης άρχισε να μιλά για τα «Δεκεμβριανά» και τη Συμφωνία της Βάρκιζας (!), για τον Εμφύλιο και τη «φιλελεύθερη δημοκρατία» και άλλα παρόμοια.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, άρχισε να εκτοξεύει απειλές και τελεσίγραφα κατά των εργαζομένων στην Υγεία και των απεργιακών κινητοποιήσεών τους.

Πληρωμένη απάντηση στον αντικομμουνιστικό και αντεργατικό παροξυσμό του υπουργού έδωσε ο Γιώργος Λαμπρούλης, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν χρειάζεται μαθήματα, έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του στον λαό. «Το ΚΚΕ έχει ζωή 100 χρόνων, με φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια από το αστικό κράτος και την πιο βάναυση εφαρμογή των αστικών θεσμών, τη χούντα», επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ιστορικά έχει αποδειχθεί ο ρόλος των αστικών κυβερνήσεων αλλά και των συμμάχων τους, όχι μόνο τότε, αλλά και σήμερα που έχουν καταστήσει τη χώρα θύτη και θύμα, με τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Αναπτύσσοντας την Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε τη λήψη μέτρων για τη συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στις δομές απεξάρτησης που υπάγονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και αναμένεται να ενταχθούν στον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ). Κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου σε θεραπευτικές μονάδες, τμήματα και προγράμματα («18 ΑΝΩ», «Ιανός», «Μέθεξις», «Αργώ», «Διάπλους»), με βάση τον νόμο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση δεν έχουν καμία άλλη επιλογή, πέραν του να μεταβούν έπειτα από αίτησή τους στον ΕΟΠΑΕ, την οποία εάν δεν υποβάλουν, χάνουν τις θέσεις εργασίας τους και μένουν άνεργοι.

Το ΚΚΕ και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει με κάθε πρόσφορο τρόπο το δικαίωμα αυτοδίκαιης μεταφοράς των εργαζομένων ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ που δεν υποβάλουν αίτηση ένταξης στον ΕΟΠΑΕ, στην οικεία ΔΥΠΕ με την ίδια σχέση εργασίας, ίδια κατηγορία, κλάδο/ειδικότητα και να καθίστανται αυτοδικαίως προσωπικό αυτών, εξήγησε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΓΙΑΣ
Μετά από πολύμηνους αγώνες απέσπασαν δέσμευση για αποζημιώσεις για τα μήλα

Δεν καλύπτεται το μέγεθος των ζημιών, ενώ αποκλείστηκαν και τα κάστανα

Ο αποφασιστικός και πολύμηνος αγώνας των παραγωγών της Αγιάς από τον περασμένο χειμώνα ανάγκασε την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δεσμευτούν ότι θα διατεθεί ένα ποσό 4 εκατ. ευρώ στην Αγιά για να αποζημιωθούν οι ζημιές στην παραγωγή μήλων από τον «Daniel». Αυτό τονίζουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, καλώντας τους παραγωγούς «να κλείσουν τα αυτιά τους στους καλοθελητές και να συνειδητοποιήσουν τι πετύχαμε με τη δύναμη του αγώνα μας και την οργάνωσή μας. Δείχνουμε τον δρόμο, πως έχει αποτελέσματα ο αγώνας μας. Με τη λειτουργία των Αγροτικών Συλλόγων, το δυνάμωμα της Ομοσπονδίας και τον συντονισμό από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, μπορούμε να τα καταφέρουμε!».

Και προσθέτουν ότι «η ενότητα των Αγιωτών παραγωγών, η αποφασιστικότητα, πάνω απ' όλα η μεγάλη, μαζική συμμετοχή στις πολύμορφες κινητοποιήσεις, ήταν οι παράγοντες αλλαγής της άδικης και παράλογης αρχικής απόφασης του υπουργείου και του ΕΛΓΑ να εξαιρέσουν την Αγιά από τις αποζημιώσεις του "Daniel"».

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Γενάρη, πέρα από τη συμμετοχή της Αγιάς με τρακτέρ στο μπλόκο Πλατυκάμπου, πραγματοποιήθηκαν και έξι μεγάλα συλλαλητήρια με συμμετοχή εκατοντάδων τρακτέρ και αγροτών, τα δύο απ' αυτά κατακαλόκαιρο, 20 Ιουλίου και 31 Αυγούστου. Επίσης έγιναν τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε φιέστες της κυβέρνησης στη Λάρισα, ενώ τρακτέρ βγήκαν ακόμα και τη μέρα των ευρωεκλογών σε εκλογικά τμήματα, για την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση.

«Αυτοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε στροφή 180 μοιρών την κυβέρνηση στο θέμα της Αγιάς και πετύχαμε την εν μέρει αποζημίωση των παραγωγών», σημειώνουν οι φορείς.

Εξηγούν ότι λένε «εν μέρει» διότι «το ποσό της αποζημίωσης δεν προσεγγίζει τα χρήματα που δόθηκαν για αποζημίωση από τον "Daniel" - και πολύ σωστά δόθηκαν - στους συναδέλφους μας στο Πήλιο, και συνεχίζουμε να διεκδικούμε το ίδιο ποσό αποζημίωσης για τον ίδιο ακριβώς λόγο ζημιάς που υπέστησαν οι δύο περιοχές».

Ταυτόχρονα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς καταγγέλλουν τον αποκλεισμό της αποζημίωσης του Καστάνου στην περιοχή της Αγιάς για τις απώλειες στην παραγωγή από τον «Daniel».

«Ο αποκλεισμός τους εντάσσεται στη λογική "διαίρει και βασίλευε", που εφαρμόζει και σε άλλες περιπτώσεις το υπουργείο και στόχο έχει να διαχωρίσει τους αγρότες, να σπείρει διχόνοια και να τραυματίσει την ενότητά μας. Διεκδικούμε και απαιτούμε να αποζημιωθούν οι καστανοπαραγωγοί του δήμου Αγιάς για τον "Daniel", όπως ορθώς έγινε και με τους αντίστοιχους συναδέλφους στο Πήλιο», τονίζουν.

Πανυγειονομικός ξεσηκωμός στις 17 Οκτώβρη

Εντατικά προετοιμάζεται η πανυγειονομική απεργία της Πέμπτης 17 Οκτώβρη, με τις κατά τόπους ενώσεις και τα σωματεία στα νοσοκομεία να οργανώνουν τη μαζική συμμετοχή. Στο στόχαστρο θέτουν οι υγειονομικοί την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και παλεύουν για αυξήσεις στους μισθούς, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για ανθρώπινα ωράρια, για δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό.

Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται μέχρι στιγμής:

-- Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

-- Στην Πάτρα, σε συγκέντρωση στην πύλη του ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», στις 10.30 π.μ. καλεί η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας. Γενική Συνέλευση έχει οριστεί για το ΠΓΝ Πάτρας, στο αμφιθέατρο, την Τρίτη 15 Οκτώβρη στις 12.30 μ.μ.

-- Στην Αιτωλοακαρνανία, η Ενωση Ιατρών καλεί σε συγκεντρώσεις, στις 11.30 π.μ. στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ