ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Τεράστιο κύμα καταδίκης των τιμωριών και της τρομοκρατίας ενάντια σε νέους στρατευμένους

Ενα τεράστιο κύμα καταδίκης από σωματεία και μαζικούς φορείς εκδηλώνεται αυτές τις μέρες ενάντια στην προσπάθεια τρομοκράτησης των νέων στρατευμένων, που αντιμετωπίζουν πειθαρχικές διαδικασίες λόγω της συμμετοχής τους σε κινητοποιήσεις ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια, στη στήριξη του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ που σφαγιάζει τον Παλαιστινιακό λαό, στην επίθεση στον λαό του Λιβάνου.

Ηδη με πολιτική μεθόδευση της κυβέρνησης τιμωρήθηκαν με φυλακή τρεις στρατευμένοι που εξέφρασαν, όπως έχουν αναφαίρετο δικαίωμα, την άποψή τους ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στους πολέμους. Οι δύο από το βήμα των συγκεντρώσεων όπου συμμετείχαν, ενώ ο τρίτος από την Ξάνθη τιμωρήθηκε επειδή έστειλε σχετική επιστολή!

Πρόκειται για εκδικητικές τιμωρίες με παντελώς ανυπόστατα προσχήματα, που έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα: Σηκώνουν κύμα καταγγελιών από σωματεία, φορείς, συλλόγους, απόστρατους που ξεκαθαρίζουν ότι τα δικαιώματα των στρατευμένων δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων και ότι όσα μέτρα κι αν πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και με την εξόφθαλμη ανοχή των υπόλοιπων κομμάτων του ΝΑΤΟικού τόξου, δεν πρόκειται να φιμώσει τους φαντάρους, τους αξιωματικούς, τον ελληνικό λαό που παλεύουν ενάντια στον πόλεμο, καταδικάζουν το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ.

Γιγαντοπανό στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Γιγαντοπανό στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Υπενθυμίζουμε ότι σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, κατέθεσε Ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Αμυνας με θέμα: «Να ανακληθούν οι ποινές και να σταματήσουν να τιμωρούνται οι στρατευμένοι νέοι», όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Είναι στοιχειώδες και αναφαίρετο δικαίωμα των στρατιωτών η πολιτική τους έκφραση και η συμμετοχή τους στις λαϊκές και φιλειρηνικές εκδηλώσεις». Τονίζεται επίσης ότι «είναι αβάσιμες και ανυπόστατες η ποινή και οι κατηγορίες σε βάρος των φαντάρων, έχουν χαρακτήρα εκφοβισμού και στόχο να τους φιμώσουν» και ερωτάται ο υπουργός «τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να ανακληθούν οι ποινές και να σταματήσουν να τιμωρούνται οι στρατευμένοι νέοι, που συμμετέχουν μαζί με τον λαό στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη συμμετοχή της χώρας σε αυτόν».

«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά»

Υπενθυμίζεται ότι ανακοινώσεις έχουν ήδη εκδώσει το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ, η ΟΒΣΑ και η ΟΓΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Ακόμη, στις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν καταδικάσει τις ποινές σε βάρος των φαντάρων προστίθενται οι ακόλουθες: Τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λέσβου, Ιωαννίνων, Αρτας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Αγρινίου, Λαμίας, Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων - Εργαζομένων στην κατασκευή του Αττικό Μετρό, Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Λήμνου, Σωματείο Οικοδόμων Λήμνου, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λήμνου, Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου Λήμνου. Επίσης δεκάδες σωματεία από την Κεντρική Μακεδονία (αναλυτικά στο φύλλο της Τρίτης).

Τις πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος των στρατευμένων που συμμετείχαν σε φιλειρηνικές κινητοποιήσεις καταδικάζουν πλήθος Συλλόγων της ΟΓΕ.

«Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, για να γυρίσουν πίσω όλοι οι στρατιώτες που βρίσκονται εκτός συνόρων. Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έχουν δικαιώματα πολιτικά!», δηλώνουν μεταξύ άλλων σε αποφάσεις καταδίκης και δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, ανάμεσά τους και εκείνοι μέλη των οποίων είναι οι στρατευμένοι νέοι που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

ΜΗΤΕΡΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΥ
Περήφανοι για σένα παιδί μου! Τίμησες τη στολή σου με τον καλύτερο τρόπο!

«Κύριοι της κυβέρνησης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και λοιπά ΝΑΤΟικά μπουμπούκια, ποιος σας έδωσε το δικαίωμα ή μάλλον τη δικαιοδοσία να παίρνετε αποφάσεις που αφορούν στη ζωή και τον θάνατο των φαντάρων, των παιδιών μας, των παιδιών του λαού;

Γιατί τόσο μίσος και μένος γι' αυτούς που ορκίστηκαν να υπηρετήσουν την πατρίδα μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους;

Γι' αυτό ορκίστηκαν! Για την πατρίδα! Οχι για άδικους, σκληρούς και απάνθρωπους πολέμους εκτός συνόρων! Οχι για να σκοτώνουν αμάχους, γυναίκες και παιδιά που υπερασπίζονται τη δικιά τους πατρίδα με όποιον τρόπο διάλεξαν, με όποιον τρόπο μπορούν. Ορκίστηκαν να υπηρετήσουν την πατρίδα!

Δεν ορκίστηκαν να υπηρετήσουν το ΝΑΤΟ.

Δεν ορκίστηκαν να υπηρετήσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεν ορκίστηκαν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των εφοπλιστών στελεχώνοντας φρεγάτες.

Δεν ορκίστηκαν να υπηρετήσουν ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Φαντάροι μας, παιδιά μας, μη φοβάστε να μιλήσετε!

Μη φοβάστε να συγκρουστείτε με το άδικο!

Μη φοβάστε να σταθείτε πλάι σε αυτούς που τολμούν!

Τολμήστε να πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας!

Είστε πάνω από όλα πολίτες αυτού του τόπου!

Μη δεχτείτε πολιτικές και στρατηγικές που κάνουν στόχο την πατρίδα μας.

Απαιτήστε να γυρίσουν πίσω όσοι Ελληνες στρατιωτικοί στάλθηκαν εκτός συνόρων!

Εμείς οι μητέρες των φαντάρων οφείλουμε να σταθούμε πλάι στα παιδιά μας όταν αποφασίσουν να αντισταθούν.

Γιατί ξέρουμε ότι φαντάρος σημαίνει πρώτη γραμμή. Είναι οι πρώτοι νεκροί του πολέμου.

Και είναι βέβαια μεγάλη τιμή να χάνει κανείς τη ζωή του πολεμώντας για το δίκιο του λαού του.

Είναι όμως ντροπή να σκοτώνεται κανείς όταν τον στέλνουν να υπηρετήσει ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, που είναι ξένα από τις πραγματικές ανάγκες και αγωνίες αυτού του λαού.

Ποιος φαντάρος είναι αυτός που δεν ανησύχησε βλέποντας τις λάμψεις των πυραύλων του πολέμου που φαίνονταν μέχρι την Κύπρο;

Ποιος φαντάρος δεν ξέρει πως η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις και στηρίζει το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ;

Ποιος φαντάρος δεν ξέρει ότι η στήριξη στην Ουκρανία είναι στήριξη της μιας πλευράς του ιμπεριαλιστικού πολέμου γιατί αυτό "συμφέρει" το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση;

Ποιος φαντάρος είναι αυτός που δεν συνειδητοποιεί ότι θα σταλεί σαν σφαχτάρι σε μάχες μακριά από τα συμφέροντα της πατρίδας του; Ολοι οι φαντάροι τα ξέρουν! Ακόμα και αυτοί που δεν το λένε! Ακόμα κι αυτοί που έχουν κρύψει τους φόβους και τις αγωνίες τους στα βάθη του μυαλού τους.

Αξιωματικοί του στρατού! Θυμηθείτε:

Τους ηρωικούς συναδέλφους σας στο αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής" που αρνήθηκαν να επιτεθούν στον σερβικό λαό.

Θυμηθείτε τους ηρωικούς συναδέλφους σας που στην πλούσια Ιστορία του λαού μας αντιστάθηκαν σε αποφάσεις άδικες!

Στάθηκαν στο πλευρό του λαού από τα σπλάχνα του οποίου βγήκαν!

Φαντάροι μας, σταθείτε με το κεφάλι ψηλά!

Μητέρες, σταθείτε στο πλευρό των παιδιών σας.

Πρέπει η άρχουσα τάξη να νιώσει στο πετσί της πως ο λαός έχει καταλάβει ότι θα χρησιμοποιούνται τα παιδιά μας για να προωθηθούν συμφέροντα ξένα προς εμάς.

Βέβαια το ξέρουν, γι' αυτό και οι διώξεις, η τρομοκράτηση, το παραλήρημα των παπαγάλων τους που ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των φαντάρων που διατράνωσαν τη γνώμη τους σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ. Ολα αυτά έχουν τελικά αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό φαίνεται από το κύμα αλληλεγγύης που ξεσηκώνεται. Σωματεία, φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι, ο ένας μετά τον άλλον παίρνουν αποφάσεις στήριξης και αλληλεγγύης στους φαντάρους μας!

Ας σκεφτούν καλά πριν πάρουν κι άλλες τιμωρητικές αποφάσεις.

Τα "άλματα" γίνονται με αντίσταση και ανυπακοή. Οι νόμοι που δεν είναι με το συμφέρον του λαού καταργούνται στην πράξη με αγώνες. Αυτό μας δείχνει η ιστορία της ανθρωπότητας.

Είμαι η Ελένη Λεμονή! Είμαι η μητέρα του φαντάρου Γιώργου Συργουνιώτη που μίλησε στη συγκέντρωση του ΚΚΕ φορώντας περήφανος τη στολή του με το εθνόσημο! Ο πατέρας σου και εγώ είμαστε περήφανοι για σένα παιδί μου!

Τίμησες τη στολή σου με τον καλύτερο τρόπο!

Στεκόμαστε πλάι σου».

Κάτω τα χέρια απ' τους φαντάρους μας!

Στις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του περασμένου Σαββάτου για το συνεχιζόμενο έγκλημα του Ισραήλ και των συμμάχων του, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, συμμετείχε όλος ο λαός μας. Μεταξύ αυτών και ικανός αριθμός στρατευμένων. Ξεκαθαρίζεται ότι οι στρατευμένοι έχουν αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, πορείες, εκδηλώσεις ενάντια στην αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, στην αποστολή φρεγατών στην Ερυθρά Θάλασσα, ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα και στον Λίβανο. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να διαδηλώνουν για την ίδια τη ζωή τους!

Με την παρουσία τους σε κάθε αντιπολεμική κίνηση επιβεβαιώνουν ότι:

1. Ορκίστηκαν να φυλάνε την πατρίδα τους, σύμφωνα με το αστικό Σύνταγμα.

2. Δικαιούνται να ζητούν την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και που ξέρουν πως όταν χρειαστεί θα είναι εκεί.

Είμαστε περήφανοι για τη στάση των φαντάρων μας! Περήφανοι, γιατί ξέρουν καλά ποια είναι η αποστολή τους! Και όπως η Ιστορία μάς έχει διδάξει, είναι αυτοί που αγόγγυστα θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή όποτε χρειαστεί!

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας δεν έχουν ΚΑΜΙΑ δουλειά σε ιμπεριαλιστικές αποστολές θανάτου!

Οι στρατευμένοι δεν στερούνται κανένα πολιτικό τους δικαίωμα όταν στρατεύονται για να υπηρετήσουν την πατρίδα τους. Περηφάνια και μόνο για τους φαντάρους μας!

Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και φαντάροι είμαστε σάρκα από τη σάρκα του λαού μας και ο όρκος μας είναι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας και τον λαό μας, όποτε κι αν χρειαστεί! Οχι να γινόμαστε ασπίδα για την προστασία του μεγάλου κεφαλαίου, που τελικά δεν έχει πατρίδα!

Κάτω, λοιπόν, τα χέρια από τους φαντάρους μας! Τυχόν τιμωρία είναι απαράδεκτη και να ανακληθεί! Να σταματήσει κάθε πειθαρχική δίωξη.

Γιάννης Αγγέλου, Σχης (ΜΧ) ε.α.

Υπηρετούμε για να υπερασπιστούμε τα σύνορα, όχι τους πολεμικούς σχεδιασμούς

Δεκάδες είναι στο μεταξύ οι ανακοινώσεις και οι καταγγελίες από Ενώσεις Αποστράτων, απόστρατους αλλά και στρατευμένους, που καταδικάζουν τις τιμωρίες στους συναδέλφους τους και απαιτούν να παρθούν αυτές πίσω.

«Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους συναδέλφους στρατιώτες που τιμωρήθηκαν άδικα, επειδή εξέφρασαν το αυτονόητο. Δηλαδή τα φιλειρηνικά και αντιπολεμικά τους αισθήματα, έχοντας στο πλευρό τους τις οικογένειές τους, τους υπόλοιπους στρατιώτες που εκφράσαμε το ίδιο, αλλά και τη στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού», τονίζει ο Στρ (ΠΖ) Θ. Σταϊκόπουλος, 640 Μ/Κ ΤΠ, Σουφλί Εβρου, και προσθέτει: «Υπηρετούμε στον ελληνικό στρατό για να υπερασπιστούμε τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και τα συμφέροντα του λαού μας. Οχι για να στηρίζουμε τα σχέδια των κυβερνήσεων με τους πολεμικούς σχεδιασμούς εκτός συνόρων, τη στήριξη σε κράτη και συμμαχίες που δολοφονούν λαούς».

«Τιμωρούνται επειδή παρά τη σιγή ιχθύος που θέλουν να επικρατεί μέσα στα στρατόπεδα, αυτοί εξέφρασαν, όπως είχαν κάθε δικαίωμα, την αντίθεσή τους στα πολεμοκάπηλα σχέδια της κυβέρνησης, των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, και δήλωσαν αλληλέγγυοι στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου», σημειώνει ο Στρ (ΤΘ) Ντουφεξιάδης Ευάγγελος, 24 ΕΜΑ, Αλεξανδρούπολη, και αναρωτιέται: «Αν δηλαδή έβγαιναν και δήλωναν στήριξη στο Ισραήλ, έλεγαν μπράβο στη κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στους πολέμους αυτούς, τότε θα έπαιρναν και τιμητικές αντί για φυλάκιση;». Για να συμπληρώσει ότι «ως φαντάρος και εγώ δηλώνω περήφανος για τους συναδέλφους μου, και απαιτώ να παρθούν πίσω οι τιμωρίες και οι πειθαρχικές διώξεις εις βάρος τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ