ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΣΕ «WOLT» ΚΑΙ «E-FOOD»
Χιλιάδες απεργοί στους δρόμους για αυξήσεις και μέτρα προστασίας

Στο «αναμείνατε» έμειναν για ώρες οι πλατφόρμες λόγω της μεγάλης συμμετοχής

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξήσεις στις αμοιβές, βελτίωση των όρων δουλειάς και μέτρα προστασίας διεκδίκησαν οι διανομείς στις ψηφιακές πλατφόρμες «Wolt» και «e-food» με την απεργία που οργάνωσαν την Παρασκευή σε μια σειρά πόλεις.

Μια απεργία όπου οι εργαζόμενοι με τη μαζική τους συμμετοχή έδειξαν ξανά την τεράστια δύναμη που έχουν στα χέρια τους, αφού για ώρες οι πλατφόρμες υπολειτουργούσαν, με τις εταιρείες να δημοσιεύουν ...απολογητικά μηνύματα για καθυστερήσεις και αδυναμία εξυπηρέτησης. Από το πρωί της Παρασκευής, και ώρα με την ώρα φαινόταν ότι η μεγάλη συμμετοχή προκαλεί κατάρρευση στη λειτουργία των εφαρμογών της κάθε πλατφόρμας. Μέχρι το μεσημέρι, τα προβλήματα στην εφαρμογή της «Wolt» ήταν τέτοιας έκτασης που καταστήματα αποφάσιζαν να την απενεργοποιήσουν, ενώ η εταιρεία πάσχιζε να μικρύνει την ακτίνα διανομής στα 100 μέτρα (!), να παραδίδει δηλαδή παραγγελίες με τα πόδια.

Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και το επιχειρησιακό Σωματείο στην «e-food» βρέθηκαν στο «πόδι» όλη τη μέρα, μεταφέροντας το απεργιακό μήνυμα στους συναδέλφους τους, στις πιάτσες των διανομέων.

Το απόγευμα, στην απεργιακή συγκέντρωση και μοτοπορεία, εκατοντάδες δίκυκλα κατέκλυσαν τους δρόμους του κέντρου. Εργαζόμενοι και από τις δύο εταιρείες, μισθωτοί και freelancers, μετανάστες και Ελληνες, συναντήθηκαν στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας. Από εκεί, μέσα σε ένα πανδαιμόνιο από κορναρίσματα, με τα «κουτιά» στα μηχανάκια να μη μεταφέρουν παραγγελίες αλλά τα αιτήματα της απεργίας, ξεκίνησαν τη μοτοπορεία τους, περνώντας μεταξύ άλλων από το υπουργείο Εργασίας, αλλά και από το Καλλιμάρμαρο, όπου ήταν σε εξέλιξη η συναυλία για το έγκλημα στα Τέμπη.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Στη συγκέντρωση συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Οι πλατφόρμες σήμερα έχουν κλείσει, υπολειτουργούν, γιατί χωρίς εμάς η παραγγελία δεν πάει», τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου. «Εμείς είμαστε οι δυνατοί, όχι οι πλατφόρμες, οι εργολάβοι, οι δουλέμποροι», πρόσθεσε. «Δεν θα σταματήσουμε, θα προχωρήσουμε και σε νέες κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας», υπογράμμισε και προανήγγειλε Γενικές Συνελεύσεις τις επόμενες μέρες, προκειμένου να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι συλλογικά τα επόμενα βήματά τους.

Στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή φτάνοντας στο 90% στην απεργία και στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και στη Θεσσαλονίκη, με τους εργαζόμενους σε «e-food» και «Wolt» να προχωρούν συντονισμένα σε κλιμάκωση δίνοντας ενιαία τη μάχη, μισθωτοί και freelancers.

Από νωρίς το πρωί, οι διανομείς πραγματοποίησαν περιφρούρηση στα market, δηλαδή στα σημεία - κρίκους για την απεργία και στη συνέχεια στις 12 μ., συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Εκεί συναντήθηκαν με εκπρόσωπο του υφυπουργού, η οποία δεσμεύτηκε για συζήτηση των αιτημάτων τους με τον υφυπουργό την ερχόμενη βδομάδα.

Αμέσως μετά ξεκίνησαν μοτοπορεία στους δρόμους της πόλης, με ενδιάμεσους σταθμούς τα γραφεία των δύο εταιρειών. Στη διαδρομή τους ξεσήκωσαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα κορναρίσματα.

Οπως κατήγγειλε χαρακτηριστικά ο Βίκτωρας Μήσσιας, μέλος της Προσωρινής Διοίκησης του Σωματείου της «Wolt», οι freelancers δουλεύουν 10 και 12 ώρες τη μέρα για ένα μεροκάματο, αφού η πληρωμή ανά παραγγελία έχει μειωθεί σημαντικά. «Με βάση τους αντεργατικούς νόμους δίνεται στην εταιρεία η δυνατότητα να αλλάζει την τιμή ανά παραγγελία χωρίς καν να μας το ανακοινώνει. Το μοντέλο της εταιρείας στην πράξη μάς ωθεί σε ένα ολοήμερο κυνήγι για το μεροκάματο, που και πάλι δεν φτάνει για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια», σημείωσε.

Στην απεργία που παίρνει χαρακτήρα σταθμού κλιμάκωσης της πάλης τους, αναφέρθηκε ο Αντώνης Καναβάρης, πρόεδρος του Σωματείου «e-food» Θεσσαλονίκης. «Συνεχίζουμε με ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας», ανέφερε χαιρετίζοντας τη μαζική κινητοποίηση ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ. Και ο Παναγιώτης Αρβανιτίδης, γραμματέας του Σωματείου της «e-food», τόνισε: «Εχουνε βαλθεί όλα τα σκυλιά της εργοδοσίας και του κράτους να μας διαχωρίσουν. Θέλει γερό στομάχι. Θα ηρεμήσουμε όταν δούμε ουσιαστικές αυξήσεις. Δεν θα περιμένουμε κανένα τυράκι. Δεν μας τρομάζει τίποτα. Θα το πάμε μέχρι τέλους».

Σε Πάτρα, Κρήτη, Λάρισα

Με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις πλατφόρμες της «e-food» και της «Wolt», καθώς και από άλλους χώρους δουλειάς, πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα η 24ωρη πανελλαδική απεργία των διανομέων - ντελιβεράδων, μετά και από το κάλεσμα του κλαδικού τους συνδικάτου στον νομό. «Δεν τους κάνουμε το χατίρι να διαχωριστούμε σε μισθωτούς και freelancers», τόνισαν, καλώντας όλους τους διανομείς να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους μέσα από το σωματείο, ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας που έχουν με τις εταιρείες.

Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, αλλά και του κλαδικού Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αχαΐας.

Δυναμικές απεργιακές συγκεντρώσεις και μοτοπορεία πραγματοποίησαν οι διανομείς στα Χανιά, όπως και στη Λάρισα.

Συνεχίζεται το απεργιακό μπαράζ σε κλάδους και χώρους δουλειάς

«Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία - ΕΞΩ η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία!»: Κάτω από το σύνθημα αυτό, τις επόμενες μέρες οργανώνονται απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες πρωτοβουλίες διεκδίκησης σε διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς. Το ίδιο σύνθημα δίνει τον τόνο της προετοιμασίας της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα (βλ. και τη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ).

Σε 48ωρη απεργία οι ναυτεργάτες

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν τα ναυτεργατικά σωματεία, με απόφαση και της ΠΝΟ, στις 22 και 23 Οκτώβρη, διεκδικώντας ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, κόντρα στην εφοπλιστική ασυδοσία. Μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση, μάλιστα, η ΠΕΜΕΝ οργανώνει καθημερινά συσκέψεις στα πλοία της ακτοπλοΐας, οργανώνοντας την επιτυχία της. Τέτοιες έχουν ήδη γίνει σε μια σειρά πλοία στο λιμάνι του Πειραιά.

Στη Ζώνη

Απεργιακή κινητοποίηση ετοιμάζουν και οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στις 23 Οκτώβρη. Σε έναν χώρο δουλειάς που πληρώνει βαρύ τίμημα, με νεκρούς και τραυματίες σε εργατικά «ατυχήματα», εξαιτίας της εντατικοποίησης, της έλλειψης μέτρων προστασίας και της απουσίας ελέγχων, οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις τους για Συλλογική Σύμβαση με υποχρεωτική ισχύ, αυξήσεις μισθών, τήρηση του ωραρίου και των μέτρων για την ασφάλεια.

Σε Παιδεία και Υγεία

Σε 24ωρη απεργία στις 23 Οκτώβρη προχωρούν και οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με συγκέντρωση στις 12 μ. στα Προπύλαια και αντίστοιχες απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Οι εκπαιδευτικοί απεργούν για αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης, ενάντια στους μισθούς εξαθλίωσης και στην ακρίβεια, απαιτώντας «να ζούμε αξιοπρεπώς από τον μισθό μας!», σημειώνει στο κάλεσμά της η ΔΟΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, διεκδικούν μεταξύ άλλων υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο τον κλάδο, η οποία θα κατοχυρώνει κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα, να εξισωθούν τα δικαιώματα μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, να κατοχυρωθεί άμεσα 9μηνη άδεια ανατροφής για τις αναπληρώτριες και τους αναπληρωτές, κ.λπ.

Απεργούν για την εξασφάλιση των αναγκαίων όρων στην Εκπαίδευση, για μέτρα ασφάλειας στα σχολεία με ευθύνη του κράτους, χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των πραγματικών αναγκών, άμεση κάλυψη των κενών, να παρθούν πίσω όλες οι αντιπαιδαγωγικές συμπτύξεις τμημάτων. Παράλληλα, μέσα από την απεργία συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων με όχημα τη λεγόμενη «αξιολόγηση», ενάντια στα πειθαρχικά και στις άδικες διώξεις.

Την Πέμπτη 17 Οκτώβρη κατεβαίνουν στους δρόμους και οι υγειονομικοί, με πανυγειονομική απεργία για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό (βλ. σελ. 18).

Διπλή απεργιακή μάχη στις Κατασκευές

Απόφαση για 24ωρη πανελλαδική κλαδική απεργία στις 6 Νοέμβρη έχει πάρει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις Κατασκευές, ενώ οργανώνει τη συμμετοχή της και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους από την εργοδοσία και την κυβέρνηση (βλ. σελ. 19).

Στις 23 Οκτώβρη στα ξενοδοχεία

Απεργεί και ο κλάδος του Τουρισμού - Επισιτισμού στις 23 Οκτώβρη, με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία να παλεύουν για την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προετοιμάζει τη συμμετοχή του τόσο στην κλαδική όσο και στην πανεργατική απεργία, θέτοντας στο επίκεντρο το αίτημα για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση του 5ήμερου - 8ωρου με δύο συνεχόμενα ρεπό, μέτρα υγείας και ασφάλειας κ.ά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον δίκαιο αγώνα των διανομέων

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την απεργία των διανομέων την Παρασκευή 11/10

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απεργία των διανομέων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή:

«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους χιλιάδες διανομείς, συνολικά τους εργαζόμενους στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες στην "efood" και την "Wolt" που σήμερα απεργούν. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος, τα αιτήματά τους αυτονόητα γι' αυτό επείγει άμεσα να ικανοποιηθούν με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Ιδιαίτερα οι διανομείς αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης, Ελλήνων και μεταναστών που ζουν στο πετσί τους την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, των νόμων Μητσοτάκη - Χατζηδάκη - Γεωργιάδη, της πολιτικής που υπηρετεί τα κέρδη των ομίλων και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων.

Ζουν την πολιτική τού "πάμε και όπου βγει", των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, δουλεύουν σε απαράδεκτες και επικίνδυνες για τη ζωή τους συνθήκες, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να υπάρχουν δεκάδες νεκροί από θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, που στην ουσία είναι εργοδοτικά και κυβερνητικά εγκλήματα.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική τους και απαιτούμε άμεσα να αυξηθούν οι αμοιβές τους μαζί με την απαραίτητη ασφαλιστική κάλυψη, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας, να τους χορηγηθούν δωρεάν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

Ο μεγαλειώδης αγώνας των διανομέων είναι ελπιδοφόρος για όλους τους εργαζόμενους, γιατί επιβεβαιώνει ότι η οργάνωση, η αλληλεγγύη, η ενότητα των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών, είναι ο μόνος δρόμος, η μόνη πραγματική διέξοδος που μπορεί να φέρει νέες κατακτήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ