Σάββατο 12 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνεχίζεται το απεργιακό μπαράζ σε κλάδους και χώρους δουλειάς

«Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία - ΕΞΩ η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία!»: Κάτω από το σύνθημα αυτό, τις επόμενες μέρες οργανώνονται απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες πρωτοβουλίες διεκδίκησης σε διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς. Το ίδιο σύνθημα δίνει τον τόνο της προετοιμασίας της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα (βλ. και τη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ).

Σε 48ωρη απεργία οι ναυτεργάτες

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν τα ναυτεργατικά σωματεία, με απόφαση και της ΠΝΟ, στις 22 και 23 Οκτώβρη, διεκδικώντας ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, κόντρα στην εφοπλιστική ασυδοσία. Μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση, μάλιστα, η ΠΕΜΕΝ οργανώνει καθημερινά συσκέψεις στα πλοία της ακτοπλοΐας, οργανώνοντας την επιτυχία της. Τέτοιες έχουν ήδη γίνει σε μια σειρά πλοία στο λιμάνι του Πειραιά.

Στη Ζώνη

Απεργιακή κινητοποίηση ετοιμάζουν και οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στις 23 Οκτώβρη. Σε έναν χώρο δουλειάς που πληρώνει βαρύ τίμημα, με νεκρούς και τραυματίες σε εργατικά «ατυχήματα», εξαιτίας της εντατικοποίησης, της έλλειψης μέτρων προστασίας και της απουσίας ελέγχων, οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις τους για Συλλογική Σύμβαση με υποχρεωτική ισχύ, αυξήσεις μισθών, τήρηση του ωραρίου και των μέτρων για την ασφάλεια.

Σε Παιδεία και Υγεία

Σε 24ωρη απεργία στις 23 Οκτώβρη προχωρούν και οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με συγκέντρωση στις 12 μ. στα Προπύλαια και αντίστοιχες απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Οι εκπαιδευτικοί απεργούν για αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης, ενάντια στους μισθούς εξαθλίωσης και στην ακρίβεια, απαιτώντας «να ζούμε αξιοπρεπώς από τον μισθό μας!», σημειώνει στο κάλεσμά της η ΔΟΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, διεκδικούν μεταξύ άλλων υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο τον κλάδο, η οποία θα κατοχυρώνει κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα, να εξισωθούν τα δικαιώματα μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, να κατοχυρωθεί άμεσα 9μηνη άδεια ανατροφής για τις αναπληρώτριες και τους αναπληρωτές, κ.λπ.

Απεργούν για την εξασφάλιση των αναγκαίων όρων στην Εκπαίδευση, για μέτρα ασφάλειας στα σχολεία με ευθύνη του κράτους, χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των πραγματικών αναγκών, άμεση κάλυψη των κενών, να παρθούν πίσω όλες οι αντιπαιδαγωγικές συμπτύξεις τμημάτων. Παράλληλα, μέσα από την απεργία συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων με όχημα τη λεγόμενη «αξιολόγηση», ενάντια στα πειθαρχικά και στις άδικες διώξεις.

Την Πέμπτη 17 Οκτώβρη κατεβαίνουν στους δρόμους και οι υγειονομικοί, με πανυγειονομική απεργία για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό (βλ. σελ. 18).

Διπλή απεργιακή μάχη στις Κατασκευές

Απόφαση για 24ωρη πανελλαδική κλαδική απεργία στις 6 Νοέμβρη έχει πάρει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις Κατασκευές, ενώ οργανώνει τη συμμετοχή της και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους από την εργοδοσία και την κυβέρνηση (βλ. σελ. 19).

Στις 23 Οκτώβρη στα ξενοδοχεία

Απεργεί και ο κλάδος του Τουρισμού - Επισιτισμού στις 23 Οκτώβρη, με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία να παλεύουν για την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προετοιμάζει τη συμμετοχή του τόσο στην κλαδική όσο και στην πανεργατική απεργία, θέτοντας στο επίκεντρο το αίτημα για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση του 5ήμερου - 8ωρου με δύο συνεχόμενα ρεπό, μέτρα υγείας και ασφάλειας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ