Σάββατο 12 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΣΕ «WOLT» ΚΑΙ «E-FOOD»
Χιλιάδες απεργοί στους δρόμους για αυξήσεις και μέτρα προστασίας

Στο «αναμείνατε» έμειναν για ώρες οι πλατφόρμες λόγω της μεγάλης συμμετοχής

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξήσεις στις αμοιβές, βελτίωση των όρων δουλειάς και μέτρα προστασίας διεκδίκησαν οι διανομείς στις ψηφιακές πλατφόρμες «Wolt» και «e-food» με την απεργία που οργάνωσαν την Παρασκευή σε μια σειρά πόλεις.

Μια απεργία όπου οι εργαζόμενοι με τη μαζική τους συμμετοχή έδειξαν ξανά την τεράστια δύναμη που έχουν στα χέρια τους, αφού για ώρες οι πλατφόρμες υπολειτουργούσαν, με τις εταιρείες να δημοσιεύουν ...απολογητικά μηνύματα για καθυστερήσεις και αδυναμία εξυπηρέτησης. Από το πρωί της Παρασκευής, και ώρα με την ώρα φαινόταν ότι η μεγάλη συμμετοχή προκαλεί κατάρρευση στη λειτουργία των εφαρμογών της κάθε πλατφόρμας. Μέχρι το μεσημέρι, τα προβλήματα στην εφαρμογή της «Wolt» ήταν τέτοιας έκτασης που καταστήματα αποφάσιζαν να την απενεργοποιήσουν, ενώ η εταιρεία πάσχιζε να μικρύνει την ακτίνα διανομής στα 100 μέτρα (!), να παραδίδει δηλαδή παραγγελίες με τα πόδια.

Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και το επιχειρησιακό Σωματείο στην «e-food» βρέθηκαν στο «πόδι» όλη τη μέρα, μεταφέροντας το απεργιακό μήνυμα στους συναδέλφους τους, στις πιάτσες των διανομέων.

Το απόγευμα, στην απεργιακή συγκέντρωση και μοτοπορεία, εκατοντάδες δίκυκλα κατέκλυσαν τους δρόμους του κέντρου. Εργαζόμενοι και από τις δύο εταιρείες, μισθωτοί και freelancers, μετανάστες και Ελληνες, συναντήθηκαν στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας. Από εκεί, μέσα σε ένα πανδαιμόνιο από κορναρίσματα, με τα «κουτιά» στα μηχανάκια να μη μεταφέρουν παραγγελίες αλλά τα αιτήματα της απεργίας, ξεκίνησαν τη μοτοπορεία τους, περνώντας μεταξύ άλλων από το υπουργείο Εργασίας, αλλά και από το Καλλιμάρμαρο, όπου ήταν σε εξέλιξη η συναυλία για το έγκλημα στα Τέμπη.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Στη συγκέντρωση συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Οι πλατφόρμες σήμερα έχουν κλείσει, υπολειτουργούν, γιατί χωρίς εμάς η παραγγελία δεν πάει», τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου. «Εμείς είμαστε οι δυνατοί, όχι οι πλατφόρμες, οι εργολάβοι, οι δουλέμποροι», πρόσθεσε. «Δεν θα σταματήσουμε, θα προχωρήσουμε και σε νέες κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας», υπογράμμισε και προανήγγειλε Γενικές Συνελεύσεις τις επόμενες μέρες, προκειμένου να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι συλλογικά τα επόμενα βήματά τους.

Στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή φτάνοντας στο 90% στην απεργία και στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και στη Θεσσαλονίκη, με τους εργαζόμενους σε «e-food» και «Wolt» να προχωρούν συντονισμένα σε κλιμάκωση δίνοντας ενιαία τη μάχη, μισθωτοί και freelancers.

Από νωρίς το πρωί, οι διανομείς πραγματοποίησαν περιφρούρηση στα market, δηλαδή στα σημεία - κρίκους για την απεργία και στη συνέχεια στις 12 μ., συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Εκεί συναντήθηκαν με εκπρόσωπο του υφυπουργού, η οποία δεσμεύτηκε για συζήτηση των αιτημάτων τους με τον υφυπουργό την ερχόμενη βδομάδα.

Αμέσως μετά ξεκίνησαν μοτοπορεία στους δρόμους της πόλης, με ενδιάμεσους σταθμούς τα γραφεία των δύο εταιρειών. Στη διαδρομή τους ξεσήκωσαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα κορναρίσματα.

Οπως κατήγγειλε χαρακτηριστικά ο Βίκτωρας Μήσσιας, μέλος της Προσωρινής Διοίκησης του Σωματείου της «Wolt», οι freelancers δουλεύουν 10 και 12 ώρες τη μέρα για ένα μεροκάματο, αφού η πληρωμή ανά παραγγελία έχει μειωθεί σημαντικά. «Με βάση τους αντεργατικούς νόμους δίνεται στην εταιρεία η δυνατότητα να αλλάζει την τιμή ανά παραγγελία χωρίς καν να μας το ανακοινώνει. Το μοντέλο της εταιρείας στην πράξη μάς ωθεί σε ένα ολοήμερο κυνήγι για το μεροκάματο, που και πάλι δεν φτάνει για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια», σημείωσε.

Στην απεργία που παίρνει χαρακτήρα σταθμού κλιμάκωσης της πάλης τους, αναφέρθηκε ο Αντώνης Καναβάρης, πρόεδρος του Σωματείου «e-food» Θεσσαλονίκης. «Συνεχίζουμε με ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας», ανέφερε χαιρετίζοντας τη μαζική κινητοποίηση ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ. Και ο Παναγιώτης Αρβανιτίδης, γραμματέας του Σωματείου της «e-food», τόνισε: «Εχουνε βαλθεί όλα τα σκυλιά της εργοδοσίας και του κράτους να μας διαχωρίσουν. Θέλει γερό στομάχι. Θα ηρεμήσουμε όταν δούμε ουσιαστικές αυξήσεις. Δεν θα περιμένουμε κανένα τυράκι. Δεν μας τρομάζει τίποτα. Θα το πάμε μέχρι τέλους».

Σε Πάτρα, Κρήτη, Λάρισα

Με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις πλατφόρμες της «e-food» και της «Wolt», καθώς και από άλλους χώρους δουλειάς, πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα η 24ωρη πανελλαδική απεργία των διανομέων - ντελιβεράδων, μετά και από το κάλεσμα του κλαδικού τους συνδικάτου στον νομό. «Δεν τους κάνουμε το χατίρι να διαχωριστούμε σε μισθωτούς και freelancers», τόνισαν, καλώντας όλους τους διανομείς να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους μέσα από το σωματείο, ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας που έχουν με τις εταιρείες.

Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, αλλά και του κλαδικού Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αχαΐας.

Δυναμικές απεργιακές συγκεντρώσεις και μοτοπορεία πραγματοποίησαν οι διανομείς στα Χανιά, όπως και στη Λάρισα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ