ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΛΙΒΑΝΟΣ
Συνεχείς φονικές ισραηλινές επιθέσεις αυξάνουν θύματα, εκτοπισμένους και καταστροφές

Απάντηση της Χεζμπολάχ με ισχυρή επίθεση σε ισραηλινή ναυτική βάση - Σφοδρές μάχες στα σύνορα ενάντια στους Ισραηλινούς εισβολείς

Αλλεπάλληλες εγκληματικές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς συνεχίζει να εξαπολύει το Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου, αυξάνοντας διαρκώς τον αριθμό των θυμάτων, τους εκτοπισμένους και τις τεράστιες καταστροφές.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις εισβολής στον νότιο Λίβανο, με τις ισραηλινές δυνάμεις ωστόσο να συναντούν ισχυρή αντίσταση από Λιβανέζους μαχητές της Χεζμπολάχ.

Χθες, προσθέτοντας άλλο ένα έγκλημα, το Ισραήλ εξαπέλυσε επιδρομή στο χωριό Αϊτου του βορείου Λιβάνου με τουλάχιστον 21 νεκρούς και 8 τραυματίες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Πρόκειται για ορεινή περιοχή με πλειοψηφία Χριστιανών Μαρωνιτών και είναι η πρώτη φορά που ο ισραηλινός στρατός χτυπά τόσο βόρεια στον Λίβανο, από την έναρξη των συγκρούσεων τον περασμένο Οκτώβρη και την κλιμάκωσή τους στον τελευταίο μήνα.

Την Κυριακή το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου είχε ανακοινώσει ότι 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν την προηγούμενη μέρα από ισραηλινές επιθέσεις στη χώρα και άλλοι 174 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο από τις 23 Σεπτέμβρη.

Συνολικά, από τον περασμένο Οκτώβρη, οι νεκροί στον Λίβανο από ισραηλινά πυρά ξεπερνούν τους 2.000, μεταξύ των οποίων 127 παιδιά και 261 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ισχυρό χτύπημα σε ισραηλινή στρατιωτική βάση

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Χεζμπολάχ απάντησε πραγματοποιώντας επίθεση με μπαράζ πυραύλων και drone το βράδυ της Κυριακής σε ισραηλινή στρατιωτική βάση κοντά στην Μπινγιαμίνα, νότια της Χάιφα.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν 4 Ισραηλινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 67, εκ των οποίων οι 7 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο νοσοκομείο παρέμεναν έως χτες περίπου άλλοι 40 από τους τραυματίες.

Η επιτυχία της επίθεσης που ανέδειξε ξανά τα τρωτά σημεία του δήθεν «άτρωτου» αντιπυραυλικού συστήματος του Ισραήλ κατέστη εφικτή με έναν συνδυασμό διαδοχικής εκτόξευσης πυραύλων, που επέτρεψε σε βομβαρδιστικά - drone της οργάνωσης να περάσουν «απαρατήρητα» και να φθάσουν ως τη στρατιωτική βάση, όπου είχε την έδρα της η ταξιαρχία Γκολάνι που δρα στις επιχειρήσεις εισβολής στον νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ απείλησε χτες το Ισραήλ ότι θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις εναντίον του στην περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στον Λίβανο. Η επίθεση «νότια της Χάιφα δεν είναι παρά μια πρόγευση αυτού που τον περιμένει, αν αποφασίσει να συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον του λαού μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ, αφιερώνοντας το πλήγμα στη βάση της Μπινγιαμίνα στον δολοφονημένο ηγέτη της, Χ. Νασράλα.

Το σιιτικό κίνημα ανέφερε επίσης ότι έβαλε εναντίον ισραηλινών δυνάμεων που είχαν εισβάλει στο χωριό Μαρούν αλ Ρας, στον νότιο Λίβανο, κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ και πως πολεμά «με αυτόματα όπλα και ρουκέτες» εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών σε τουλάχιστον τέσσερα μεθοριακά χωριά, στήνοντας παράλληλα ενέδρα σε στρατιώτες που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο έδαφος του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για «μάχες σώμα με σώμα», υποστηρίζοντας ότι αιχμαλώτισε μαχητή της Χεζμπολάχ σε τούνελ στον νότιο Λίβανο.

Σε ό,τι αφορά τη θεαματική επίθεση της Χεζμπολάχ στη ναυτική βάση, οι ισραηλινές αντιδράσεις ήταν έντονες.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χ. Χαλεβί, επισκέφθηκε τη βάση που χτυπήθηκε από την Χεζμπολάχ, δηλώνοντας: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο και μία επίθεση κατά εκπαιδευτικής βάσης στο εσωτερικό μέτωπο είναι σκληρή και επώδυνη».

Ο δε Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην ίδια βάση, απείλησε ότι «θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα τμήματα του Λιβάνου, περιλαμβανομένης της Βηρυτού». Και πρόσθεσε: «Διεξάγουμε μια σκληρή εκστρατεία εναντίον του άξονα του κακού, του Ιράν που θέλει να μας καταστρέψει ολοκληρωτικά... Δεν θα τα καταφέρουν».

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν στη συνέχεια πως άμεσος στόχος επιχειρήσεων είναι η πλήρης εξάλειψη της «Μονάδας 127» της Χεζμπολάχ, που θεωρείται υπεύθυνη για την παραγωγή, συντήρηση και λειτουργία των drones που χτύπησαν τη βάση στο Μπινγιαμίνα.

Ωμές ισραηλινές επιθέσεις στους κυανόκρανους του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και οι ωμές ισραηλινές επιθέσεις σε δυνάμεις της αποστολής κυανόκρανων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), καθώς το Ισραήλ επιδιώκει και απαιτεί την απομάκρυνση της δύναμης περίπου 10.400 κυανοκράνων για να «διευκολύνει» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στη χώρα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου τόσο χθες όσο και την Κυριακή απαίτησε την άμεση αποχώρηση των κυανοκράνων του ΟΗΕ από τον νότιο Λίβανο, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι με την παρουσία τους χρησιμοποιούνται ως «ανθρώπινη ασπίδα» από τη Χεζμπολάχ.

Τις τελευταίες μέρες, μετά την κλιμάκωση των ισραηλινών βομβαρδισμών στον νότιο Λίβανο, έχουν τραυματιστεί από σκόπιμες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού τουλάχιστον 5 κυανόκρανοι της UNIFIL, ενώ προχτές τραυματίστηκαν επίσης από ισραηλινό πλήγμα αρκετοί διασώστες του Ερυθρού Σταυρού που επιχειρούν πλάι στην αποστολή κυανοκράνων.

Κράτη της ΕΕ που διατηρούν δικά τους μονοπωλιακά συμφέροντα και βλέψεις στον Λίβανο αντιδρούν στις ισραηλινές επιθέσεις και πιέσεις στην UNIFIL, παρότι έως τώρα έκλιναν και αυτά σε όλες τις πτώσεις το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην UNIFIL (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία) θα συνεδριάσουν σήμερα για να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ έχει ήδη δηλώσει ότι «δεν θα υπάρξει αποχώρηση της UNIFIL», ενώ χθες πρότεινε σε όλες τις χώρες της ΕΕ να επιβάλλουν εμπορικό εμπάργκο στο Ισραήλ - αίτημα που στηρίζει και η Ιρλανδία - πέρα από εμπάργκο όπλων που είχε προτείνει την περασμένη βδομάδα.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επικοινώνησε προχτές με τον Νετανιάχου, δηλώνοντας στη συνέχεια πως είναι «απαράδεκτες» οι επιθέσεις κατά της «ειρηνευτικής» δύναμης του ΟΗΕ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν προειδοποίησε προχτές ότι το Παρίσι «δεν θα ανεχθεί» να επαναληφθούν επιθέσεις κατά κυανοκράνων του ΟΗΕ από το Ισραήλ. «Το καταδικάζουμε. Δεν το ανεχόμαστε και δεν θα ανεχθούμε να ξανασυμβεί», είπε. Εκτίμησε ότι «ο μοναδικός μοχλός» για να μπει τέλος στις συγκρούσεις είναι «να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων» που χρησιμοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο. Διαβεβαίωσε όμως ότι δεν μιλά για «αφοπλισμό» του Ισραήλ.

O πρώην ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ζαν Υβ Λεντριάν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Tribune», έκανε λόγο για «έλλειψη πολιτικών στόχων» του Ισραήλ, υπερασπίστηκε την πρόταση Μακρόν για εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξουν στο μέλλον διαπραγματεύσεις με τη Χεζμπολάχ.

Αργότερα χτες βράδυ κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι κυβερνήσεις Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας κατά των ισραηλινών επιθέσεων στην αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ. Αναφέρθηκαν στον «απαραίτητο σταθεροποιητικό ρόλο» της αποστολής στον νότιο Λίβανο, καλώντας το Ισραήλ και άλλα μέρη να επιβεβαιώσουν «σε κάθε περίπτωση» την ασφάλεια των κυανοκράνων.

ΗΠΑ
Νέα στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ με ανάπτυξη του συστήματος THAAD και στρατιωτικών

Εντείνονται οι προετοιμασίες Ισραήλ - ΗΠΑ για επίθεση στο Ιράν

U.S. Air Force

Σε νέα στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ προχωρούν οι ΗΠΑ, την ίδια ώρα που το κράτος - δολοφόνος εντείνει τις επιθέσεις του σε όλα τα μέτωπα στη Μέση Ανατολή, ανακοινώνοντας ότι την αποστολή του προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, μαζί με περίπου 100 Αμερικανούς στρατιωτικούς που θα το χειρίζονται.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου υπενθύμισε ότι το σύστημα THAAD είχε αναπτυχθεί ξανά στο Ισραήλ το 2019 στο πλαίσιο αμερικανο-ισραηλινής στρατιωτικής άσκησης.

Σύμφωνα με το NBC News, που επικαλείται ισραηλινό αξιωματούχο, η απόφαση για την εσπευσμένη αποστολή του THAAD στο Ισραήλ συνδέεται με τα σοβαρά κενά που παρουσίασε το σύστημα ισραηλινής αεράμυνας Iron Dome (Σιδερένιος Θόλους) κατά την ιρανική πυραυλική επίθεση την 1η Οκτωβρίου, και με την ανησυχία ότι μετά την προετοιμαζόμενη επίθεση στο Ιράν, η νέα ιρανική απάντηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Η εξέλιξη συμπληρώνει την ανάπτυξη ενισχυμένων αμερικανικών δυνάμεων, περίπου 40.000 στρατιωτών, στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και την αρμάδα του να παραμένει επί μήνες στην περιοχή, αναμένοντας το επόμενο βήμα κλιμάκωσης του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν.

Προχθές βράδυ εξάλλου πραγματοποιήθηκε νέα τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Γ. Γκάλαντ και των ΗΠΑ, Λ. Οστιν.

Καθώς εντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες του Ισραήλ, σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ, για επίθεση στο Ιράν, η ισραηλινή ηγεσία έχει όλα τα σενάρια ανοικτά, ακόμη και για χτυπήματα σε πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, παρότι η Ουάσινγκτον συνυπολογίζει τις συνέπειες τέτοιων χτυπημάτων σε παραδοσιακούς «συμμάχους» της στην περιοχή, όπως οι πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου.

Χτες βράδυ, μετά τη συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου φέρεται πως ενέκρινε τα σχέδια επίθεσης κατά του Ιράν. Αργότερα χτες βράδυ μειώθηκε δραστικά η εναέρια κίνηση πάνω από το Ιράν, με τη χώρα να δείχνει να προετοιμάζεται για ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση.

Το Ιράν σταματά τις έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Απέναντι σε αυτές τις κινήσεις το Ιράν «αποκάλυψε» χτες πως εδώ και κάποιοι διάστημα είχαν αρχίσει έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Ομάν.

Τη δήλωση την έκανε χτες από το Σουλτανάτο του Ομάν ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, λέγοντας ωστόσο πως «επί του παρόντος, η διαδικασία της Μουσκάτ σταματά εξαιτίας της ειδικής κατάστασης στην περιοχή». Ο Αραγτσί πρόσθεσε πως «δεν βλέπουμε έδαφος για συνομιλίες μέχρι να ξεπεραστεί αυτή η κρίση».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε άμεσα αυτή τη δήλωση.

Την Κυριακή ο Ιρανός ΥΠΕΞ είχε σχολιάσει την απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν την αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ με το σύστημα THAAD τονίζοντας: «Οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ σε επίπεδα ρεκόρ. Θέτουν επίσης σε κίνδυνο τις ζωές στρατιωτών τους αναπτύσσοντάς τους στο Ισραήλ για να λειτουργήσουν τα συστήματα. Ενώ κάναμε τεράστιες προσπάθειες τις τελευταίες μέρες να περιορίσουμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή μας, λέω ξεκάθαρα, πως δεν έχουμε καμία κόκκινη γραμμή σε ότι αφορά την υπεράσπιση του λαού και των συμφερόντων μας».

Οι δηλώσεις του Αραγτσί έγιναν στο περιθώριο επίσκεψής του στο Ιράκ όπου συνάντησε τον Ιρακινό ομόλογό του, Φ. Χουσεϊν. Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ τόνισε πως η Βαγδάτη απαγορεύει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον ιρακινό εναέριο χώρο για μία πιθανή επίθεση κατά του Ιράν. Προειδοποίησε επίσης πως το ξέσπασμα ενός περιφερειακού πολέμου «δεν θα δημιουργήσει μόνον μία διεθνή κρίση αλλά και γόνιμο έδαφος για την επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν ζήτησε την Κυριακή από τον Ιρανό ομόλογό του Μ. Πεζεσκιάν να υποστηρίξει «μια γενική αποκλιμάκωση» στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας ζήτησε από την Τεχεράνη «να χρησιμοποιήσει την επιρροή της προς αυτή την κατεύθυνση σε αποσταθεροιητικούς παράγοντες που έχουν τη στήριξή της», τόνισε η γαλλική προεδρία. Το ιρανικό προεδρικό γραφείο, από την πλευρά του, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν πώς να εγγυηθούν μια «κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ».

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Ασταμάτητα τα λουτρά αίματος του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού

Αμείωτα τα χτυπήματα στην Ντέιρ-αλ-Μπάλαχ

2024, The Associated Press. Al

Αμείωτα τα χτυπήματα στην Ντέιρ-αλ-Μπάλαχ
Το μακελειό κατά του Παλαιστινιακού λαού με βομβαρδισμούς και επιδρομές στην βόρεια και κεντρική Λωρίδα της Γάζας συνέχισε και το τελευταίο τριήμερο η δολοφονική στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ, επιχειρώντας στο βορρά να προχωρήσει το σχέδιό του για δημιουργία «στρατιωτικής κατοχικής ζώνης». Ηδη στην κατεστραμμένη Γάζα έχουν σκοτωθεί πάνω από 42.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, και έχουν τραυματιστεί πάνω από 98.600, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες υποφέρουν χωρίς τρόφιμα, φάρμακα, υποδομές.

Χτες το μεσημέρι, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 τραυματίστηκαν από ισραηλινές οβίδες που έπληξαν κέντρο διανομής τροφίμων στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Μέλη σωστικών συνεργείων σημείωσαν ότι ισραηλινό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα άνοιξε πυρ στο σημείο όπου δεκάδες κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί για να πάρουν τρόφιμα.

Ολόκληρες οικογένειες αμάχων χάθηκαν το Σαββατοκύριακο σε διαδοχικές επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων μεταξύ άλλων στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, αλλά και σε σχολεία που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια εκτοπισμένων εδώ και ένα χρόνο. Σε μία από αυτές τις επιθέσεις σε καταυλισμό εκτοπισμένων το βράδυ της Κυριακής δολοφονήθηκαν 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους αρκετά παιδιά, και τραυματίστηκαν άλλοι 50 άνθρωποι.

Ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να ανακοινώσει πως τάχα «εξετάζει τις πληροφορίες» για την επίθεση αυτή.

Φρικτές σκηνές καταγράφηκαν το βράδυ της Κυριακής κατά το βομβαρδισμό σκηνών εκτοπισμένων αμάχων στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου αλ Ακσα στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ της κεντρικής Γάζας. Η επίθεση έκαψε ζωντανούς τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε 70 άλλους. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κατέγραψαν σκληρές εικόνες με ανθρώπους να καίγονται ζωντανοί ενώ ήταν συνδεδεμένοι με ορό σε ράντσα.

Ο στρατός από την άλλη αρκέστηκε να χαρακτηρίσει και αυτή την εγκληματική επίθεση «χτύπημα ακριβείας».

Το ίδιο διάστημα συνέχισε τις επιθέσεις εναντίον λεγόμενου «κέντρου διοίκησης και ελέγχου», που υποτίθεται πως βρισκόταν στο εσωτερικό κτιριακού συγκροτήματος όπου παλαιότερα λειτουργούσε το νοσοκομείο Σουχαντάχ αλ Ακσα. Εκπρόσωπος της πολιτικής άμυνας της Γάζας δήλωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από το πλήγμα αυτό. Διευκρίνισε επίσης ότι αυτή ήταν η τέταρτη φορά που ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πλήγμα εναντίον «σκηνών εκτοπισμένων στο εσωτερικό» αυτού του νοσοκομείου.

Νωρίτερα, το Σάββατο, κοινή αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου κατάφερε να απομακρύνει ασθενείς και να ανεφοδιάσει δύο νοσοκομεία (Καμάλ ΑΝτουάν και Σαμπάχα) στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε ότι οι οδηγοί των φορτηγών υποβλήθηκαν σε ταπεινωτική συμπεριφορά και κρατήθηκαν για ένα διάστημα σε σημείο ελέγχου. Ο ΠΟΥ καταγγέλλει τακτικά τα εμπόδια που εγείρουν οι ισραηλινές αρχές στις αποστολές ανεφοδιασμού και απομάκρυνσης ασθενών από νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας.

Εξάλλου η αποστολή παρέδωσε 20.000 λίτρα καυσίμου στο Καμάλ Αντουάν και το αλ Αουντα και άλλα 23.000 λίτρα στο νοσοκομείο αλ Σαχάμπα, επιπλέον των 800 μονάδων αίματος καθώς και φαρμάκων και απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού. Τα καύσιμα θα χρησιμεύσουν κυρίως για τη λειτουργία των γεννητριών των νοσοκομείων.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων του στρατού στο βόρειο τμήμα της Γάζας έχει στόχο τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας», με τον ισραηλινό στρατό να καλεί τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τα νότια. Ως εκ τούτου, οι επιθέσεις θυμίζουν το πρώτο διάστημα σφοδρών επιθέσεων κατά αμάχων με ορισμένους αυτόπτες μάρτυρες να καταγγέλλουν τις ωμές ισραηλινές επιθέσεις ως εξής: «Μας χτυπούσανε από τον αέρα και το έδαφος, ασταμάτητα για μια εβδομάδα, θέλουν να φύγουμε, θέλουν να μας τιμωρήσουν επειδή αρνηθήκαμε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας».

Ο βασικός εμπνευστής της πρότασης, Τζιόρα Εϊλάντ, δήλωσε ότι το σχέδιό του έχει ως στόχο να πιεστεί η Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους τερματίζοντας τον έλεγχό της επί του θύλακα.

Ο ΟΗΕ περιγράφει ως άθλιες τις συνθήκες που επικρατούν για τον άμαχο πληθυσμό που έχει απομείνει στην Τζαμπάλια. «Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την περιοχή της Τζαμπάλια, η οποία είναι αποκομμένη, ενώ άλλοι παραμένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους εν μέσω αυξημένων βομβαρδισμών και μαχών», δήλωσε την Κυριακή ο Συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Μουχάναντ Χάντι.

Νέες επιθέσεις στη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα, επιδεινώνεται η ζωή στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης καθώς οι εισβολές του στρατού είναι καθημερινές.

Χτες το μεσημέρι στην πόλη Τζενίν, οι κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν δύο νεαρούς Παλαιστίνιους, εκ των οποίων ο ένας 17 ετών και τραυμάτισαν άλλους τέσσερις στη διάρκεια επίθεσης.

Νωρίτερα χτες το πρωί, άλλοι τέσσερις νεαροί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες στην πόλη Κούσρα που βρίσκεται νότια της Ναμπλούς.

Από πέρσι τον Οκτώβριο έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πυρά στη Δυτική Οχθη πάνω από 750 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 6.250 άλλοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ