Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Συνεχείς φονικές ισραηλινές επιθέσεις αυξάνουν θύματα, εκτοπισμένους και καταστροφές

Απάντηση της Χεζμπολάχ με ισχυρή επίθεση σε ισραηλινή ναυτική βάση - Σφοδρές μάχες στα σύνορα ενάντια στους Ισραηλινούς εισβολείς

Αλλεπάλληλες εγκληματικές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς συνεχίζει να εξαπολύει το Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου, αυξάνοντας διαρκώς τον αριθμό των θυμάτων, τους εκτοπισμένους και τις τεράστιες καταστροφές.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις εισβολής στον νότιο Λίβανο, με τις ισραηλινές δυνάμεις ωστόσο να συναντούν ισχυρή αντίσταση από Λιβανέζους μαχητές της Χεζμπολάχ.

Χθες, προσθέτοντας άλλο ένα έγκλημα, το Ισραήλ εξαπέλυσε επιδρομή στο χωριό Αϊτου του βορείου Λιβάνου με τουλάχιστον 21 νεκρούς και 8 τραυματίες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Πρόκειται για ορεινή περιοχή με πλειοψηφία Χριστιανών Μαρωνιτών και είναι η πρώτη φορά που ο ισραηλινός στρατός χτυπά τόσο βόρεια στον Λίβανο, από την έναρξη των συγκρούσεων τον περασμένο Οκτώβρη και την κλιμάκωσή τους στον τελευταίο μήνα.

Την Κυριακή το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου είχε ανακοινώσει ότι 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν την προηγούμενη μέρα από ισραηλινές επιθέσεις στη χώρα και άλλοι 174 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο από τις 23 Σεπτέμβρη.

Συνολικά, από τον περασμένο Οκτώβρη, οι νεκροί στον Λίβανο από ισραηλινά πυρά ξεπερνούν τους 2.000, μεταξύ των οποίων 127 παιδιά και 261 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ισχυρό χτύπημα σε ισραηλινή στρατιωτική βάση

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Χεζμπολάχ απάντησε πραγματοποιώντας επίθεση με μπαράζ πυραύλων και drone το βράδυ της Κυριακής σε ισραηλινή στρατιωτική βάση κοντά στην Μπινγιαμίνα, νότια της Χάιφα.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν 4 Ισραηλινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 67, εκ των οποίων οι 7 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο νοσοκομείο παρέμεναν έως χτες περίπου άλλοι 40 από τους τραυματίες.

Η επιτυχία της επίθεσης που ανέδειξε ξανά τα τρωτά σημεία του δήθεν «άτρωτου» αντιπυραυλικού συστήματος του Ισραήλ κατέστη εφικτή με έναν συνδυασμό διαδοχικής εκτόξευσης πυραύλων, που επέτρεψε σε βομβαρδιστικά - drone της οργάνωσης να περάσουν «απαρατήρητα» και να φθάσουν ως τη στρατιωτική βάση, όπου είχε την έδρα της η ταξιαρχία Γκολάνι που δρα στις επιχειρήσεις εισβολής στον νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ απείλησε χτες το Ισραήλ ότι θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις εναντίον του στην περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στον Λίβανο. Η επίθεση «νότια της Χάιφα δεν είναι παρά μια πρόγευση αυτού που τον περιμένει, αν αποφασίσει να συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον του λαού μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ, αφιερώνοντας το πλήγμα στη βάση της Μπινγιαμίνα στον δολοφονημένο ηγέτη της, Χ. Νασράλα.

Το σιιτικό κίνημα ανέφερε επίσης ότι έβαλε εναντίον ισραηλινών δυνάμεων που είχαν εισβάλει στο χωριό Μαρούν αλ Ρας, στον νότιο Λίβανο, κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ και πως πολεμά «με αυτόματα όπλα και ρουκέτες» εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών σε τουλάχιστον τέσσερα μεθοριακά χωριά, στήνοντας παράλληλα ενέδρα σε στρατιώτες που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο έδαφος του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για «μάχες σώμα με σώμα», υποστηρίζοντας ότι αιχμαλώτισε μαχητή της Χεζμπολάχ σε τούνελ στον νότιο Λίβανο.

Σε ό,τι αφορά τη θεαματική επίθεση της Χεζμπολάχ στη ναυτική βάση, οι ισραηλινές αντιδράσεις ήταν έντονες.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χ. Χαλεβί, επισκέφθηκε τη βάση που χτυπήθηκε από την Χεζμπολάχ, δηλώνοντας: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο και μία επίθεση κατά εκπαιδευτικής βάσης στο εσωτερικό μέτωπο είναι σκληρή και επώδυνη».

Ο δε Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην ίδια βάση, απείλησε ότι «θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα τμήματα του Λιβάνου, περιλαμβανομένης της Βηρυτού». Και πρόσθεσε: «Διεξάγουμε μια σκληρή εκστρατεία εναντίον του άξονα του κακού, του Ιράν που θέλει να μας καταστρέψει ολοκληρωτικά... Δεν θα τα καταφέρουν».

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν στη συνέχεια πως άμεσος στόχος επιχειρήσεων είναι η πλήρης εξάλειψη της «Μονάδας 127» της Χεζμπολάχ, που θεωρείται υπεύθυνη για την παραγωγή, συντήρηση και λειτουργία των drones που χτύπησαν τη βάση στο Μπινγιαμίνα.

Ωμές ισραηλινές επιθέσεις στους κυανόκρανους του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και οι ωμές ισραηλινές επιθέσεις σε δυνάμεις της αποστολής κυανόκρανων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), καθώς το Ισραήλ επιδιώκει και απαιτεί την απομάκρυνση της δύναμης περίπου 10.400 κυανοκράνων για να «διευκολύνει» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στη χώρα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου τόσο χθες όσο και την Κυριακή απαίτησε την άμεση αποχώρηση των κυανοκράνων του ΟΗΕ από τον νότιο Λίβανο, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι με την παρουσία τους χρησιμοποιούνται ως «ανθρώπινη ασπίδα» από τη Χεζμπολάχ.

Τις τελευταίες μέρες, μετά την κλιμάκωση των ισραηλινών βομβαρδισμών στον νότιο Λίβανο, έχουν τραυματιστεί από σκόπιμες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού τουλάχιστον 5 κυανόκρανοι της UNIFIL, ενώ προχτές τραυματίστηκαν επίσης από ισραηλινό πλήγμα αρκετοί διασώστες του Ερυθρού Σταυρού που επιχειρούν πλάι στην αποστολή κυανοκράνων.

Κράτη της ΕΕ που διατηρούν δικά τους μονοπωλιακά συμφέροντα και βλέψεις στον Λίβανο αντιδρούν στις ισραηλινές επιθέσεις και πιέσεις στην UNIFIL, παρότι έως τώρα έκλιναν και αυτά σε όλες τις πτώσεις το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην UNIFIL (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία) θα συνεδριάσουν σήμερα για να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ έχει ήδη δηλώσει ότι «δεν θα υπάρξει αποχώρηση της UNIFIL», ενώ χθες πρότεινε σε όλες τις χώρες της ΕΕ να επιβάλλουν εμπορικό εμπάργκο στο Ισραήλ - αίτημα που στηρίζει και η Ιρλανδία - πέρα από εμπάργκο όπλων που είχε προτείνει την περασμένη βδομάδα.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επικοινώνησε προχτές με τον Νετανιάχου, δηλώνοντας στη συνέχεια πως είναι «απαράδεκτες» οι επιθέσεις κατά της «ειρηνευτικής» δύναμης του ΟΗΕ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν προειδοποίησε προχτές ότι το Παρίσι «δεν θα ανεχθεί» να επαναληφθούν επιθέσεις κατά κυανοκράνων του ΟΗΕ από το Ισραήλ. «Το καταδικάζουμε. Δεν το ανεχόμαστε και δεν θα ανεχθούμε να ξανασυμβεί», είπε. Εκτίμησε ότι «ο μοναδικός μοχλός» για να μπει τέλος στις συγκρούσεις είναι «να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων» που χρησιμοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο. Διαβεβαίωσε όμως ότι δεν μιλά για «αφοπλισμό» του Ισραήλ.

O πρώην ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ζαν Υβ Λεντριάν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Tribune», έκανε λόγο για «έλλειψη πολιτικών στόχων» του Ισραήλ, υπερασπίστηκε την πρόταση Μακρόν για εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξουν στο μέλλον διαπραγματεύσεις με τη Χεζμπολάχ.

Αργότερα χτες βράδυ κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι κυβερνήσεις Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας κατά των ισραηλινών επιθέσεων στην αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ. Αναφέρθηκαν στον «απαραίτητο σταθεροποιητικό ρόλο» της αποστολής στον νότιο Λίβανο, καλώντας το Ισραήλ και άλλα μέρη να επιβεβαιώσουν «σε κάθε περίπτωση» την ασφάλεια των κυανοκράνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ