Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Δεσμεύσεις διμερούς συνεργασίας για την «παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα»

Το Πεκίνο προχώρησε σε νέα ευρεία γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, με μηνύματα «προς τις αποσχιστικές δυνάμεις»

Ο Κινέζος υπουργός Αμυνας με τον Ρώσο ομόλογό του, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο Πεκίνο

Russian Defense Ministry Press

Ο Κινέζος υπουργός Αμυνας με τον Ρώσο ομόλογό του, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο Πεκίνο
Στο Πεκίνο έφτασε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Αντρέι Μπελούσοφ, για να «διεξάγει μια σειρά διαπραγματεύσεων με τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας», σε μία περίοδο που οι δύο πλευρές διαμηνύουν το ενδιαφέρον τους για ολόπλευρη περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς τους συνεργασίας, ενώ εντείνεται η αναμέτρησή τους με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Υποδεχόμενος τον ομόλογό του, ο Κινέζος υπουργός Αμυνας, Ντονγκ Γιουν, δήλωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών «θα πρέπει να ακολουθήσουν την κατεύθυνση που έθεσαν οι δύο αρχηγοί κρατών, να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία (τους), να βελτιώσουν την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας, να διευκολύνουν τη συνεχή ανάπτυξη των διμερών στρατιωτικών σχέσεων, να υπερασπιστούν σθεναρά τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών και στέκονται δίπλα - δίπλα για τη διασφάλιση της παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας». Συμπλήρωσε δε - σύμφωνα με το πρακτορείο TASS - ότι το υψηλό επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και το βάθος της ρεαλιστικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας θα πρέπει να θεωρηθούν ως «πρότυπο για εταιρικές σχέσεις μεταξύ μεγάλων δυνάμεων».

Στο μεταξύ, οι δύο χώρες έκαναν χτες νέα κοινή άσκηση, ανθυποβρυχιακής βολής, στον βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στο πλαίσιο κοινών περιπολιών που διεξάγουν εδώ και αρκετές μέρες στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Κινεζική άσκηση προειδοποίησης της Ταϊβάν

Την ίδια στιγμή, η Κίνα προχώρησε χτες σε νέα άσκηση στα ανοιχτά της Ταϊβάν, με ευθύνη της «Διοίκησης Ανατολικού Τμήματος» του στρατού της. Η άσκηση είχε την κωδική ονομασία «Joint Sword 2024B» και έγινε με συμμετοχή μονάδων του πεζικού, του ναυτικού και της αεροπορίας της Κίνας, στα δυτικά, αλλά και βόρεια, νότια και ανατολικά της νήσου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι ασκήσεις εστίασαν «σε αντικείμενα θαλάσσιας - εναέριας μάχης - περιπολίας σε ετοιμότητα, αποκλεισμό βασικών λιμένων και περιοχών, επίθεση σε θαλάσσιους και επίγειους στόχους, όπως και κατάκτηση συνολικής υπεροχής, ώστε να δοκιμαστούν οι κοινές επιχειρησιακές δυνατότητες». Με στόχο, όπως είπε ο εκπρόσωπος της αρμόδιας Διοίκησης, να σταλεί μια «αυστηρή προειδοποίηση στις αποσχιστικές δράσεις των δυνάμεων της "Ανεξαρτησίας της Ταϊβάν"», ο οποίος καταλήγοντας μίλησε για «νόμιμη και απαραίτητη επιχείρηση για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ενότητας».

Σημειωτέον ότι στο Στενό της Ταϊβάν βρέθηκε προχτές Κυριακή και το κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning, στην εμφάνιση του οποίου αντέδρασε το «υπουργείο Αμυνας» της Ταϊβάν, λέγοντας ότι ο στρατός παραμένει «σε κατάσταση συναγερμού, έτοιμος να αντιδράσει αν χρειαστεί».

Ολα αυτά ενώ λίγες μέρες πριν ο ηγέτης της Ταϊβάν, Lai Ching-te, υποσχέθηκε ότι «θα αντισταθεί στην προσάρτηση» και επέμεινε ότι Πεκίνο και Ταϊβάν «δεν αλληλοεξαρτώνται».

Οι ΗΠΑ από τη μεριά τους χαρακτήρισαν τις κινεζικές ασκήσεις κίνηση «αδικαιολόγητη», που «ελλοχεύει τον κίνδυνο της κλιμάκωσης», με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λέει ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν σοβαρά για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο Στενό της Ταϊβάν και γύρω από την Ταϊβάν»...

Ενταση και στη Χερσόνησο

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Πιονγιάνγκ κατήγγειλε τη Σεούλ για «εισβολή - όπως ανέφερε - drones» στον εναέριο χώρο της τρεις φορές μέσα στον Οκτώβρη, προειδοποιώντας «για άλλη μια φορά ότι εάν δούμε ξανά drone, θα το θεωρήσουμε ως νοτιοκορεατικό, θα το χαρακτηρίσουμε ως κήρυξη πολέμου στη δημοκρατία μας και θα ενεργήσουμε κατά την κρίση μας».

Οι νοτιοκορεατικές Ενοπλες Δυνάμεις αντέτειναν ότι η αποστολή drones μπορεί να έχει γίνει από δημόσιους οργανισμούς ή άτομα, αλλά η Πιονγιάνγκ είπε ότι αυτά προϋποθέτουν διάδρομο απογείωσης για την εκτόξευσή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καυτά μέτωπα» σε όλο το εύρος (2023-07-29 00:00:00.0)
Με αιχμή την αντιμετώπιση της Κίνας και σχέδια στρατιωτικών προετοιμασιών (2023-01-10 00:00:00.0)
Ενισχύεται η συνεργασία Ινδίας - Ιαπωνίας με φόντο την άνοδο της Κίνας (2022-09-09 00:00:00.0)
Ταϊβάν και Βόρεια Κορέα στο επίκεντρο της σφοδρής γεωπολιτικής αντιπαράθεσης (2022-08-20 00:00:00.0)
Μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (2022-08-18 00:00:00.0)
Εντείνονται επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και «πρόβες πολέμου» (2021-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ