Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Εντείνονται επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και «πρόβες πολέμου»

Με αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας και εντεινόμενες στρατιωτικές κινήσεις και «πρόβες πολέμου» γύρω από την Ταϊβάν, καθώς και με διεργασίες «συντονισμού» και «επίλυσης» αντιθέσεων εντός του ευρωατλαντικού άξονα, με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με το Πεκίνο, συνεχίζονται και αυτές τις μέρες οι εντεινόμενες ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις σχετικά με τον Ινδο-Ειρηνικό.

Μεγαλώνει η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την Ταϊβάν

«Μεγάλη ανησυχία για την προκλητική στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν» εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την ίδια ώρα που και οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους εντείνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή.

Με αφορμή νέες κινεζικές υπερπτήσεις πάνω από την Ταϊβάν, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Πεκίνο για «αποσταθεροποιητική» δράση και ότι «ριψοκινδυνεύει με λανθασμένους υπολογισμούς και υπονομεύει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Από τα τέλη της περασμένης βδομάδας, συνολικά δεκάδες κινεζικά αεροσκάφη (καταδιωκτικά, βομβαρδιστικά, ανθυποβρυχιακά) πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν, με αφορμή και την εθνική επέτειο της Κίνας (1η Οκτώβρη), δεδομένων και των συνεχών «μηνυμάτων» που εκπέμπει το Πεκίνο που θεωρεί την Ταϊβάν κινεζική επαρχία.

Από τη μεριά της Ταιπέι, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ταϊβανέζικα μαχητικά απογειώθηκαν εσπευσμένα για να αναγκάσουν σε αποχώρηση τα κινεζικά αεροσκάφη.

Την «κινητικότητα» στην περιοχή ανέδειξε και η πρόσφατη εμφάνιση βρετανικού πολεμικού πλοίου στα Στενά της Ταϊβάν, με το Πεκίνο να μιλά για «κακόβουλους σκοπούς».

Η δε Ουάσιγκτον, με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάλεσε ξανά το Πεκίνο να «μειώσει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση και επίθεση ενάντια στην Ταϊβάν», σπεύδοντας να διαμηνύσει το αυξημένο «ενδιαφέρον» της για την περιοχή. «Εχουμε διαρκές ενδιαφέρον για την ειρήνη και σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ταϊβάν ώστε να διατηρεί μια επαρκή ικανότητα αυτοάμυνας», επισημαίνεται, καταλήγοντας: «Η δέσμευση των ΗΠΑ για την Ταϊβάν είναι στέρεη σαν βράχος και συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στα Στενά και όλη την περιοχή. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε μαζί με φίλους και συμμάχους ώστε να αναπτύξουμε την κοινή μας ευημερία, ασφάλεια και αξίες, αλλά και να βαθαίνουμε τους δεσμούς μας με τη δημοκρατική Ταϊβάν».

Με τη σειρά της η Κίνα κατηγόρησε χτες τις ΗΠΑ για τις αυξανόμενες εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν. Το κινεζικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον είναι αυτή που προκαλεί και βλάπτει την περιφερειακή ειρήνη, με τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν και τις τακτικές διελεύσεις αμερικανικών πολεμικών πλοίων από τα Στενά.

Ξεκαθαρίζοντας ότι το Πεκίνο «λαμβάνει τα απαραίτητα αντίμετρα», το κινεζικό ΥΠΕΞ «προειδοποιεί» αναφέροντας: «Η συμμετοχή σε σχέδια για ανεξαρτησία της Ταϊβάν είναι αδιέξοδη. Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα συντρίψει κάθε τέτοιο σχέδιο», ενώ οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν και να «φουσκώνουν» αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.

Σε ένα τέτοιο φόντο, εντείνονται παράλληλα οι στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην ευρύτερη περιοχή.

Το υπουργείο Αμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε χτες ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Ronald Reagan», που μπήκε στη Νότια Κινεζική Θάλασσα στα τέλη Σεπτέμβρη, μαζί με το επίσης αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson», πραγματοποίησαν πολυεθνικές ναυτικές ασκήσεις νοτιοδυτικά της Οκινάουα, μαζί με πολεμικά πλοία από Ιαπωνία, Βρετανία, Ολλανδία, Καναδά και Νέα Ζηλανδία.

Υπενθυμίζεται ότι στην Οκινάουα, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Ταϊβάν, εδρεύει μεγάλη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, ενώ πηγές από την Ταϊβάν ανέφεραν ότι οι χτεσινές πτήσεις των κινεζικών αεροσκαφών στην περιοχή αποτελούσαν προσομοίωση επίθεσης σε αυτό τον στόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

«Νέα Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ με έμφαση σε Ασία - Ειρηνικό

Τη βαρύτητα που δίνουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση και τη στρατιωτική προετοιμασία στον Ινδο-Ειρηνικό αποτύπωσε και η χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συζήτησαν «τον κεντρικό ρόλο του διατλαντικού δεσμού και την ενότητα της συμμαχίας καθώς το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει υπάρχουσες και νέες διεθνείς προκλήσεις», ενώ συμφώνησαν ότι «η νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ θα είναι βασική για τη συνεχιζόμενη προσαρμογή του ΝΑΤΟ στην επόμενη δεκαετία».

Επιβεβαιώνοντας το «κέντρο βάρους» αυτής της «νέας Στρατηγικής Αντίληψης», αναφέρεται ότι Μπλίνκεν και Στόλτενμπεργκ «υπογράμμισαν τη σημασία των εταιρικών σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Δημοκρατία της Κορέας», ενώ συζήτησαν επίσης «για τη σημασία της συμμαχικής ενότητας στην προσέγγισή μας στις εξελίξεις σχετικά με το Αφγανιστάν».

Στο πλαίσιο, άλλωστε, των πρωτοβουλιών για την «αποκατάσταση» αυτής της «συμμαχικής ενότητας», μετά τις αντιθέσεις εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ που βγήκαν έντονα στην επιφάνεια μετά τη συγκρότηση της νέας ενισχυμένης τριμερούς συμμαχίας AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία) και τον «αποκλεισμό» της ΕΕ, ο Αντ. Μπλίνκεν θα έχει σήμερα στο Παρίσι συνομιλίες με τον Γάλλο ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Στη διάρκεια των συνομιλιών, με αφορμή την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη σύνοδο του ΟΟΣΑ, οι δύο ΥΠΕΞ θα συνεργαστούν για την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» μεταξύ Γαλλίας - ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Λε Ντριάν.

Το δε Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα συζητηθούν η «ασφάλεια της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού» και η «υπερατλαντική σχέση και η συνεργασία με τους συμμάχους μας και εταίρους».

Σημειώνεται ωστόσο ότι την ίδια ώρα αναβλήθηκαν οι προγραμματιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια πιθανή σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Αυστραλίας, τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβρη, όπως ανακοίνωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη άμεση «συνέπεια» της AUKUS ήταν η απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το Παρίσι.

Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Νταν Τέχαν, σχολιάζοντας την αναβολή των διαπραγματεύσεων, επέμεινε ότι η χώρα του θα συνεχίζει να εργάζεται «για τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών που είναι προς το συμφέρον τόσο της Αυστραλίας όσο και της ΕΕ».

Διεργασίες και αντιπαράθεση στην Κορεατική Χερσόνησο

Σε ένα τέτοιο φόντο, προχωρούν και οι διεργασίες στην Κορεατική Χερσόνησο.

Χτες ανακοινώθηκε η αποκατάσταση της γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας και το πρώτο τηλεφώνημα αξιωματούχων των δύο χωρών μέσω αυτής από τον Αύγουστο.

Νωρίτερα πάντως, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΟΗΕ την περασμένη Παρασκευή, η Βόρεια Κορέα είχε δηλώσει ότι εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις στρατιωτικές δραστηριότητες των χωρών - μελών του Οργανισμού, απαντώντας σε επικρίσεις για τις πρόσφατες δοκιμές πυραύλων της Πιονγιάνγκ. Με βάση αυτές τις επικρίσεις και μετά από αίτημα των ΗΠΑ και άλλων χωρών συγκλήθηκε και το ΣΑ του ΟΗΕ.

Μία μέρα πριν η Πιονγιάνγκ είχε εκτοξεύσει έναν νέο αντιαεροπορικό πύραυλο, στην τελευταία από μια πρόσφατη σειρά δοκιμών όπλων, περιλαμβανομένου ενός υπερηχητικού πυραύλου, βαλλιστικών πυραύλων και ενός πυραύλου Κρουζ, που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της ανέδειξε τις παράλληλες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και δοκιμές πυραύλων των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ