Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Το Πεκίνο δεν έχει χρονοδιάγραμμα επανένωσης με την Ταϊβάν, αλλά η διαδικασία πιθανώς «θα επιταχυνθεί»...

Από τις ασκήσεις του κινεζικού Ναυτικού
Από τις ασκήσεις του κινεζικού Ναυτικού
Συνεχίζεται το μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων της Κίνας στον απόηχο της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Ν. Πελόζι, στην Ταϊβάν στις αρχές του μήνα, που κλιμάκωσε την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας στη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κίνας ανακοίνωσαν ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν περαιτέρω ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, καλώντας τα πολιτικά σκάφη να μείνουν μακριά από τη ζώνη των ασκήσεων. Ο κινεζικός στρατός (PLA) πραγματοποίησε παρόμοιους στρατιωτικούς ελιγμούς στη Νότια Κινεζική Θάλασσα χτες και προχτές, ενώ ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις και στην Κίτρινη Θάλασσα, που θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή.

Η Κίνα δεν έχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την επανένωση της Ταϊβάν, αλλά υπό την επίδραση εξωτερικών παραγόντων αυτή η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί, υπογράμμισε ο Κινέζος πρέσβης στη Νορβηγία, Γι Σιανλιάνγκ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό NRK TV. «Αν οι Αμερικανοί, εξωτερικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές στο νησί προβούν σε πιο προκλητικές ενέργειες, ο χρόνος επανένωσης θα συντομευτεί (...) ίσως γίνει και αύριο», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ακόμα ότι το 2005 η Κίνα ψήφισε νόμο «για τον τερματισμό της διάσπασης του κράτους» και υποστήριξε ότι η Κίνα «διατηρεί το δικαίωμα» να απομακρυνθεί από την ιδέα της ειρηνικής επανένωσης, υπέρ μιας στρατιωτικής λύσης.

«Ο μη ειρηνικός τρόπος δεν σημαίνει απαραίτητα χρήση ολόκληρου του πλέγματος των στρατιωτικών μέτρων», διευκρίνισε.

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ, Κιν Γκανγκ, κάλεσε χτες την Ουάσιγκτον να αντλήσει «διδάγματα» από τις πρόσφατες εντάσεις στα Στενά της Ταϊβάν και να σταματήσει να χρησιμοποιεί την Ταϊβάν για να περιορίσει την Κίνα, καθώς και να μην επιτρέψει στις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν να προχωρήσουν περαιτέρω «στον επικίνδυνο αυτό δρόμο».

Από την άλλη το Πεκίνο «εκτιμά ιδιαίτερα τη δήλωση του Ρώσου Προέδρου» Βλ. Πούτιν ότι το ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν ήταν μια «προσχεδιασμένη πρόκληση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουένμπιν.

«Η δήλωση του Προέδρου Πούτιν αντικατοπτρίζει τη στρατηγική συνεργασία υψηλού επιπέδου μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Είναι επίσης μια εκδήλωση της συνεπούς και σταθερής αμοιβαίας υποστήριξης των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν τα βασικά τους συμφέροντα», πρόσθεσε.

Από την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν και μετά «περισσότερες από 170 χώρες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην αρχή της Μίας Κίνας και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Κίνα για την υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας», υπενθύμισε.

Κοινές ασκήσεις Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας, Λευκορωσίας και Τατζικιστάν

Ο κινεζικός στρατός θα συμμετέχει σε μεγάλες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρωσία, μαζί με στρατεύματα από την Ινδία, τη Λευκορωσία, το Τατζικιστάν κ.λπ., ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αμυνας της Κίνας.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις «Vostok-2022» θα λάβουν χώρα από 30 Αυγούστου μέχρι 5 Σεπτέμβρη και θα διεξαχθούν σε 13 πεδία εκπαίδευσης της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας θα ασκηθούν στη «διατήρηση της στρατιωτικής ασφάλειας στην ανατολική περιοχή».

Από την πλευρά του το κινεζικό υπουργείο Αμυνας έσπευσε να διευκρινίσει - με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και τις εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν - ότι η συμμετοχή της Κίνας στα κοινά γυμνάσια «δεν συνδέεται με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση». Τα γυμνάσια εντάσσονται σε μια διμερή συμφωνία συνεργασίας, κατά την ίδια πηγή.

Παρόμοια κοινά γυμνάσια με επικεφαλής τη Ρωσία και με τη συμμετοχή της Κίνας έχουν διεξαχθεί και τα προηγούμενα χρόνια.

«Στόχος είναι να εμβαθύνουμε την πρακτική και φιλική συνεργασία με τους στρατούς των συμμετεχουσών χωρών, να διευρύνουμε το επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων μερών και να ενισχύσουμε την ικανότητα να απαντάμε σε διάφορες απειλές για την ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ