Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κίνητρα» για τη μείωση των αμβλώσεων

«Βουτιά» στις γεννήσεις εξαιτίας οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών

Μέτρα για τη μείωση του αριθμού των αμβλώσεων στη χώρα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα λάβει η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων, τη στασιμότητα του αριθμού του πληθυσμού. Στα μέτρα περιλαμβάνονται «κίνητρα» για την «ενθάρρυνση» της οικογενειακής ανάπτυξης, όπως επέκταση της πρόσβασης σε υπηρεσίες παιδικής μέριμνας, μείωση κόστους φοίτησης στο νηπιαγωγείο και να υπάρχει «συνεργασία με τους εργοδότες» για να γίνουν οι επιχειρήσεις πιο ...«φιλικές προς την οικογένεια».

Βέβαια, στην Κίνα ο εργάσιμος χρόνος που «κερδίζει» όλο και περισσότερο «έδαφος» είναι το γνωστό 9-9-6, που σημαίνει δουλειά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ για 6 μέρες τη βδομάδα, ιδιαίτερα στους μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους.

Oπως δήλωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, θα δώσει κατεύθυνση στις τοπικές κυβερνήσεις να εντάξουν σταδιακά την τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και θεραπείες υπογονιμότητας στο εθνικό σύστημα Υγείας. Τεχνολογίες όπως η τεχνητή γονιμοποίηση είναι πολύ ακριβές και στην Κίνα, ενώ δεν επιτρέπονται σε ανύπαντρες γυναίκες. Αλλα κίνητρα θα αφορούν τη φορολογία, την ασφάλιση και τη στέγαση.

Η Κίνα, όπου κυριαρχούν οι καπιταλιστικές σχέσεις, συνεχίζει να παλεύει με μια δημογραφική ύφεση μετά την «πολιτική του ενός παιδιού», από το 1979 έως το 2015. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, η Κίνα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά αμβλώσεων παγκοσμίως. Από το 2015 έως το 2019, η χώρα κατέγραψε 40.200.000 εγκυμοσύνες ετησίως - 23,2 εκατ. από τις οποίες ήταν ακούσιες και 17,7 εκατ. κατέληξαν σε άμβλωση. Περίπου το 78% των ακούσιων κυήσεων στην Κίνα καταλήγουν σε έκτρωση, με τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο να είναι 61%.

Το 2016, η κινεζική κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της για να επιτρέψει στα παντρεμένα ζευγάρια να αποκτήσουν δύο παιδιά. Το 2021, ο αριθμός αυξήθηκε σε τρία. Ωστόσο, παρά τις αλλαγές, τα πρόσφατα στοιχεία γεννήσεων που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας δείχνουν «βουτιά» στις γεννήσεις από το 2016, που σχετίζεται με τις συνθήκες ζωής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ