Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στρατό κατά του... «εσωτερικού εχθρού» προτείνει ο Τραμπ

Υποκριτική αντιπαράθεση από το επιτελείο της Χάρις

Νέο «λάδι στη φωτιά» της ενδοαστικής κόντρας και της πόλωσης που επικρατεί εδώ και χρόνια στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας έριξε το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοέμβρη, Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας για την ανάγκη πάταξης του... «εσωτερικού εχθρού».

Είχε προηγηθεί την Κυριακή το περιστατικό, όπως εμφανίστηκε, με έναν άνδρα που με κυνηγετικό όπλο και ένα γεμάτο πιστόλι βρέθηκε κοντά σε συγκέντρωση του Τραμπ στην Κοατσέλα της Καλιφόρνια. Συνελήφθη ο 49χρονος Βεμ Μίλερ από το Λας Βέγκας, αλλά διευκρινίστηκε ότι δεν επηρεάστηκε η ασφάλεια του Τραμπ ή των συμμετεχόντων στην εκδήλωση.

Ο Τραμπ, αξιοποιώντας το περιστατικό αυτό και τον προηγούμενο πυροβολισμό εναντίον του, δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός πρέπει να χρησιμοποιηθεί ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό». Στρώνει έτσι ουσιαστικά το έδαφος για «κυνήγι μαγισσών», που θα στραφεί όμως στους πραγματικούς αντίπαλους του συστήματος που υπερασπίζεται.

Δίνοντας συνέντευξη στο «Fox News» είπε κατά λέξη: «Πάντα λέω ότι έχουμε δύο εχθρούς. Εχουμε τον εχθρό από έξω και έχουμε τον εχθρό από μέσα. Και ο εχθρός από μέσα, κατά τη γνώμη μου, είναι πιο επικίνδυνος από την Κίνα, τη Ρωσία και όλες αυτές τις χώρες... Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι άνθρωποι στο εσωτερικό της χώρας. Εχουμε πολύ κακούς ανθρώπους. Εχουμε τρελούς ανθρώπους, παράφρονες ακροαριστερούς».

Και συνέχισε απειλητικά: «Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ εύκολα αν είναι απαραίτητο από την Εθνοφρουρά ή, εάν πραγματικά είναι αναγκαίο, από τον στρατό».

Η Εθνοφρουρά είναι ένα στρατιωτικό αμυντικό σώμα, που συνδέεται με διάφορες αμερικανικές Πολιτείες, αλλά η διοίκησή της διασφαλίζεται από το Πεντάγωνο όταν οι αποστολές είναι υπό ομοσπονδιακή εντολή.

Αξιοποίηση και από το επιτελείο Χάρις

Τις δηλώσεις Τραμπ περί εσωτερικού εχθρού αξιοποίησε ο έτερος πόλος του αστικού συστήματος, με το επιτελείο της Δημοκρατικής υποψήφιας και Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις να εμφανίζεται δήθεν οργισμένο σημειώνοντας: «Ξέρω ότι οι άνθρωποι έχουν πάθει αναισθησία απέναντι στον Τραμπ την τελευταία δεκαετία, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι σοκαριστικό».

Αλλο ένα πεδίο που εξελίσσεται η ενδοαστική αντιπαράθεση, εν πολλοίς για το θεαθήναι, είναι η αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, που στην ουσία και τα δύο στρατόπεδα προχωράνε την ίδια αντιμεταναστευτική πολιτική καταστολής.

Ο Τραμπ συνεχίζει τους πύρινους λόγους κατά των παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ, δίνοντας την υπόσχεση, προχτές, στην Αριζόνα, πως εάν εκλεγεί θα προσλάβει άμεσα 10.000 συνοριοφύλακες πέρα από το σύνολο των περίπου 20.000 που υπάρχουν σήμερα. Ανέφερε επίσης πως θα ζητήσει από το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει αύξηση κατά 10% των αποδοχών για τους συνοριοφύλακες. Νωρίτερα φέτος τάχθηκε κατά ενός δικομματικού νομοσχεδίου για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, που θα εξασφάλιζε χρηματοδότηση για την πρόσληψη 1.500 συνοριοφυλάκων και τελωνειακών, καθώς και επιπλέον 1.600 υπαλλήλων σε υπηρεσίες που εξετάζουν τις υποθέσεις χορήγησης ασύλου. Γι' αυτό η Κάμαλα Χάρις και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον επικρίνουν, κατηγορώντας τον ότι το σαμποτάρισε το νομοσχέδιο για πολιτικό όφελος.

Επί κυβέρνησης Μπάιντεν και Χάρις συνελήφθησαν περίπου 7 εκατομμύρια μετανάστες στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού. Τώρα η Χάρις υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει μέτρα για να επιδιορθώσει το προβληματικό σύστημα διαχείρισης του Μεταναστευτικού. Τάχθηκε και αυτή υπέρ αυστηρότερων περιορισμών σε ό,τι αφορά τη χορήγηση ασύλου και υποσχέθηκε να αναδείξει σε «ύψιστη προτεραιότητα» το ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης εισαγωγής φαιντανύλης (συνθετικού οπιοειδούς) που έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους στη χώρα.

Την Παρασκευή, ο Τραμπ ζήτησε την επιβολή θανατικής ποινής σε «οποιονδήποτε παράτυπο μετανάστη» σκοτώσει Αμερικανό πολίτη και τον Σεπτέμβριο, αναφερόμενος στους μετανάστες, τους κατηγόρησε πως διαπράττουν βίαια εγκλήματα στις ΗΠΑ, μιλώντας για «τέρατα», «ψυχρούς δολοφόνους» και «κτήνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ