Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Ασταμάτητα τα λουτρά αίματος του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού

Αμείωτα τα χτυπήματα στην Ντέιρ-αλ-Μπάλαχ

2024, The Associated Press. Al

Αμείωτα τα χτυπήματα στην Ντέιρ-αλ-Μπάλαχ
Το μακελειό κατά του Παλαιστινιακού λαού με βομβαρδισμούς και επιδρομές στην βόρεια και κεντρική Λωρίδα της Γάζας συνέχισε και το τελευταίο τριήμερο η δολοφονική στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ, επιχειρώντας στο βορρά να προχωρήσει το σχέδιό του για δημιουργία «στρατιωτικής κατοχικής ζώνης». Ηδη στην κατεστραμμένη Γάζα έχουν σκοτωθεί πάνω από 42.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, και έχουν τραυματιστεί πάνω από 98.600, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες υποφέρουν χωρίς τρόφιμα, φάρμακα, υποδομές.

Χτες το μεσημέρι, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 τραυματίστηκαν από ισραηλινές οβίδες που έπληξαν κέντρο διανομής τροφίμων στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Μέλη σωστικών συνεργείων σημείωσαν ότι ισραηλινό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα άνοιξε πυρ στο σημείο όπου δεκάδες κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί για να πάρουν τρόφιμα.

Ολόκληρες οικογένειες αμάχων χάθηκαν το Σαββατοκύριακο σε διαδοχικές επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων μεταξύ άλλων στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, αλλά και σε σχολεία που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια εκτοπισμένων εδώ και ένα χρόνο. Σε μία από αυτές τις επιθέσεις σε καταυλισμό εκτοπισμένων το βράδυ της Κυριακής δολοφονήθηκαν 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους αρκετά παιδιά, και τραυματίστηκαν άλλοι 50 άνθρωποι.

Ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να ανακοινώσει πως τάχα «εξετάζει τις πληροφορίες» για την επίθεση αυτή.

Φρικτές σκηνές καταγράφηκαν το βράδυ της Κυριακής κατά το βομβαρδισμό σκηνών εκτοπισμένων αμάχων στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου αλ Ακσα στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ της κεντρικής Γάζας. Η επίθεση έκαψε ζωντανούς τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε 70 άλλους. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κατέγραψαν σκληρές εικόνες με ανθρώπους να καίγονται ζωντανοί ενώ ήταν συνδεδεμένοι με ορό σε ράντσα.

Ο στρατός από την άλλη αρκέστηκε να χαρακτηρίσει και αυτή την εγκληματική επίθεση «χτύπημα ακριβείας».

Το ίδιο διάστημα συνέχισε τις επιθέσεις εναντίον λεγόμενου «κέντρου διοίκησης και ελέγχου», που υποτίθεται πως βρισκόταν στο εσωτερικό κτιριακού συγκροτήματος όπου παλαιότερα λειτουργούσε το νοσοκομείο Σουχαντάχ αλ Ακσα. Εκπρόσωπος της πολιτικής άμυνας της Γάζας δήλωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από το πλήγμα αυτό. Διευκρίνισε επίσης ότι αυτή ήταν η τέταρτη φορά που ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πλήγμα εναντίον «σκηνών εκτοπισμένων στο εσωτερικό» αυτού του νοσοκομείου.

Νωρίτερα, το Σάββατο, κοινή αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου κατάφερε να απομακρύνει ασθενείς και να ανεφοδιάσει δύο νοσοκομεία (Καμάλ ΑΝτουάν και Σαμπάχα) στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε ότι οι οδηγοί των φορτηγών υποβλήθηκαν σε ταπεινωτική συμπεριφορά και κρατήθηκαν για ένα διάστημα σε σημείο ελέγχου. Ο ΠΟΥ καταγγέλλει τακτικά τα εμπόδια που εγείρουν οι ισραηλινές αρχές στις αποστολές ανεφοδιασμού και απομάκρυνσης ασθενών από νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας.

Εξάλλου η αποστολή παρέδωσε 20.000 λίτρα καυσίμου στο Καμάλ Αντουάν και το αλ Αουντα και άλλα 23.000 λίτρα στο νοσοκομείο αλ Σαχάμπα, επιπλέον των 800 μονάδων αίματος καθώς και φαρμάκων και απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού. Τα καύσιμα θα χρησιμεύσουν κυρίως για τη λειτουργία των γεννητριών των νοσοκομείων.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων του στρατού στο βόρειο τμήμα της Γάζας έχει στόχο τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας», με τον ισραηλινό στρατό να καλεί τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τα νότια. Ως εκ τούτου, οι επιθέσεις θυμίζουν το πρώτο διάστημα σφοδρών επιθέσεων κατά αμάχων με ορισμένους αυτόπτες μάρτυρες να καταγγέλλουν τις ωμές ισραηλινές επιθέσεις ως εξής: «Μας χτυπούσανε από τον αέρα και το έδαφος, ασταμάτητα για μια εβδομάδα, θέλουν να φύγουμε, θέλουν να μας τιμωρήσουν επειδή αρνηθήκαμε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας».

Ο βασικός εμπνευστής της πρότασης, Τζιόρα Εϊλάντ, δήλωσε ότι το σχέδιό του έχει ως στόχο να πιεστεί η Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους τερματίζοντας τον έλεγχό της επί του θύλακα.

Ο ΟΗΕ περιγράφει ως άθλιες τις συνθήκες που επικρατούν για τον άμαχο πληθυσμό που έχει απομείνει στην Τζαμπάλια. «Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την περιοχή της Τζαμπάλια, η οποία είναι αποκομμένη, ενώ άλλοι παραμένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους εν μέσω αυξημένων βομβαρδισμών και μαχών», δήλωσε την Κυριακή ο Συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Μουχάναντ Χάντι.

Νέες επιθέσεις στη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα, επιδεινώνεται η ζωή στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης καθώς οι εισβολές του στρατού είναι καθημερινές.

Χτες το μεσημέρι στην πόλη Τζενίν, οι κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν δύο νεαρούς Παλαιστίνιους, εκ των οποίων ο ένας 17 ετών και τραυμάτισαν άλλους τέσσερις στη διάρκεια επίθεσης.

Νωρίτερα χτες το πρωί, άλλοι τέσσερις νεαροί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες στην πόλη Κούσρα που βρίσκεται νότια της Ναμπλούς.

Από πέρσι τον Οκτώβριο έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πυρά στη Δυτική Οχθη πάνω από 750 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 6.250 άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ