ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αύριο η μεγάλη κινητοποίηση στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου ενάντια στο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό Κόλπο

Σε συγκέντρωση καλεί η Επιτροπή Αγώνα που στηρίζουν πάνω από 170 φορείς

Εντείνει τις δράσεις της ενάντια στην κατασκευή υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο η Επιτροπή Αγώνα των φορέων της Δυτικής Ελλάδας, η οποία προχωρά σε μεγάλη κινητοποίηση αύριο, Σάββατο, στις 5.30 μ.μ. στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, με προσυγκέντρωση στο κάστρο του Ρίου στις 5 μ.μ.

Το κάλεσμα της επιτροπής δημοτικής αρχής Πάτρας, Εργατικών Κέντρων Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού - Μεσολογγίου «ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ» βρίσκει καθημερινά απήχηση. Από τους 130 φορείς που συμμετείχαν κατά τη σύσκεψη συγκρότησης της Επιτροπής Αγώνα, υπογράφοντάς το, σήμερα το στηρίζουν πάνω από 170, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει πίσω τους σχεδιασμούς για το πλωτό αιολικό πάρκο.

Μετά την πρώτη μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις έδρες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε Πάτρα και Μεσολόγγι, με σύνθημα «Οχι στο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό, φθηνό ρεύμα για όλο το λαό», το βάρος πέφτει στο αυριανό αγωνιστικό ραντεβού, προκειμένου να δοθεί αποφασιστικό μήνυμα καταδίκης των σχεδιασμών κυβέρνησης, επιχειρηματικών ομίλων, ΕΕ, των σχετικών Οδηγιών της και όλων όσοι τις στηρίζουν, ακόμη και αν παρουσιάζονται αντίθετοι στο πάρκο σήμερα.

«Λεφτά δεν... υπάρχουν για τον λαό»

«Την ώρα που οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στενάζουν από την ακρίβεια, που πληρώνουμε υπέρογκα ποσά για να ποτίζουμε τα χωράφια μας και να 'χουμε ρεύμα στις στάνες μας, στενάζοντας από τις αυξήσεις και ενώ μας δηλώνουν προκλητικά ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, κυβέρνηση, ΕΕ και τα κόμματα που στηρίζουν αυτήν την πολιτική, επιδοτούν με πακτωλούς χρημάτων τέτοιου είδους σχεδιασμούς», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, Γιάννης Καρναβιάς, ο οποίος, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη μεγάλη κινητοποίηση στη γέφυρα, υπογραμμίζει:

«Πρόκειται για σχέδια που εντάσσονται στη λεγόμενη πολιτική "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, που επιδοτεί με "ζεστό" χρήμα μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και σε αυτόν τον κλάδο και δεν βρίσκει δεκάρα τσακιστή να δώσει στα αιτήματά μας για αφορολόγητο πετρέλαιο, αναπλήρωση εισοδημάτων μας από ζημιές, αποζημιώσεις και για άλλα καθημερινά μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Εξηγεί ότι συνέπειες θα υπάρξουν και στο περιβάλλον εφόσον «γιγαντιαίες εγκαταστάσεις αναμένεται να γεμίσουν τον Πατραϊκό πλήττοντας τη θάλασσα, το οικοσύστημά της, αλλά και τους ψαράδες, αφού θα μειωθεί και το πεδίο που θα μπορούν να ασκούν τη δραστηριότητά τους».

Σε συνέχεια της ενημέρωσής της προς τον λαό, η Επιτροπή Αγώνα σε κάλεσμά της σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Προετοιμάζουμε αποφασιστική, μαζική, συντονισμένη και μαχητική αγωνιστική απάντηση. Οι αγώνες μας μπορούν να ακυρώσουν τα σχέδια εγκατάστασης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, όπως έβαλαν φρένο στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε Πλάτανο, Τσελέικα και Αγιο Βασίλη του δήμου Πατρέων, αλλά και στον Ερύμανθο».

Τονίζοντας πως ό,τι κέρδισε ο λαός ήταν από τους αγώνες του, απαιτεί επιπλέον «να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους, φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες. Ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής».

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Αύριο Σάββατο 19 Οκτώβρη

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Λασιθίου διοργανώνει σύσκεψη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στον Αγιο Νικόλαο με θέμα την εκπαίδευση και τα σχολεία. Θα μιλήσει Κώστας Κασμερίδης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρήστος Τσακίρης» εκδήλωση με θέμα «Ελεύθεροι χώροι ανοιχτοί στον λαό και κλειστοί στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα πρώην στρατόπεδα Παύλου Μελά και Καρατάσιου», οργανώνουν οι ΚΟΒ του δήμου Παύλου Μελά της ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Μάριος Παλάντζας, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Παύλου Μελά και μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων, συλλόγων και κατοίκων.

Κυριακή 20 Οκτώβρη

-- Στις 11.30 π.μ. η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης διοργανώνει εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ξάνθης, με θέμα το νερό. Θα μιλήσουν: Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Αντώνης Ραλλάτος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ, Βασίλης Μπέλλος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων, συλλόγων και σωματείων.

-- Στις 11 π.μ., η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «ΗΠΑ - ΕΕ - Ισραήλ βουτάνε στο αίμα τους λαούς - Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο!», στον κινηματογράφο «Μαρία - Ελενα» (Αγιοι Ανάργυροι). Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.

-- Στις 10 π.μ., οι ΚO super market της ΤΟ Εμπορίου Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής διοργανώνουν σύσκεψη - συζήτηση με θέμα το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ, στο μεζεδοπωλείο «Τα πέριξ» (Μεγάλου Αλεξάνδρου 27, Περιστέρι). Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΕ Μεσσηνίας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Απέναντι στη φορολεηλασία του εισοδήματος και στα νέα αδιέξοδα που βιώνουμε οι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, το ΚΚΕ δείχνει τον δρόμο. Η λύση είναι στα χέρια μας!», στο «Vino Banco Tapas bar», στην Καλαμάτα. Θα μιλήσει ο Χάρης Βουρδουμπάς, μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δευτέρα 21 Οκτώβρη

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΤΕ Μεσσηνίας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Καλαμάτα έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη πόλη: Το καλοκαίρι διψάς και τον χειμώνα πνίγεσαι» στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις από τους: Δημήτρη Οικονομάκο, δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με θέμα: «Η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας. Ανικανότητα ή πολιτική επιλογή;».Θανάση Μπούζα, κάτοικο της περιοχής Λαγκαδάς, με θέμα: «Η αγωνία μιας περιοχής όταν βρέχει, ο εμπαιγμός των πλημμυροπαθών - Ο εφιάλτης του 2016».Μίλτο Κουτίβα, μέλος της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ με θέμα: «Η πολιτική κράτους - δήμου - ΔΕΥΑ: Νερό ακριβό και λίγο για τους πολλούς, φθηνό και άφθονο για τους λίγους». Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις.

-- Στις 7 μ.μ. εκδήλωση της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ (αίθουσα ΚΑΠΗ Δ. Σπάρτης) με θέμα «Νερό: Δυσεύρετο αγαθό για τον λαό - Πεδίο κερδοφορίας για τους ομίλους. Η κατάσταση στη Λακωνία». Θα μιλήσει ο Γιάννης Κελλάρης, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην Κρήτη για τον εργάσιμο χρόνο

Στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας της ΕΠ Κρήτης διοργανώνονται πολιτικές εκδηλώσεις με θέμα: «Εργάσιμος χρόνος και μισθός. Το νομοθετικό πλαίσιο κυβερνήσεων και ΕΕ. Οι θέσεις του ΚΚΕ».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:

Στα Χανιά, τη Δευτέρα 21/10, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων με ομιλητή τον Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά.

Στο Ηράκλειο, την Τρίτη 22/10, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Ανδρόγεω» και ομιλητή τον Ανδρέα Κοκοσάλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Αντιθέσεις για τους χειρισμούς σε Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό

Αντιθέσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό διατύπωσε ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση στη Λευκωσία. Ουσιαστικά, μπροστά στην επιτάχυνση συναντήσεων και διεργασιών για την επίτευξη ΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεων, εκφράζει ενδοαστικές διαφοροποιήσεις και ανησυχίες ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων μη βρεθούν σε δυσμενή θέση έναντι ανταγωνιστών τους από την τουρκική αστική τάξη και άλλων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μπροστά στην επιχειρούμενη αναθέρμανση των συνομιλιών για το Κυπριακό, μίλησε για «νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή "λύσεις" άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι "μαγειρεύονται" - εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον. Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης. Που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης». «Τα "ήρεμα νερά", όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες», πρόσθεσε, απαντώντας στο σχετικό αφήγημα της κυβέρνησης περί «νηνεμίας» στο Αιγαίο.

Στο μεταξύ, σε τηλεοπτική της εμφάνιση η Μαρία Γαβουνέλη, γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, ανέφερε ότι είναι «αυτονόητη η διαπραγμάτευση της αιγιαλίτιδας ζώνης από την κυβέρνηση με την Τουρκία» και ότι σε μια διαπραγμάτευση πάντα υπάρχουν υποχωρήσεις, ενώ ερωτηθείσα αν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας θα είναι στα 12 ή στα 6 ναυτικά μίλια, απάντησε χαρακτηριστικά: «Στα 8, στα 9 μίλια, να μια διαπραγμάτευση». Ενδεικτικά δε του πώς δημιουργούνται τα σχετικά «τετελεσμένα», παρά και τις τότε κυβερνητικές «διαψεύσεις», ήταν και τα όσα είπε πως «είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι αποφασίσαμε μία στιγμή, ότι η χώρα δεν χρειάζεται να έχει ενιαίο εύρος αιγιαλίτιδας ζώνης, και επομένως "σπάσαμε" αυτήν τη διαφορά. Δυτικά 12, ανατολικά 6». Σημείωσε ακόμα πως «οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κρατάνε αυτήν τη διαπραγμάτευση, πάρα πολύ κοντά τους. Δεν έχουν επιτρέψει σε κανέναν άλλον να κάνει αυτήν τη συζήτηση, στην πραγματικότητα μιλάνε οι δυο τους. Νομίζω ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να δούνε αν μπορούν να περάσουν στην επόμενη μέρα».

Πέθανε η Βάσω Παπανδρέου

Σε ηλικία 80 ετών πέθανε χθες η Βάσω Παπανδρέου, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Είχε διατελέσει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπουργός στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Από τη θέση της επιτρόπου της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, προώθησε την την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και την κατοχύρωση του αποκαλούμενου «κοινωνικού διαλόγου».

Τα συλλυπητήρια εκ μέρους του ΚΚΕ στους οικείους της εξέφρασε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Θ. Παφίλης, στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ