Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιθέσεις για τους χειρισμούς σε Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό

Αντιθέσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό διατύπωσε ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση στη Λευκωσία. Ουσιαστικά, μπροστά στην επιτάχυνση συναντήσεων και διεργασιών για την επίτευξη ΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεων, εκφράζει ενδοαστικές διαφοροποιήσεις και ανησυχίες ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων μη βρεθούν σε δυσμενή θέση έναντι ανταγωνιστών τους από την τουρκική αστική τάξη και άλλων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μπροστά στην επιχειρούμενη αναθέρμανση των συνομιλιών για το Κυπριακό, μίλησε για «νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή "λύσεις" άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι "μαγειρεύονται" - εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον. Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης. Που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης». «Τα "ήρεμα νερά", όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες», πρόσθεσε, απαντώντας στο σχετικό αφήγημα της κυβέρνησης περί «νηνεμίας» στο Αιγαίο.

Στο μεταξύ, σε τηλεοπτική της εμφάνιση η Μαρία Γαβουνέλη, γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, ανέφερε ότι είναι «αυτονόητη η διαπραγμάτευση της αιγιαλίτιδας ζώνης από την κυβέρνηση με την Τουρκία» και ότι σε μια διαπραγμάτευση πάντα υπάρχουν υποχωρήσεις, ενώ ερωτηθείσα αν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας θα είναι στα 12 ή στα 6 ναυτικά μίλια, απάντησε χαρακτηριστικά: «Στα 8, στα 9 μίλια, να μια διαπραγμάτευση». Ενδεικτικά δε του πώς δημιουργούνται τα σχετικά «τετελεσμένα», παρά και τις τότε κυβερνητικές «διαψεύσεις», ήταν και τα όσα είπε πως «είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι αποφασίσαμε μία στιγμή, ότι η χώρα δεν χρειάζεται να έχει ενιαίο εύρος αιγιαλίτιδας ζώνης, και επομένως "σπάσαμε" αυτήν τη διαφορά. Δυτικά 12, ανατολικά 6». Σημείωσε ακόμα πως «οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κρατάνε αυτήν τη διαπραγμάτευση, πάρα πολύ κοντά τους. Δεν έχουν επιτρέψει σε κανέναν άλλον να κάνει αυτήν τη συζήτηση, στην πραγματικότητα μιλάνε οι δυο τους. Νομίζω ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να δούνε αν μπορούν να περάσουν στην επόμενη μέρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ