Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΕ - ΝΑΤΟ
Εντατικές διαβουλεύσεις για την παραπέρα κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία

Το «σχέδιο νίκης» παρουσίασε χτες ο Ζελένσκι στις Βρυξέλλες, προτάσσοντας ως ανταλλάγματα στη «Δύση» επενδύσεις και «στρατηγικά κοιτάσματα»

Από τη χτεσινή παρουσία του Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή παρουσία του Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Εντατικές διαβουλεύσεις πάνω στο λεγόμενο «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας διεξάγει το ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με φόντο τα συνεχή εδαφικά κέρδη του ρωσικού στρατού στην ανατολική και νότια Ουκρανία και τις συνολικότερες πολεμικές προετοιμασίες των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία και τους συμμάχους της για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Το «σχέδιο νίκης» που παρουσίασε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, αποτελεί στην πραγματικότητα σχέδιο επέκτασης του πολέμου με απευθείας στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, με πολλούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι αυτή η καταστροφική εξέλιξη είναι η μόνη «ελπίδα» του Κιέβου να επικρατήσει στρατιωτικά ή να βελτιώσει τις θέσεις του.

Το σχέδιο Ζελένσκι αντιμετωπίζει την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία ως μια γενικευμένη, παγκόσμια αναμέτρηση της «Δύσης» με το «στρατόπεδο» Κίνας - Ρωσίας και προτείνει κλιμάκωση στρατιωτική και πολιτική, προτάσσοντας μια «άνευ όρων πρόσκληση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» - βασική «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει η Μόσχα στη σύγκρουση - ακόμη κι αν δεν οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Παρουσιάζοντας προχτές στη Βουλή το «σχέδιο νίκης», ο Ζελένσκι σκιαγράφησε μια Ουκρανία που θα μπορούσε να επιτύχει μια «δίκαιη ειρήνη» εάν οι «σύμμαχοι» της έδιναν εξελιγμένες στρατιωτικές δυνατότητες, έγκριση για χτυπήματα στη ρωσική ενδοχώρα με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και στρατηγικά μη πυρηνικά αποτρεπτικά μέσα. Το πακέτο «μη πυρηνικής στρατηγικής αποτροπής» αφορά ένα «κατάλληλο πακέτο πυραύλων» και έχει συζητηθεί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Στη συνέχεια όσοι «στάθηκαν στο πλευρό» του Κιέβου θα μπορούσαν να ανταμειφθούν με επενδυτικές ευκαιρίες.

Αναφέρθηκε στα «στρατηγικά κοιτάσματα» της Ουκρανίας που, όπως είπε, αξίζουν τρισεκατομμύρια δολάρια, όπως ουρανίου, τιτανίου, λιθίου και γραφίτη, και στο πλούσιο έδαφος της χώρας, που κατέχει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού.

Αυτοί οι «στρατηγικά πολύτιμοι πόροι θα ενισχύσουν είτε τη Ρωσία και τους συμμάχους της είτε την Ουκρανία και τον δημοκρατικό κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Οταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και παγκοσμίως, πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε εξάλλου ότι η υποστήριξη των ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία δεν είναι μόνο «αλληλεγγύη», αλλά και «αυτοάμυνα», αφού ο πόλεμος επεκτείνεται ήδη πέρα από την Ευρώπη, «με Βορειοκορεάτες στρατιώτες να πολεμούν μαζί με τα ρωσικά στρατεύματα, το ρωσικό κράτος να αναπτύσσει ιρανικά όπλα και την Κίνα να τους υποστηρίζει».

«Γνωρίζουμε ότι περίπου 10.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας ετοιμάζονται να σταλούν για να πολεμήσουν εναντίον μας», ανέφερε, περιγράφοντας την προοπτική αυτή ως «πρώτο βήμα προς έναν παγκόσμιο πόλεμο».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προχτές με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συζητήθηκε πιθανή συνεργασία σε σημεία του «σχεδίου νίκης» και ο Ουκρανός Πρόεδρος του πρότεινε να εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης της κοινής παραγωγής όπλων. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη σημασία της συνέχισης της εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών, αλλά και την επερχόμενη τηλεδιάσκεψη της «Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας».

Ολα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στον ευρωατλαντικό άξονα.

Διαβουλεύσεις σε ΝΑΤΟ - ΕΕ για τον «βαθμό κλιμάκωσης» με τη Ρωσία

Χτες, ο Ζελένσκι ταξίδεψε στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της οποίας συνεδρίασε και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε το «σχέδιο» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως, παρότι θα ανακοινωθούν και νέες προμήθειες όπλων στο Κίεβο, οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται κυρίως στον βαθμό κλιμάκωσης με τη Ρωσία και δεν αποκλείεται οι ευρωπαϊκές χώρες να επιτρέψουν, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της άδειας χρήσης των όπλων τους, χτυπήματα σε στρατηγικούς στόχους βαθιά σε ρωσικό έδαφος.

Διπλωμάτες πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να «τρενάρουν» την έγκριση, περιμένοντας τις ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν το πρώτο βήμα.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, υποδέχτηκε τον Ουκρανό Πρόεδρο με την ευκαιρία της συνόδου των υπουργών Αμυνας, τονίζοντας ότι το Κίεβο θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Μόσχα από θέση ισχύος - σε αντίθεση δηλαδή με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πεδίο - και επομένως η «δυτική» στρατιωτική στήριξη θα συνεχιστεί «εν ανάγκη μακροπρόθεσμα».

«Το σχέδιο νίκης έχει πολλές πτυχές και πολλά πολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα που πρέπει να λύσουμε με τους Ουκρανούς για να καταλάβουμε τι κρύβεται πίσω από αυτό, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, τι δεν μπορούμε να κάνουμε», είπε ο Ρούτε.

Εκτίμησε πως το ουκρανικό σχέδιο στέλνει «ένα ισχυρό σήμα», όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζω το σύνολο του σχεδίου».

Σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Ρούτε είπε ότι «στο μέλλον η Ουκρανία θα είναι είτε το 33ο είτε το 34ο μέλος», ενώ για μια άμεση πρόσκληση ένταξης όσο διαρκεί ο πόλεμος με τη Ρωσία ο Ρούτε απάντησε ότι «οι καλύτερες εγγυήσεις είναι οι προμήθειες όπλων και οι διμερείς συμφωνίες ασφαλείας μεταξύ της Ουκρανίας και χωρών του ΝΑΤΟ».

Ως κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ «οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε την υποστήριξη προς την Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία και να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει, διότι η άμυνα της Ευρώπης αρχίζει από την Ουκρανία», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζον Χίλι.

Η Εσθονία ελπίζει να δει δραστηριοποίηση και τα επόμενα βήματα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ που είναι «η μόνη πραγματική εγγύηση ασφαλείας», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Εσθονός υπουργός Αμυνας, Χ. Πεβκούρ.

Η Λετονία υποστηρίζει το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας, δήλωσε ο Λετονός υπουργός Αμυνας, Αντρις Σπρουντς, προσθέτοντας ότι η εναέρια επιτήρηση του ΝΑΤΟ πάνω από τις χώρες της Βαλτικής πρέπει να αναβαθμιστεί.

Να σημειωθεί ότι στη χτεσινή σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ συμμετείχαν για πρώτη φορά οι υπουργοί Αμυνας των τεσσάρων «εταίρων» του Ινδο-Ειρηνικού (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα), αλλά και εκπρόσωπος της ΕΕ, στη λογική του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ». Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η «κατάσταση ασφαλείας» στην ευρωατλαντική περιοχή και στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

«Θα ακούσουμε από τον Πρόεδρο Ζελένσκι για το προτεινόμενο σχέδιο νίκης του και θα εργαστούμε για τα επόμενα βήματα για την οικοδόμηση συναίνεσης γύρω από μια ειρηνευτική πρωτοβουλία που βασίζεται στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ. «Γνωρίζουμε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη και θα δούμε πώς μπορούμε να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για πιο άμεση υποστήριξη», είπε και πρόσθεσε πως «το μέλλον της Ουκρανίας προορίζεται εντός της ΕΕ».

«Είναι ένας υπαρξιακός πόλεμος. Η Ρωσία είναι μια υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη και ελπίζω πως τα κράτη - μέλη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζ. Μπορέλ, επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Οι ηγέτες της ΕΕ επανέλαβαν την «ακλόνητη» πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξή τους προς το Κίεβο. Ειδικότερα συζητήθηκε η οικονομική στήριξη, με δάνειο ύψους 45 δισ. ευρώ, με εγγυήσεις από τις αποδόσεις των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, στη βάση της δέσμευσης που ανέλαβε η ΕΕ μαζί με το G7, για να καλυφθούν οι στρατιωτικές ανάγκες, ο προϋπολογισμός και η ανασυγκρότηση της χώρας.

Τη Γερμανία επισκέπτεται σήμερα ο Τζο Μπάιντεν, όπου εκτός από τις συναντήσεις με τον καγκελάριο, Ολ. Σολτς, και τον Πρόεδρο, Φρ. Β. Σταϊνμάγερ, θα έχει και τετραμερή συνάντηση με τον Σολτς, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, με βασικά θέματα τη στρατηγική στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Ζελένσκι: «ΝΑΤΟ ή πυρηνικά»

Η δέσμευση να επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα έδειχνε στον Ρώσο ηγέτη, Βλ. Πούτιν, ότι τα γεωπολιτικά του σχέδια «οδηγούνται προς την ήττα», είπε ο Β. Ζελένσκι.

Εάν η Ουκρανία δεν μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ, η μόνη της επιλογή θα είναι να οπλιστεί με πυρηνικά όπλα, τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Ποια είναι η λύση; Είτε η Ουκρανία αποκτήσει πυρηνικά όπλα είτε πρέπει να συνάψουμε κάποια συμμαχία. Δεν γνωρίζουμε καμία βιώσιμη συμμαχία εκτός από το ΝΑΤΟ σήμερα», πρόσθεσε.

«Ποιος παράτησε τα πυρηνικά του όπλα; Μόνο η Ουκρανία. Ποιος πολεμά σήμερα; Η Ουκρανία», είπε και μάλιστα ανέφερε ότι έθεσε αυτό το θέμα κατά τη συνάντησή του με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Ντ. Τραμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ