Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Σου πήρα το τουφέκι σου... »

Το βιβλίο «Σου πήρα το τουφέκι σου...», του κομμουνιστή, πρώην δημάρχου του δήμου Αμπελοκήπων, Κώστα Σαπρανίδη, παρουσιάστηκε την Τρίτη 15 Οκτώβρη σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Οδυσσέας Μαάιτα, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη.

Τον πρόλογο του βιβλίου είχε υπογράψει λίγο πριν «φύγει» από τη ζωή ο σπουδαίος κομμουνιστής χαράκτης Γιώργος Φαρσακίδης.

Χαρακτηριστικά σημειώνει: «Το βιβλίο έχει στόχο την καταγραφή της Ιστορίας, όπως τη ζήσαμε εμείς κι όχι όπως θέλουν να τη διαστρεβλώνουν άλλοι. Συγκεντρώνει μαρτυρίες και βιώματα (...) με σκοπό να δείξει στη νέα γενιά πως ο Αγώνας και η Θυσία είναι στάση ζωής. Αυτή που ταιριάζει σ' αυτούς που οραματίζονται μια άλλη κοινωνία, μια "Μάνα Ιθάκη" μέσα στην οποία θα μπορέσει επιτέλους "ν' ανθρωπέψει ο άνθρωπος"».

Αναφερόμενος στον συγγραφέα του βιβλίου, ο Γιάννης Δελής είπε: «Ο Κώστας Σαπρανίδης με την εργατικότητα, την αγωνιστικότητα, το θάρρος και την επιμονή του αναδείχτηκε σε άξιο μέλος της μεγάλης οικογένειας των κομμουνιστών δημάρχων της εποχής του, αλλά και άξιος συνεχιστής της παράδοσης των παλιότερων κομμουνιστών δημάρχων, ειδικότερα για τον δήμο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, των θρυλικών Χρήστου Κανάκη και Χρήστου Ράπτη.


(...) Πιάνει το μολύβι και γράφει τη δική του προσωπική ιστορία από εκείνη, πάντα, την κοινή οπτική γωνία των χιλιάδων λαϊκών αγωνιστών και οικογενειών που βίωσαν τα γεγονότα των τελευταίων 75 χρόνων (...) Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο; Σε όλους τους φυσικούς και ταξικούς απογόνους εκείνων των αγωνιστών και πριν από όλους στους νέους, που όπως γράφει "τους κόβουν τα όνειρα και τον δρόμο για τη ζωή", ώστε να μπουν στον αγώνα και να πουν "Σου πήρα το τουφέκι σου" και συνεχίζουμε...».

«Πολλά πράγματα τότε και σήμερα είναι όμοια παρότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ουσία της είναι πολύ διαφορετική», σημείωσε ο Οδυσσέας Μαάιτα και εξήγησε: «Στις ομοιότητες βλέπουμε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, τη ρουσφετολογική σχέση του δήμου με το προσωπικό, τη δυσκολία των δήμων και τότε να ανταποκριθούν στις ανάγκες λόγω του μικρού αριθμού εργαζομένων. Ταυτόχρονα βλέπουμε την υποχρηματοδότηση, την μη απόδοση των ΚΑΠ, την τεράστια γραφειοκρατία για να γίνουν τα αυτονόητα όπως, για παράδειγμα, το να δοθεί ένα τμήμα ενός στρατοπέδου για να αξιοποιηθεί από τον δήμο για χώρους μάθησης και άθλησης. Τον ρόλο των μελετητικών γραφείων και των εργολάβων που ροκανίζουν το δημόσιο χρήμα, την ίδια στιγμή που θα μπορούσαν όλα αυτά να γίνουν από προσωπικό του δήμου.

Και τότε όπως και τώρα οι δήμοι λειτουργούσαν και λειτουργούν σε ένα πλαίσιο στημένο για να υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών, είτε αυτών που δρουν στην τοπική κοινότητα είτε αυτών που έρχονται να "δουλέψουν" για την τοπική κοινότητα μέσα στα πλαίσια του δήμου».

Στη ζωή και στην ιστορική διαδρομή του Κώστα Σαπρανίδη στάθηκε ο Αρσένης Τσιριγώτης, εκ μέρους της ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ιδιαίτερα συγκινημένος ο Κώστας Σαπρανίδης, εξηγώντας ότι σκοπός της γραφής του βιβλίου ήταν «η καταγραφή και η ανάδειξη του έργου και των ποιοτικών χαρακτηριστικών δράσης των δημάρχων και παρατάξεων, με την εμπειρία τους την προερχόμενη από την προσφορά τους στην Εθνική Αντίσταση και στον συνδικαλισμό, με την τεράστια διαφορά από τις άλλες παρατάξεις. Κοντολογίς, οι παρατάξεις μας λειτουργούσαν ως εκπρόσωποι των δημοτών απέναντι στην όποια κυβέρνηση, ενώ οι παρατάξεις των άλλων ως εκπρόσωποι της όποιας κυβέρνησης απέναντι στους δημότες...

Οι παρατάξεις μας, υπό την καθοδήγηση του Κόμματος, με συνεχείς διεκδικητικούς αγώνες, με τους δημότες στο προσκήνιο, αποσπούσαν λύσεις στα λιμνάζοντα επί χρόνια προβλήματα του δήμου (Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Υγεία, ελεύθεροι χώροι και πάει λέγοντας...).

Στην εισαγωγή του βιβλίου έγραψα ότι αν έγραφαν και οι άλλοι δήμαρχοί μας βιβλίο, ανάλογο βιβλίο θα έγραφαν, αφού όλοι είχαν ένα πλούσιο ανάλογο έργο, οπότε αυτό το βιβλίο μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό όλων. Γι' αυτό πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμο και για τους συνεχιστές μας της "Λαϊκής Συσπείρωσης"».

Το βιβλίο διατίθεται από τη «Σύγχρονη Εποχή» και τα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ