ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με την ανεξάντλητη δύναμη του δίκιου των πολλών, συντονιζόμαστε ενάντια στις θυσίες για τα κέρδη των λίγων!
  • Πανηπειρωτική σύσκεψη την Κυριακή στα Γιάννενα
  • Θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Ανεβάζουν «στροφές» για την επιτυχία της Πανηπειρωτικής σύσκεψης οι Κομματικές Οργανώσεις της Ηπείρου και της Λευκάδας με θέμα «Με το δίκιο των πολλών, ενάντια στις θυσίες για τα κέρδη των λίγων». Στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα την ερχόμενη Κυριακή στις 10 π.μ. στο Καμπέρειο Θέατρο, θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία η Μαρία Ανδρεάδου, μέλος του Γραφείου Περιοχής και Γραμματέας της ΤΕ Ιωαννίνων, σε δήλωσή της τονίζει ότι «σε μία περίοδο που η επίθεση της κυβέρνησης στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, στη νεολαία, φαίνεται να μην έχει σταματημό, οι κομμουνιστές παίρνουμε την ευθύνη να μπούμε μπροστά στην οργάνωση νέων αγώνων, απεργιών, κινητοποιήσεων που να βάζουν πραγματικό φρένο στα σχέδια της αστικής τάξης για περισσότερα κέρδη με το αίμα των λαών.

Είναι όπλο στα χέρια μας η προγραμματισμένη συνάντηση του ΚΚΕ και μάλιστα με τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, με εκατοντάδες εκλεγμένων και μελών δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων, δεκάδων μαζικών φορέων σε αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, αγροτοκτηνοτρόφους, γονείς, μέλη πολιτιστικών, αθλητικών και φοιτητικών συλλόγων.

Σε αυτή την Πανηπειρωτική σύσκεψη θα συναντηθούμε όλοι εμείς που ασφυκτιούμε σε μια καθημερινότητα που μετατρέπεται σε εφιάλτη, που μας αφήνει χωρίς στέγη, χωρίς θέρμανση, χωρίς Ενέργεια, χωρίς σχολεία, χωρίς νοσοκομεία, χωρίς υποδομές σε αθλητισμό, πολιτισμό, χωρίς εισόδημα που να καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες μίας οικογένειας.

Θα συναντηθούμε όλοι εμείς που δεν αρκούμαστε στο "κάτι πρέπει να γίνει", που δεν ψάχνουμε σωτήρες, που εμπνεόμαστε από το σύνθημα "μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό" και το κάνουμε πράξη με κάθε αφορμή. Ολοι εμείς που δεν έχουμε σκοπό να "κληρονομήσουμε" στα παιδιά μας εφταήμερα, μισθούς πείνας, εξοντωτικά σχολεία, εμπορευματοποιημένα νοσοκομεία, σάπιες αξίες και ιδανικά.

Στην οργάνωση της πάλης βρίσκεται όλη αυτή η δύναμη που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, αυτή η δύναμη πολλαπλασιάζεται με τον συντονισμό της πάλης μας και γίνεται ικανή να δυσκολέψει κυβερνήσεις, να ακυρώσει σχέδια, να έχει κατακτήσεις.

Η πείρα όλων μας είναι πλούσια από τα χρόνια της προηγούμενης οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης μέχρι και την πανδημία, από τις μεγάλες κινητοποιήσεις για να μη συγκαλυφτεί το έγκλημα στα Τέμπη μέχρι τις απεργίες της χρονιάς που πέρασε. Πείρα και συμπεράσματα πολύτιμα για τις επόμενες μάχες, σε συνθήκες που η εμπλοκή της χώρας στο ιμπεριαλιστικό μακελειό θα καθορίζει και την αγριότητα της αστικής τάξης στο σύνολο των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Την Κυριακή, στο Καμπέρειο Θέατρο, θα είμαστε όλοι εμείς που παίρνουμε θέση στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με οργάνωση, αλληλεγγύη, στους αγώνες για το δίκιο μας!».

ΚΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οταν ο «δολοφόνος» επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος!

Ανακοίνωση για την πρόσφατη επίσκεψη της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις
Από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις
Τα χαμόγελα και τα ευχολόγια που περίσσεψαν στην επίσκεψη της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία διευθυντικών στελεχών της «Ελληνικός Χρυσός» και της μητρικής εταιρείας «Eldorado Gold», δεν πρέπει να εφησυχάσουν κανέναν εργαζόμενο στα μεταλλεία, κανέναν κάτοικο της περιοχής. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη, οργανωμένοι στα σωματεία τους, να επιβάλουν τη θέλησή τους και να κερδίσουν μάχες.

Τα παραπάνω αναδεικνύει η ΚΟ Μεταλλείων Χαλκιδικής του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση, που με την πολύμηνη απουσία της διάλεξε πλευρά, υπέρ της εταιρείας και απέναντι στον μεγάλο αγώνα των μεταλλωρύχων ενάντια στο τσάκισμα της ψυχικής και σωματικής τους υγείας, στη διάλυση της κοινωνικής ζωής και του τόπου, εμφανίστηκε "κατόπιν εορτής" για να επαναλάβει τα χιλιοειπωμένα ψέματα περί ταυτόχρονης ανάπτυξης και ευημερίας των μετόχων - παρασίτων των εταιρειών από τη μια και της τοπικής κοινωνίας από την άλλη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, τα άλλα κόμματα του συστήματος, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να δώσουν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα.

Υπόσχονται ευημερία και πρόοδο στην τοπική κοινωνία αυτοί που από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ:

-- Διαμόρφωσαν και ψήφισαν τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, τις 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, πάνω στα οποία στηρίχτηκε το "νέο σύστημα οργάνωσης της εργασίας" που οι μεταλλωρύχοι με πολυήμερες απεργίες έστειλαν στα σκουπίδια.

-- Αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και πολλά άλλα.

-- Ρήμαξαν το δημόσιο σύστημα Υγείας και τη δημόσια Εκπαίδευση, με την τραγική κατάσταση στα σχολεία της περιοχής και στο ΚΥ Παλαιοχωρίου.

Υπόσχονται απαρέγκλιτη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων:

-- Αυτοί που ψήφισαν τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που υποβαθμίζει τις υπάρχουσες και μελλοντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως "ασήμαντες" ή "μεσαίας σημαντικότητας", υπερτονίζοντας τα υποτιθέμενα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

-- Αυτοί που έδωσαν τη δυνατότητα, αξιοποιώντας νόμο του ΠΑΣΟΚ του 2011, να προσλαμβάνουν δήθεν "ανεξάρτητους" ελεγκτές περιβάλλοντος για να ελέγχουν τους εαυτούς τους (!).

-- Αυτοί που διαδοχικά την τελευταία δεκαετία υποβάθμισαν και απαξίωσαν την Επιθεώρηση Μεταλλείων, που είναι υπεύθυνη - πέραν της τήρησης των μέτρων υγείας και ασφάλειας - και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος εντός και πέριξ των έργων. Στη Βόρεια Ελλάδα, για χιλιάδες εργοτάξια και εργαζόμενους αντιστοιχούν 3 (!) επιθεωρητές.

Υπόσχονται νέες θέσεις εργασίας:

-- Αυτοί που έχουν δημιουργήσει ένα νομοθετικό πλαίσιο - κόλαση για τους εργαζόμενους.

-- Αυτοί που επιτρέπουν την αξιοποίηση εργολαβιών και υπεργολαβιών για να χτυπήσουν κατεκτημένα δικαιώματα, διασπώντας την ενότητα των εργαζομένων. Η προσπάθεια επιβολής 11ωρων βαρδιών στην "Τεχνοχημική" και η ομηρία που υφίστανται οι εργαζόμενοί της, οι ατελείωτες ώρες εργασίας των εργαζομένων στην κατασκευή του έργου, οι απολύσεις δεκάδων εργαζομένων τα τελευταία χρόνια σε "Edilmac" και "Ελληνικά Λατομεία", είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά γεγονότα».

Η ΚΟ Μεταλλείων Χαλκιδικής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν να λύσει έστω και ορισμένα από τα προβλήματα των μεταλλωρύχων και των οικογενειών τους, θα έκανε πράξη τα αιτήματα των σωματείων τους:

-- Ρητή απαγόρευση των υπερωριών πέραν του 8ώρου στον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ).

-- Μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους σε μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις.

-- Αμεση στελέχωση της Επιθεώρησης Μεταλλείων και δημιουργία παραρτήματος στη Χαλκιδική.

-- Αμεση και διαρκής παρακολούθηση των επιπτώσεων της μεταλλευτικής δραστηριότητας, παράλληλα με αυστηρούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Μεταλλείων.

-- Να σταματήσει κάθε σκέψη για περαιτέρω εργολαβοποίηση των μεταλλείων.

Και καλεί τους μεταλλωρύχους να κρίνουν από την πολύτιμη πείρα που απέκτησαν μέσα από τους αγώνες τους, και η οποία έδειξε ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη, οργανωμένοι στα σωματεία τους, να επιβάλουν τη θέλησή τους και να κερδίσουν μάχες.

«Οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, που κορυφώνονται με την πανελλαδική απεργία στις 20/11, αποδεικνύουν ότι μόνο οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους μπορούν και στριμώχνουν την κυβέρνηση. Με την αμέριστη συμβολή του ΚΚΕ βάζουν εμπόδια στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της, την υποχρέωσαν σε ορισμένες υποχωρήσεις και οδήγησαν σε κάποιες κατακτήσεις.

Η ελπίδα για τον λαό δεν βρίσκεται ούτε στην αναμόρφωση της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, ούτε στα διάφορα ακροδεξιά μορφώματα που είναι κόμματα του συστήματος.

Η ελπίδα βρίσκεται στην ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του ίδιου του στόχου της καπιταλιστικής κερδοφορίας, των αντιλαϊκών νόμων, συνολικά αυτού του εχθρικού, σάπιου και διεφθαρμένου κράτους του κεφαλαίου. Βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας», καταλήγει.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Με ευθύνη του κράτους να ολοκληρωθεί το έργο του Μητροπολιτικού Πάρκου

Τώρα με ευθύνη του κράτους να ολοκληρωθεί το έργο του Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», χωρίς άλλες καθυστερήσεις, για να αποδοθεί στους κατοίκους και τους εργαζόμενους της πόλης, απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Παύλου Μελά.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μάριο Παλάντζα, δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επισκέφθηκε τα εργοτάξια στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των έργων.

Επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά μεγάλες καθυστερήσεις που αφορούν έργα και υποέργα των διαφόρων προγραμματικών συμβάσεων, που έχουν υπογραφεί από την έναρξη της επένδυσης. Σύμφωνα με τη Μελέτη Οικονομικής Βιωσιμότητας, το Μητροπολιτικό Πάρκο έπρεπε να λειτουργεί από την αρχή του 2024 και να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από την αρχή του 2025, δηλαδή να έχουν ολοκληρωθεί δενδροφυτεύσεις, πλατείες κ.λπ. και να λειτουργεί το σύνολο των 26 κτιρίων, αφού προηγούμενα θα έχουν αποκατασταθεί.

Αυτήν τη στιγμή η εικόνα του έργου δεν έχει καμία σχέση ούτε με τους αρχικούς σχεδιασμούς ούτε με τις δηλώσεις του ίδιου του δημάρχου, που μιλάει για πορεία ολοκλήρωσης του έργου.

Ουσιαστικά οι εργασίες αποκατάστασης έχουν ξεκινήσει σε μόλις ένα κτίριο (κτίριο Α2) και εκείνες προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, που θέτουν σε αμφισβήτηση αν θα ολοκληρωθούν ακόμα και με την παράταση της σύμβασης, δηλαδή τον Ιούλη του 2025. Η πλειοψηφία των υπόλοιπων κτιρίων έχει εικόνα εγκατάλειψης, η οποία προκαλεί ακόμα και κινδύνους για τους διερχόμενους μέσα από το πρώην στρατόπεδο. Ο περιβάλλων χώρος επίσης βρίσκεται πολύ πίσω από την υλοποίηση του σχεδιασμού που έθεσε η σύμβαση, η οποία υπογράφηκε στις 27 Σεπτέμβρη του 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει μπει ούτε δέντρο από τα 10.000 που είναι προγραμματισμένο να φυτευτούν.

«Το σύνολο των καθυστερήσεων επιβεβαιώνουν ότι ο σημερινός καπιταλιστικός ανταγωνισμός, η σύμφυση Τοπικής Διοίκησης και επιχειρηματιών σε όλα τα επίπεδα, η κρατική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δήμων με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, είναι όλοι αυτοί οι παράγοντες που όχι μόνο δεν επιταχύνουν την ολοκλήρωση έργων και υποδομών αλλά αποτελούν τροχοπέδη για την κάλυψη των σημερινών κοινωνικών αναγκών της πλειοψηφίας», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Παύλου Μελά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ