ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαθιά μπλεγμένη στον πολεμικό σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

INTIME NEWS

Μια αλυσίδα εξελίξεων που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση, με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων, ανοίγει κάθε μέρα και ένα νέο κεφάλαιο εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, και ότι η χώρα είναι πλήρως ενσωματωμένη στον πολεμικό σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ξετυλίγεται τις τελευταίες μέρες, με ανυπολόγιστες συνέπειες και κινδύνους για τον λαό.

Μόνο τις τελευταίες μέρες το «πολεμικό δελτίο» γράφει: Μια τεράστια αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ με επίκεντρο την Ανδραβίδα και σενάρια για χτυπήματα σε ξένα εδάφη. Συμμετοχή ελληνικών F-16 σε ΝΑΤΟική άσκηση πυρηνικού πολέμου! Τη χρήση του λιμανιού του Πειραιά για να στείλουν ένα ακόμα φορτίο θανάτου με προορισμό το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, προσπάθεια που απέτρεψαν με την αποφασιστική παρέμβασή τους οι λιμενεργάτες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του Πειραιά.

Και για «κερασάκι στην τούρτα», την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Ζελένσκι για «συνεργασία σε θέματα ασφάλειας», που μπλέκει τη χώρα μας ακόμα πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Η συμφωνία έπεται συναντήσεων και συζητήσεων που είχαν τους προηγούμενους μήνες σε Ελλάδα και Ουκρανία, όπως και απανωτών παραδόσεων όπλων και πυρομαχικών από το ελληνικό οπλοστάσιο στο Κίεβο, «σε συνέχεια της προσχώρησης της Ελλάδας και της ΕΕ στην Κοινή Δήλωση του G7 (Ιούλιος 2023) για την υποστήριξη της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, αλλά και της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ - Ουκρανίας», όπως λένε από το Μαξίμου, προσθέτοντας ότι «η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει συνέχιση της ελληνικής στήριξης με πολεμικό υλικό και στρατιωτική εκπαίδευση, παραπέρα χρήση της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης ως κόμβων διεκπεραίωσης ευρωΝΑΤΟικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, «συνέργειες» στις πολεμικές βιομηχανίες των δύο χωρών για επιτάχυνση στις παραδοτέες ποσότητες, αλλά και ενεργοποίηση ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην «αγορά» της Ουκρανίας, με «ιδιαίτερη έμφαση στην ανοικοδόμηση της Οδησσού», καθώς μέσα στα ερείπια οσμίζονται «ψητό» στην ανοικοδόμηση και την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Ακόμα πιο αποκαλυπτική είναι η Προεδρία της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή της για την εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική της προσπάθεια:

«Από την αρχή της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας, η Ελλάδα παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων υλικής - τεχνικής βοήθειας και εκπαίδευσης. Με τη συμφωνία αυτή, η Ελληνική Δημοκρατία επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις πιο επείγουσες αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας. Μαζί με τους εταίρους της, η Ελλάδα θα παράσχει πρόσθετους πόρους για την επιτάχυνση της εκπαίδευσης σε Ουκρανούς πιλότους και τεχνικούς στα F-16», τονίζει.

Αναφέρει ακόμα ότι η διμερής συμφωνία «περιλαμβάνει οικονομική εταιρική σχέση, συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, υποστήριξη για κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προσαγωγή του επιτιθέμενου κράτους στη Δικαιοσύνη και αποζημίωση για ζημίες, καθώς και συνεργασία στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση και στις τέχνες». Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση «δεσμεύεται να συμμετάσχει στην αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», ενώ «υποστηρίζει τη μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, και τη Φόρμουλα Ειρήνης» που προτείνει το Κίεβο για τερματισμό της σύρραξης.

Και νέες παρτίδες όπλων για Ουκρανία;

Σημειωτέον, η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική και την ουκρανική κυβέρνηση για την «ασφάλεια» συμπίπτει με τις πληροφορίες ότι επίκειται η προώθηση ενός ακόμα φορτίου με όπλα από τη χώρα μας στην Ουκρανία, είτε απευθείας είτε με «μεσάζοντες», υλοποιώντας σχετικές συμφωνίες. Σύμφωνα με όσα συζητιούνται, περιλαμβάνει οπλικά συστήματα αναγκαία για την άμυνα της χώρας και πλήρως λειτουργικά.

Θυμίζουμε ότι πριν μερικούς μήνες η κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή διακρατική συμφωνία για μεταφορά πολεμικού υλικού στην Τσεχία, χωρίς να διαψεύδει ότι αυτό προορίζεται για τον ουκρανικό στρατό.

Μέσα στο καλοκαίρι, επίσης, η χώρα μας έπαιξε κομβικό ρόλο στη φύλαξη και μεταφορά μεγάλου φορτίου με πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ, το οποίο - για δικούς της λόγους - αρνήθηκε να παραλάβει και να διεκπεραιώσει η Ισπανία. Το φορτίο αυτό, που περιείχε επικίνδυνο ή και απαγορευμένο από διεθνείς Συνθήκες πολεμικό υλικό, φυλάχτηκε για μεγάλο διάστημα σε ειδικά διαμορφωμένους στρατιωτικούς χώρους, σε μυστική τοποθεσία, και στη συνέχεια προωθήθηκε στον τελικό προορισμό με ευθύνη των Αμερικανών.

Ελληνικά F-16 σε πρόβες πυρηνικού πολέμου!

Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που η κυβέρνηση έστειλε τρία ελληνικά μαχητικά F-16 «Viper», μαζί με το ανάλογο τεχνικό προσωπικό υποστήριξης, να συμμετέχουν στη ΝΑΤΟική άσκηση «Steadfast Noon», έχοντας μετασταθμεύσει στη Γερμανία, σε μια περίοδο που οι ευθείες απειλές για πυρηνικά πλήγματα είναι στην ημερήσια διάταξη...

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό και όπως έχει αποκαλύψει εδώ και χρόνια το ΚΚΕ, η αεροπορική βάση στον Αραξο εντάσσεται σταθερά στα επικίνδυνα πυρηνικά σχέδια των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με τις σχετικές «κλίνες» αποθήκευσης τέτοιων βομβών να παραμένουν εκεί και να συντηρούνται, καθώς τα ΝΑΤΟικά επιχειρησιακά σχέδια προβλέπουν σε «περίοδο κρίσης» μεταστάθμευση αεροσκαφών άλλων χωρών στον Αραξο (πιστοποιημένων για πυρηνικό πλήγμα), για να «φορτώσουν» από εκεί. Και, βέβαια, όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν συνυπογράψει τη ΝΑΤΟική πυρηνική στρατηγική, που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει και το δόγμα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος».


ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Οι λιμενεργάτες σάς το υπογράφουν, με των λαών το αίμα τα χέρια τους δεν βάφουν»

Οι λιμενεργάτες μαζί με εργαζόμενους του Πειραιά εμπόδισαν τη φόρτωση κοντέινερ με σφαίρες για το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ

«Φονιάδες δρόμο απ' το λιμάνι» έγραψαν στο κοντέινερ του θανάτου οι λιμενεργάτες
«Φονιάδες δρόμο απ' το λιμάνι» έγραψαν στο κοντέινερ του θανάτου οι λιμενεργάτες
Με μία αποφασιστική, ολονύχτια κινητοποίηση, οι λιμενεργάτες της COSCO μαζί με άλλα σωματεία και τους εργαζόμενους του Πειραιά απέτρεψαν το βράδυ της Πέμπτης τη φόρτωση ενός κοντέινερ γεμάτου με πάνω από 20 τόνους σφαίρες σε πλοίο με προορισμό τη Χάιφα του Ισραήλ.

Η εργατική τάξη έδειξε τη δύναμή της και στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας: Στο πλευρό του γίγαντα λαού της Παλαιστίνης και όχι των «στρατηγικών συμμάχων» της αστικής τάξης που στηρίζει το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο και τους άλλους ευρωατλαντικούς μακελάρηδες των λαών.

Το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, το απόγευμα της Πέμπτης, μπλόκαρε την είσοδο στο λιμάνι του κοντέινερ που έφτασε στην Ελλάδα από τη Βόρεια Μακεδονία και κάλεσε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα σωματεία και τους φορείς του Πειραιά σε κινητοποίηση, προκειμένου να αποτρέψουν να φτάσει το φορτίο του θανάτου στο Ισραήλ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών.

Οι εργαζόμενοι έγραψαν πάνω στο κοντέινερ το σύνθημα «Φονιάδες δρόμο από το λιμάνι», φωνάζοντας «Οι λιμενεργάτες σάς το υπογράφουν, με των λαών το αίμα τα χέρια τους δεν βάφουν». Ωρα με την ώρα, συγκεντρωνόταν στο σημείο όλο και περισσότερος κόσμος που λάμβανε θέση πίσω από το πανό του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, «Λευτεριά στην Παλαιστίνη! ΝΑΤΟ φονιάς, το ξέρει ο ντουνιάς».

«Σήμερα κάνουμε πράξη αυτό που αποφασίσαμε την Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. Να μην επιτρέψουμε να μεταφερθεί από το λιμάνι του Πειραιά πολεμικό υλικό για να συνεχίζεται η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ενημερώνοντας τους λιμενεργάτες της COSCO στη βραδινή βάρδια ότι οι συνάδελφοί τους δεν επιτρέπουν να φορτωθεί το κοντέινερ.

Χαιρετισμό στους λιμενεργάτες απηύθυνε και ο Μοχάμεντ Ικναΐμπι, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, ο οποίος σημείωσε πως «από τους αγώνες σας, την υποστήριξη και την αλληλεγγύη σας αντλούμε δύναμη και κουράγιο, μέχρι τη νίκη».

«Ευχαριστούμε τους Ελληνες λιμενεργάτες»

Μεγάλος είναι ο διεθνής αντίκτυπος της κινητοποίησης. Τα βίντεο στα social media δημοσιευμένα από διάφορες πηγές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκεντρώνουν πάνω από 2 εκατομμύρια προβολές σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Το ΠΑΜΕ αναπαρήγαγε την κινητοποίηση μέσω και των λογαριασμών στα social media, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες αναπαραγωγές των βίντεο από Συνδικάτα, αλλά και ΜΜΕ του εξωτερικού.

Συνδικαλιστές από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα από την Παλαιστίνη χαιρέτισαν την κινητοποίηση και μάλιστα υπήρχαν πολλά σχόλια, όπως: «Είμαστε περήφανοι για τους λιμενεργάτες της Ελλάδας», «Ζήτω η εργατική τάξη της Ελλάδας», «Η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι ένα από τα πιο όμορφα πράγματα», «Σας ευχαριστούμε Ελληνες λιμενεργάτες», «Εμπνεόμαστε από αυτά», «Χρειαζόμαστε περισσότερα τέτοια»!», «Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη. Οι λαοί του κόσμου ενωμένοι ενάντια στη γενοκτονία και για μια ελεύθερη Παλαιστίνη».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
«Ο Κυρ. Μητσοτάκης οφείλει απαντήσεις για την εμπλοκή της Ελλάδας»

«Ο Κυρ. Μητσοτάκης οφείλει απαντήσεις για την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εμπλέκει χωρίς κανένα όριο και φραγμό τη χώρα μας στους δύο πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, μεγαλώνοντας τους κινδύνους για τον λαό μας.

Χτες (σ.σ. την Πέμπτη) ο πρωθυπουργός υπέγραψε με τον Ζελένσκι συμφωνία για συνεργασία "σε θέματα ασφάλειας", ενώ την ίδια ώρα από το λιμάνι του Πειραιά μεθοδευόταν η αποστολή πολεμικού φορτίου για το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, την οποία απέτρεψαν οι λιμενεργάτες. Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη της συμμετοχής της Ελλάδας με πολεμικά αεροσκάφη F-16 Viper σε ΝΑΤΟική άσκηση με σενάριο την υποστήριξη πυρηνικών επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης οφείλει άμεσα να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και την Ελληνική Βουλή και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα δικαιολογημένα ερωτήματα που προκύπτουν από την ανακοίνωση της Ουκρανικής Προεδρίας:

- Τι πολεμικό υλικό έχει στείλει η χώρα μας και τι επιπλέον έχει στα σχέδιά της να στείλει στην Ουκρανία;

- Ποιους Ουκρανούς εκπαιδεύει, πού και πώς;

- Ποιοι είναι οι πρόσθετοι πόροι που θα δαπανηθούν για την εκπαίδευση των Ουκρανών στα F-16;

- Τι συμφωνίες υπάρχουν για συμμετοχή επιχειρηματικών ομίλων στη λεία της "ανοικοδόμησης";

- Τι άλλες συμφωνίες έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με το αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ