ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τουρκικές ενέργειες για αναγνώριση ψευδοκράτους

Σε δόλιες ενέργειες καταφεύγει η τουρκική διπλωματία, προκειμένου να συγκαλύψει την αποτυχία της να καταστήσει αποδεκτές στη Ισλαμική Διάσκεψη αξιώσεις της περί αναγνωρίσεως του ψευδοκράτους.

Αμερικανοί διπλωματικοί κύκλοι διέψευδαν τις πληροφορίες που φέρουν τους Αμερικανούς να ενθαρρύνουν το Ομάν να προωθεί τις τουρκικές επιδιώξεις, ενώ κυπριακές διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι οι Αμερικανοί ενήργησαν αποτρεπτικά και μάλιστα, αποτελεσματικά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η διοχέτευση τέτοιων πληροφοριών αποσκοπεί στην προειδοποίηση, κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι μπορεί να μην αναγνωρίζεται επισήμως το ψευδοκράτος, αλλά η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να κινήσει προς αυτή την κατεύθυνση τις 57 χώρες - μέλη της Ισλαμικής Διάσκεψης, εάν αγνοηθούν οι αξιώσεις της. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι το Κατάρ έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από τις πρωτοβουλίες του Ομάν προς το οποίο προέβη σε παραστάσεις. Ενώ παράλληλα, ενημέρωσε την κυπριακή κυβέρνηση ότι τα όσα ισχυρίζεται και διοχετεύει το Ομάν δεν αποτελούν θέσεις είτε της Ισλαμικής διάσκεψης είτε του Συμβουλίου των χωρών του Κόλπου.

Αραβικές πηγές ανέφεραν ότι η στάση του Ομάν είναι αποτέλεσμα της οικονομικής εξάρτησης του υπουργού Εξωτερικών της χώρας αυτής από τουρκικά συμφέροντα.

Η Λευκωσία πάντως εμφανίζεται πεπεισμένη ότι η τουρκική δολιότητα αντιμετωπίζεται.

Οριστικοποιήθηκε η συνάντηση Κόφι Ανάν - Ντενκτάς

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΓΓ, που κυκλοφόρησε χτες το απόγευμα στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Κόφι Ανάν θα συναντήσει στις 28/8 στο Σάλτσμπουργκ τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Αμέσως μετά την εν λόγω συνάντηση, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σόρο σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κύπρο για διαβουλεύσεις με τους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς.

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι η κυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά εάν ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν καλέσει συνομιλίες.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η επανέναρξη των συνομιλιών θα εξαρτηθεί από τη συνάντηση Ντενκτάς - Ανάν στις 28 Αυγούστου στην Αυστρία.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης διαψεύδοντας δημοσιεύματα στον Τύπο είπε ότι από τη δική μας πλευρά δεν έχει ζητήσει τίποτε και ότι η θέση της είναι η αποδοχή της πρόσκλησης του Κόφι Ανάν.

Τιμούν τη μνήμη του Μακάριου

Συμπληρώθηκαν χτες είκοσι τέσσερα χρόνια από το θάνατο του Εθνάρχη Μακάριου και ο Κυπριακός Ελληνισμός τιμά τη μνήμη του με διάφορες εκδηλώσεις.

Χτες το βράδυ, έγινε στην Παναγιά φιλολογικό μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακάριου με ομιλητή τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Αρχιεπισκόπου Μακάριου κόμματα και οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις, με τις οποίες αποτίουν φόρο τιμής στον αείμνηστο Εθνάρχη.

Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι σε μια περίοδο που το Κυπριακό βρίσκεται σε δύσκολη θέση οι παρακαταθήκες του Μακάριου και ιδιαίτερα η ιστορική απόφαση που ελήφθη επί των ημερών του για ομοσπονδιακή λύση αποκτούν μεγαλύτερη όσο ποτέ άλλοτε σημασία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα επισημαίνει ότι σήμερα που το Κυπριακό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση μετά την τουρκική εισβολή, πολιτική ηγεσία και λαός πρέπει να πορευτούν με καρτερία και αποφασιστικότητα στα αχνάρια του Μακάριου και να συνεχίσουν τον αγώνα έως την τελική δικαίωση.

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών αναφέρει ότι οι παρακαταθήκες του Μακάριου αποτελούν πολύτιμο σηματοδότη και φόρο καθοδήγησης για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για λύση που θα κατοχυρώνει την ενότητα του κράτους και του λαού.

Συνέχεια στην υπόθεση αγοραπωλησίας περιουσιών

Ο βουλευτής των Νέων Οριζόντων Χρήστος Κληρίδης αποκάλυψε ότι χειρίστηκε πολλές υποθέσεις πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα από ελληνοκύπριους, πριν από δέκα με δεκαπέντε χρόνια ως ιδιώτης δικηγόρος. Ο κ.Κληρίδης είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν και διαφορές στη σύμβαση πώλησης που αφορούσε την πληρωμή του αντιτίμου για αγορά της γης. Ο κ.Κληρίδης αναφέρθηκε επίσης και σε αγορές ελληνοκυπριακής γης στα Κατεχόμενα από ξένες εταιρίες με έδρα το Λονδίνο και είπε ότι τότε είχε καταγγείλει το γεγονός στη γενική εισαγγελία.

Σε ερώτηση γιατί δεν προέβη σε δημόσια αποκάλυψη ενώ χειριζόταν τις υποθέσεις, ο κ.Κληρίδης ανέφερε ότι τότε δεν ήταν πολιτικός.

ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΠΑΣ
Σαράντα μέρες από τον αδόκητο χαμό του

Σήμερα το μνημόσυνο, στις 10 το πρωί, στο Α` Νεκροταφείο

Ο Τάκης Παππάς
Ο Τάκης Παππάς
Το 40ήμερο μνημόσυνο του διακεκριμένου δικηγόρου και αγωνιστή Τάκη Παππά τελείται σήμερα στις 10 το πρωί στο Πρώτο Νεκροταφείο. Ο Τάκης Παππάς «έφυγε» απροσδόκητα την Κυριακή 1 Ιουλίου, ενώ κολυμπούσε στην παραλία Λιγονέρι Σπετσών. Αιτία του θανάτου του ήταν ο πνιγμός που επακολούθησε εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο διαπρεπής ποινικολόγος γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το 1942 και σχεδόν αμέσως ήρθε στην Αθήνα. Ως φοιτητής συμμετέχει δραστήρια στο νεολαιίστικο κίνημα και αναδεικνύεται σε στέλεχος της προδικτατορικής ΕΔΑ.

Η δικτατορία τον βρίσκει να υπηρετεί τη θητεία του στη Θράκη, σε σκληρές για τους αριστερούς στρατιώτες πειθαρχικές μονάδες. Από το 1969 βρίσκεται στις αίθουσες των στρατοδικείων, όπου υπερασπίζεται ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές, που διώκονταν από το καθεστώς των συνταγματαρχών. Αρκετές φορές συνελήφθη και κρατήθηκε στα μπουντρούμια της Μπουμπουλίνας, ενώ το 1972 εκτοπίζεται στο Κερασοχώρι της Ευρυτανίας και αργότερα στο Θέρμο της Τριχωνίδας. Το 1973 παραμένει απομονωμένος για 6 μήνες στο άνδρο του ΕΑΤ - ΕΣΑ.

Με τη μεταπολίτευση για 20 χρόνια διατέλεσε μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, αντιπρόεδρος την περίοδο 1987-1990 και πρόεδρος το 1993-1996. Επί των ημερών του, στο Δικηγορικό Σύλλογο, θα βρουν αποκούμπι οι κατατρεγμένοι.

Τυπικά μέλος του ΠΑΣΟΚ είναι από το 1994, όταν εκλέχτηκε και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά το Φλεβάρη του 2000 αρνείται τη βαρβαρότητα του εκσυγχρονισμού του ΠΑΣΟΚ και παραιτείται από μέλος της ΚΕ και του κόμματος, ενώ στις εκλογές της 9ης Απρίλη 2000 συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΔΗΚΚΙ.

Αντέδρασε έντονα στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, στην παράδοση του Οτσαλάν, στις νέες εργασιακές σχέσεις, στη συνυπογραφή από την ελληνική κυβέρνηση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, κατήγγειλε με σκληρότητα τον «τρομονόμο», στάθηκε πρωτοπόρος στον αγώνα ενάντια στη Συνθήκη Σένγκεν και το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Επέκρινε δριμύτατα την παράδοση του Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης. Τελευταία, ήταν από τα ηγετικά δραστήρια στελέχη στη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος.

Επικρίνουν την παράδοση Μιλόσεβιτς

Με αγανάκτηση καταγγέλλει την πρωτοφανή ενέργεια παράδοσης - μέσω εξαγοράς - του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω σε ομόφωνο ψήφισμά του.

Το ΔΣ επισημαίνει πως η παράδοση υπήρξε προϊόν αφόρητων πιέσεων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι ηγέτες των οποίων θα έπρεπε να ήταν οι μόνοι κατηγορούμενοι, ακριβώς γιατί στο όνομα της Νέας Τάξης πραγμάτων έχουν διαπράξει τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα κατά του ηρωικού λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Υπογραμμίζει ακόμη πως «στο πρόσωπο του Σλ. Μιλόσεβιτς δικάζεται από τους εισβολείς η αντίσταση ενός ολόκληρου λαού μαζί και η αντίσταση του ελληνικού λαού και όσων σήκωσαν κεφάλι και αντιστάθηκαν στα δολοφονικά τους σχέδια. Με τις ενέργειες αυτές ποινικοποιείται η διεθνής πολιτική, επιχειρείται η πλήρης ανατροπή του διεθνούς δικαίου και διαμορφώνονται "κανόνες και θεσμοί" που θα δικάζουν και θα καταδικάζουν στο μέλλον ηγέτες και λαούς που έχουν την πρόθεση να αντισταθούν στη νέα παγκοσμιοποιημένη βαρβαρότητα των ΗΠΑ και της ΕΕ».

Το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί «όσους αρνούνται να σιωπήσουν απέναντι στο δίκαιο του ισχυρού να συμπαραταχτούν και να κινητοποιηθούν για την απελευθέρωση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, που θα σημαίνει τη δικαίωση της ηρωικής αντίστασης του γιουγκοσλαβικού λαού κατά τη ΝΑΤΟική επίθεση».

Με ψήφισμά του και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Καρδίτσας καταγγέλλει την προσαγωγή του Σλ. Μιλόσεβιτς στο λεγόμενο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, αλλά και τη δίκη - παρωδία που έχει ήδη αρχίσει και διεξάγεται. Οπως τονίζεται στο ψήφισμα «με τις ενέργειες αυτές επιχειρείται η ποινικοποίηση της διεθνούς πολιτικής ζωής, η κατάλυση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας, η πλήρης ανατροπή του διεθνούς δικαίου». Εκφράζεται τέλος η αγανάκτηση, η διαμαρτυρία και η κατηγορηματική αντίθεση σε τέτοιες ενέργειες.

Καταδικάζουν το κλίμα τρομοκρατίας στη Γένοβα

Το κλίμα τρομοκρατίας και τη βία σε βάρος των διαδηλωτών στη Γένοβα, καταδικάζει με ψήφισμά της η Αγωνιστική Δημοτική Ενότητα Αλεξανδρούπολης. Συγκεκριμένα καταδικάζει «τα μέτρα καταστολής όχι μόνο της ιταλικής κυβέρνησης, αλλά και όσων κυβερνήσεων βοήθησαν με διάφορους τρόπους την «επιχείρηση» αυτή και στην οποία δυστυχώς, συμμετείχε και η χώρα μας». Επίσης διαπιστώνει ότι το μήνυμα της μεγαλειώδους διαδήλωσης «αποτελεί συνεισφορά και δυνατότητα στους εργαζόμενους και στα κινήματα να αναπτύξουν τη δράση τους σε εθνικό αλλά και σε διεθνιστικό επίπεδο, ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, ενάντια στη λογική που θέλει να αντιπαραθέσει το διεθνιστικό στο εθνικό».

Καταλήγοντας η ΑΔΕ τονίζει πως «ο λαός, οι εργαζόμενοι, πρέπει να αμφισβητήσουν τα κέρδη των μεγάλων της Γης και όχι να διαπραγματευτούν μαζί τους κάποια ψίχουλα. Στην προσπάθειά τους αυτή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθεί πρωτοπόρος και αρωγός, αφού εκφράζει την επιθυμία του λαού που εκπροσωπεί, ενάντια στην παγκοσμιοποίηση».

Πολιτικές δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

- Στην Κεφαλονιά περιοδεύει ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, όπου σήμερα Σάββατο το πρωί, θα επισκεφθεί την αγορά του Αργοστολίου, το μεσημέρι ξενοδοχεία της πόλης, στις 6.30 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ στις 8.30 το βράδυ θα μιλήσει στην κεντρική φεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στο Αργοστόλι.

- Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος, η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, διοργανώνει ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις: Στις 7 Αυγούστου στο Νησί, στις 9 Αυγούστου στα Τρίκαλα, στις 10 Αυγούστου στα Καβάσιλα. Ολες οι συγκεντρώσεις ξεκινούν στις 9 μ.μ.

- Η Αχτιδική Επιτροπή Λαγκαδά της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, διοργανώνει ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις με ομιλητή τον Αγγελο Τζέκη, βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης. Την Τρίτη 7 Αυγούστου στην Πλατεία Κριθιάς στις 8.30 μ.μ. Την Τετάρτη 8 Αυγούστου στην πλατεία Δρυμού στις 8.30 μ.μ. Την Παρασκευή 10 Αυγούστου στην Πλατεία Μελισσοχωρίου στις 8.30 μ.μ. Την Παρασκευή 17 Αυγούστου στην πλατεία Ασσύρου στις 8.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ